Efectele crizei in cadrul piloanelor II si III

Efectele crizei in cadrul piloanelor II si III„Daca suntem lasati in pace, sa functionam dupa lege, vom avea rezultate extraordinare”, a declarat Crinu Andanut, presedintele Asociatiei pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR), cu referire la faptul ca cea mai grava masura luata de catre guvern este inghetarea contributiilor la 2% din salariul brut in 2009.

El a mai precizat ca au fost discutii in acest sens cu Ministerul Finantelor, pentru dezghetarea contributiei incepand de anul viitor. „Am avut discutii constructive cu Ministerul de Finante si spun constructive pentru ca ne-am inteles punctele de vedere diferite. Bugetul de stat avea nevoie de acesti bani veniti din plafonarea nivelului contributiilor, iar administratorii au nevoie sa investeasca mai mult pentru oameni si, deci, sa fie marit nivelul contributiilor de pe pilonul II”, a mai detaliat Andanut.

Inghetarea contributiilor pe pilonul II al pensiilor private obligatorii reprezinta un minus de 1.500 de lei la pensia finala a participantilor, potrivit oficialilor APAPR.

„Problema este ca pensiile nu vor fi suficient de mari pentru a acoperi nevoile oamenilor la varsta pensionarii daca aceasta contributie (cea mai mica din lume) nu va fi dezghetata, iar oamenii isi vor propaga nemultumirile, in viitor, tot asupra guvernului. Trebuie sa se inteleaga ca prin plafonarea contributiei, guvernul castiga o suma mica, insa „costul”este mare pentru cei 4,7 milioane de romani participanti la sistem”, spune, la randul sau, Mihai Coca-Cozma (foto), director general al AIG Fond de Pensii.

Pentru rezultate cat mai bune, Coca-Cozma a mentionat ca este necesar un nivel de 6-7% al contributiilor din salariul brut al participantilor pe pilonul II.

„Exista un canal de comunicare deschis cu Ministerul de Finante, insa garantii in privinta dezghetarii nivelului contributiilor nu pot exista in actualul context economic. Cred ca lucrurile vor reveni la normal, insa, pentru ca Legea 411 privind reglementarea pensiilor private trebuie respectata, cum nu s-a intamplat anul acesta din cauza crizei financiare. De anul viitor, participantii (5 milioane estimati la finele lui 2009) vor fi insa mai atenti la respectarea legii si presiunea asupra mediului politic va veni din partea lor”, spune Coca-Cozma.

Efectele crizei incep totusi sa se faca din ce in ce mai simtite, astfel ca angajatorii nu mai pot plati contributiile la fondurile de pensii private obligatorii (pilonul II), iar numarul de conturi goale este in crestere, precizeaza presedintele APAPR.

Astfel, conturile goale reprezentau peste 27% din total in aprilie 2009, fata de 23% in mai 2008, la debutul incasarii contributiilor.
"Pe piata pensiilor private obligatorii simtim deja somajul", a mentionat Andanut.

Pe de alta parte, toate aceste efecte ale crizei sunt compensate de cresterile salariale si de numarul peste asteptari al noilor-intrati in pilonul II, ceea ce lasa neafectat volumul lunar al contributiilor virate catre fonduri, potrivit APAPR.

Ca principal efect al crizei pe pilonul III al pensiilor private facultative ar fi numarul mult mai mic de participanti noi (vanzari noi) decat se estimase initial si chiar in urma revizuirilor, precum si o acumulare mai lenta a activelor administrate.

De asemenea, se constata o reducere usoara, dar totusi sesizabila, a gradului de colectare a contributiilor pe pilonul III, in principal de la clientii individuali.

In acelasi timp, nu exista posibilitatea unei diversificari prea mari a investitiilor fondurilor, din cauza volumelor mici, care conduc pentru moment la randamente mai mici decat in cazul pilonului II.

Administratorii fondurilor de pensii private isi vor recupera investitiile in 15 ani

Administratorii fondurilor de pensii private isi vor recupera investitiile in 15 aniIn acest context, administratorii fondurilor de pensii private din Romania estimeaza ca isi vor recupera investitiile in urmatorii 15 ani, fiind investiti pana la aceasta data 1,6 miliarde de lei (450 milioane de euro), din care 1,1 miliarde de lei sunt inregistrati drept piederi.

"Aceste pierderi contabile nu afecteaza insa soliditatea financiara si operationala a companiilor de administrare, care mai au, chiar si dupa investitiile masive din anii trecuti, capitaluri totale de 400-500 milioane de lei pentru a sustine activitatea pe viitor", au declarat membrii APAPR.

La startul sistemului privat de pensii, administratorii estimau o recuperarea mai rapida a investitiilor, in aproximativ 10 ani, insa intre timp au intervenit cateva schimbari in industrie printre care plafonarea la 2% a nivelului contributiilor, dar si schimbarea regulilor contabile.

Prin comparatie, in Polonia, unde piata pensiilor private a demarat in 1999, administratorii si-au recuperat investitiile pana in 2008, primul an de castiguri, se mai explica in prezentarea APAPR.

Conform unei prezentari a APAPR, care ia in calcul un scenariu median, primul an in care administratorii ar urma sa aiba profit va fi 2021.

"Recuperarea investitiilor administratorilor (punctul de breakeven) va fi in 15 ani (anul 2021), cand companiile de administrare incep sa faca profit din aceasta activitate", potrivit oficialilor APAPR.

Datorita schimbarii normelor contabile, administratorii au fost obligati sa recunoasca din punct de vedere contabil, anul trecut, ca pierderi toate investitiile realizate la startul sitemului de pensii privat. Companiile de pensii private au inregistrat pierderi cumulate de 165 milioane de lei in 2007 si 880 milioane de lei, anul trecut.

Potrivit scenariului APAPR, pierderile cumulate ale administratorilor vor atinge un nivel maxim in anul 2013, de 1,243 miliarde de lei, dupa care se vor diminua treptat pana in 2021, an in care companiile vor recupera integral pierderile.

Andanut a explicat ca, pentru a respecta Legea 31/1990 (raportul dintre capitalul propriu si capitalul social trebuie sa depaseasca 0,5), unii administratori vor recurge la reduceri ale capitalului social cu volumul pierderilor contabile realizate.

"Reducerea capitalului social este o miscare contabila, pentru ca administratorii sa-si adapteze capitalul social la reglementarea impusa de Legea 31/1990", a mentionat Andanut, care a adaugat ca exista posibilitatea ca unii participanti sa considere ca investitorii de pe aceasta piata incep sa scoata bani din Romania.

“Vorbim de pierderi ale administratorilor, nu ale fondurilor – activele administratorilor si cele ale fondurilor sunt complet separate si diferite. Asadar, fondurile (banii clientilor) sunt pe profit!”, a spus Crinu Andanut (foto), presedintele APAPR.

Randament mediu ponderat anualizat a fost de 11,3% in cadrul fondurilor pe pilonul II in 2008 (mult peste inflatia de 6,3%), in conditiile in care fondurile de pensii din statele membre OECD au inregistrat un randament mediu negativ de -23% in 2008, pe fondul crizei.
Datele mai noi ale APAPR arata ca fondurile au un randament mediu ponderat de 12,2% pe primele 11 luni (echivalent cu 13% anualizat).

Cheltuieli de 10 milioane de euro pentru scrisoarea anuala de informare

Cheltuieli de 10 milioane de euro pentru scrisoarea anuala de informarePotrivit lui Mihai Coca-Cozma, administratorii de fonduri de pensii private obligatorii si facultative au cheltuit circa 10 milioane euro pentru cele 4,7 milioane de scrisori de informare anuale trimise participantilor.

"Aproximativ 5 milioane de euro au fost cheltuite cu hartiile, iar alte circa 5 milioane de euro au fost necesare pentru serviciile postale", a detaliat oficialul AIG.

Scrisorile pentru informarea anuala a participantilor la fondurile de pensii private au fost trimise pana la data de 15 aprilie. Acestea contin detalii despre contul personal, istoricul contributiilor pe anul trecut, situatia fondului de pensii si situatia administratorului fondului de pensii, explica APAPR.

Industria pensiilor private obligatorii (pilonul II) a ajuns la active nete de 1,2 miliarde de lei sau, exprimat in euro, 283,9 de milioane) la sfarsitul lui martie, in crestere cu 11,68% fata de luna anterioara.