1 / 5

Isarescu: Relaxarea RMO va stimula creditul ipotecar

Excluderea pasivelor in valuta ale bancilor cu scadenta reziduala mai mare de doi ani din baza de calcul a rezervelor minime obligatorii (RMO) va stimula creditul ipotecar si de investitii, chiar daca va diminua rezerva valutara a BNR, a spus guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.

"Orice miscare in acest sens este buna si pentru economia tarii si pentru banci, chiar daca diminueaza rezerva valutara", a declarat Isarescu, citat de NewsIn.

Masura va stimula o creditare "mult mai puternica" pe segmentul ipotecar si de investitii, in ciuda unei prime impresii ca banii respectivi ar putea pleca din rezervele valutare, a apreciat guvernatorul.

In acest sens, Isarescu a spus ca mutarea datoriei bancilor de pe termen scurt pe termen lung nu inseamna neaparat o reducere a expunerii bancilor-mama pe Romania.

Consiliul de administratie al BNR a decis, in 31 martie, sa reduca la zero rezervele minime obligatorii impuse bancilor pentru pasivele in valuta cu scadenta reziduala de peste doi ani incepand cu perioada de constituire 24 mai-23 iunie. Analistii considera ca masura va stimula bancile sa-si restructureze resursele atrase, in sensul majorarii celor pe termen lung.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri