Situatia creditarii, prin ochii brokerilor

Situatia creditarii, prin ochii brokerilorPiata creditelor inca este afectata dupa socul suferit in toamna trecuta, iar pentru a fi relansata are nevoie de timp si strategii sustenabile.

„Dupa ce anul trecut a alergat cu toata viteza fara sa aiba antrenamentul si echipamentul necesar, creditarea s-a lovit, in octombrie (2008 n.r.), de zid si a ricosat exact in directia opusa pana s-a lovit in cateva luni de zidul opus. Nu putem sa continuam tot mergand in zigzag dintr-o extrema in alta, exista drumul drept, cu perspectiva si consistenta, pe care va trebui sa-l invatam, sa stim unde este nordul si, ca orice traseu, se construieste sustenabil si in timp”, a explicat CEO-ul Kiwi Finance, Anca Bidian(foto).

Ea crede ca singura solutie pentru relansarea creditarii la acest moment consta intr-o strategie coerenta si responsabilitate.

Bidian a tinut sa mentioneze ca reluarea creditarii a fost principalul scop declarat al BNR pentru eliminarea stress testului din norma, reducerea cu 10% a RMO (rezerva minima obligatorie) la lei, eliminarea RMO la pasivele in valuta mai mari de 2 ani si ultima reducere a dobanzii de referinta, insa, a mai mentionat CEO-ul Kiwi Finance, aceste masuri nu pot revitaliza creditarea in lipsa actiunii dinspre bancile comerciale.

“Fara restabilirea unui climat de incredere in economia romaneasca, aceste masuri nu au foarte multi sorti de izbanda. Chiar daca sunt binevenite, interventiile BNR nu pot face minuni”, adauga directorul executiv al DBSol Consulting, Liviu Andrei.

Totodata, sustin brokerii, companiile private si actiunea bancilor comerciale, in sensul reinceperii creditarii, vor relansa economia romaneasca.

„Daca luam in considerare faptul ca volumul investitiilor este comparabil sau chiar mai mare cu cel din 2008, nu stiu daca e o problema de incredere a investitorilor. Economia romaneasca are deja semne de stabilizare pe indicatorii macroeconomici, dar daca nu se reia creditarea si nu avem solutii adaptate acestui context riscam un efect de levier intern pe efectele propagate ale crizei internationale”, spune Bidian.

“Ce investitor, mai ales strain, poate avea incredere in economia romanesca din moment ce asistam la schimbari permanente ale cadrului legislativ, in special in sectorul financiar? Cred, totusi, ca nu statul, ci companiile private, inclusiv bancile, vor da tonul relansarii economiei romanesti”, specifica Liviu Andrei.

Se mai acorda credite?

Se mai acorda credite?“Se mai acorda credite?” - aceasta este cea mai intalnita intrebare din partea clientilor brokerilor de credite, mai ales in ultima perioada, potrivit lui Liviu Andrei(foto).

“Sigur ca se acorda credite in continuare, dar este clar ca nu se mai pot obtine sumele de acum jumatate de an. Intalnim clienti care solicita refinantari si raman surprinsi ca acum se incadreaza la maxim 65% din suma contractata in urma cu doi-trei ani”, a declarat Andrei.
In acest context, dificil si nou in acelasi timp pentru Romania, spune Bidian, problemele cu care se confrunta clientii brokerilor de credite sunt mult mai diversificate, constand intr-o planificare mai riguroasa a bugetelor familiale si a proiectiilor pe termen mediu si lung.

De asemenea, Bidian a mai spus ca se acorda o atentie mult mai mare la clauzele contractuale, atat pentru credite, cat si a antecontractelor, dar si actelor juridice sau contractelor de vanzare-cumparare, modificarilor nejustificate de dobanzi in contractele existente, neactualizarea ratelor la indicii de referinta si, nu in ultimul rand, o precalificare financiara inainte de stabilirea conditiilor de cautare a unui imobil: zona, numar de camere, pret etc.

Potrivit brokerilor, dupa perioada de maxima confuzie, neincredere si incertitudine de la sfarsitul anului trecut, in primul trimestru clientii si-au redefinit prioritatile, treptat partea emotionala si-a mai calmat varfurile, iar panica s-a mai rationalizat.

„Astfel, clientii care aveau deja decizia de cumparare a unei locuinte au marcat actiunea, altii au profitat de scaderea substantiala de pe piata imobiliara si au decis ca este momentul de cumparare si, o data cu dezmortirea tranzactiilor pe fondul locativ vechi, inregistram o crestere a cererii dinspre un segment de populatie care vinde apartamantele vechi si contracteaza unul nou finalizat”, a declarat Bidian.

CEO-ul Kiwi Finance a mai remarcat o crestere pe segmentele creditelor de nevoi personale cu sau fara garantii in scopul terminarii si/sau finisarii unei cosntructii sau a unei constructii noi in contextul scaderilor consistente, atat a materialelor de constructii, cat si a fortei de munca si disponibilului din industrie.

“La sfarsitul primului trimestru, incurajati de scaderile de pe piata imobiliara, au aparut din ce in ce mai multe solicitari pentru creditele ipotecare. Cei care dispun de avans profita acum de preturile scazute ale imobilelor”, a adaugat directorul DBSol Consulting.

Pe de alta parte, a mentionat Liviu Andrei, in privinta creditelor de nevoi personale, clientii sunt acum mai prudenti. “Solicita astfel de credite pentru investitii de durata si se gandesc in primul rand la modernizarea locuintelor si la viitorul copiilor”, a explicat Andrei.

Maturizarea industriei

Maturizarea industrieiIn acest context economic precar, are loc insa maturizarea industriei brokerilor de credite. Fara aceasta criza, arata Bidian, probabil ca ar mai fi durat 2-3 ani pana sa inceapa procesul de maturizare, care acum este grabit de conditiile mediului economico-financiar.

“Suntem spre sfarsitul unei perioade de tranzitie in piata intermedierilor de credite. Dupa o perioada de boom, brokerii de credite au resimitit din plin criza din domeniul financiar. In ultimele luni, fiecare companie si-a modificat structura, a redus costurile si a eficientizat fluxul operational, iar unele firme de brokeraj chiar au disparut din peisaj in aceasta perioda”, a comentat Liviu Andrei.

Ca in orice alta industrie, criza si contractia forteaza limitele performantei manageriale, operationale si strategice care au ca efect in final maturizarea unui business in sensul profesionalismului si sustenabilitatii lui. "Se spune ca focul intareste tot ceea ce nu distruge. La fel este si cu criza, business-ul de carton arde, cel de fier se oteleste”, a concluzioant Bidian.