1 / 4

Situatia creditarii, prin ochii brokerilor

Piata creditelor inca este afectata dupa socul suferit in toamna trecuta, iar pentru a fi relansata are nevoie de timp si strategii sustenabile.

„Dupa ce anul trecut a alergat cu toata viteza fara sa aiba antrenamentul si echipamentul necesar, creditarea s-a lovit, in octombrie (2008 n.r.), de zid si a ricosat exact in directia opusa pana s-a lovit in cateva luni de zidul opus. Nu putem sa continuam tot mergand in zigzag dintr-o extrema in alta, exista drumul drept, cu perspectiva si consistenta, pe care va trebui sa-l invatam, sa stim unde este nordul si, ca orice traseu, se construieste sustenabil si in timp”, a explicat CEO-ul Kiwi Finance, Anca Bidian(foto).

Ea crede ca singura solutie pentru relansarea creditarii la acest moment consta intr-o strategie coerenta si responsabilitate.

Bidian a tinut sa mentioneze ca reluarea creditarii a fost principalul scop declarat al BNR pentru eliminarea stress testului din norma, reducerea cu 10% a RMO (rezerva minima obligatorie) la lei, eliminarea RMO la pasivele in valuta mai mari de 2 ani si ultima reducere a dobanzii de referinta, insa, a mai mentionat CEO-ul Kiwi Finance, aceste masuri nu pot revitaliza creditarea in lipsa actiunii dinspre bancile comerciale.

“Fara restabilirea unui climat de incredere in economia romaneasca, aceste masuri nu au foarte multi sorti de izbanda. Chiar daca sunt binevenite, interventiile BNR nu pot face minuni”, adauga directorul executiv al DBSol Consulting, Liviu Andrei.

Totodata, sustin brokerii, companiile private si actiunea bancilor comerciale, in sensul reinceperii creditarii, vor relansa economia romaneasca.

„Daca luam in considerare faptul ca volumul investitiilor este comparabil sau chiar mai mare cu cel din 2008, nu stiu daca e o problema de incredere a investitorilor. Economia romaneasca are deja semne de stabilizare pe indicatorii macroeconomici, dar daca nu se reia creditarea si nu avem solutii adaptate acestui context riscam un efect de levier intern pe efectele propagate ale crizei internationale”, spune Bidian.

“Ce investitor, mai ales strain, poate avea incredere in economia romanesca din moment ce asistam la schimbari permanente ale cadrului legislativ, in special in sectorul financiar? Cred, totusi, ca nu statul, ci companiile private, inclusiv bancile, vor da tonul relansarii economiei romanesti”, specifica Liviu Andrei.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri