1 / 6

Sistemul multifond, alternativa garantarii unui indicator greu gestionabil

Pentru consolidarea sistemului de pensii private este important, in opinia lui Oancea, sa avem o legislatie stabila, predictibila cel putin la nivel de principii, daca nu la nivel de detaliu, pentru ca din punct de vedere strict tehnic pot aparea modificari ulterioare necesare.

„La nivel de principii ma refer, la nivelul garantiilor fondurilor de pensii, pentru ca o astfel de modificare pe care noi ar trebui sa o punem in aplicare ar genera schimbari de arhitectura a legii de baza si a sistemului, dar si costuri suplimentare pe care ar trebui sa le gestionam.
Daca avem lucrurile foarte clare stim ce avem de facut”, a detaliat presedintele CSSPP.

O alternativa adusa de Comisie la propunerea de garantare a randamentelor cu inflatia este sistemul multifond.

„Sistemul multifond este o alternativa viabila la cerinta de garantare a unui indicator (inflatia n.r.) care nu poate fi gestionat, previzionat si presupune si costuri suplimentare”, a detaliat Oancea.

„Venim cu lucruri care vedem ca au functionat in alte tari, Slovacia, de exemplu (iar acest model se pregatesc sa-l aplice si state ca Polonia, Cehia si Bulgaria). Noi am anuntat acest proiect, ceilalti actori din piata urmeaza sa-si spuna ulterior parerera daca se mai pot aduce imbunatatiri, iar noi, cei de la Comisie, suntem deschisi pentru discutii”, a mai spus Oancea.

Astfel, orice participant de la Pilonul II de pensii private obligatorii va putea opta, in functie de varsta, sa contribuie la unul dintre cele 3 fonduri cu profiluri diferite de risc (minim, mediu sau ridicat) ale aceluiasi administrator.

Proiectul urmeaza sa fie asumat de Ministerul Muncii si sa fie terminat pana la sfarsitul acestui an, sa parcurga etapele de aprobare in Parlament si practic sa fie aplicabil de la 1 ianuarie 2011, pentru ca, spune seful CSSPP, mai devreme acest lucru nu este posibil, fiind necesar ca fiecare administrator sa infiinteze alte doua fonduri noi pe langa cel deja existent.

Apoi, este necesara evaluarea participantilor in functie de varsta si repartizarea acestora in interiorul aceleiasi companii de pensii, la fondul cu profilul de risc adecvat varstei.

In acelasi timp, este necesara lansarea sistemului multifond inclusiv printr-o campanie de educare a participantilor la sistem, spune Oancea.
„Cred ca s-au facut pasi importanti in ultimii 2 ani, noi vom adopta in perioada urmatoare, pe etape, strategii prin care sa incercam sa ajungem la participanti prin informatii suplimentare, pe langa cele pe care le dau administratorii despre conturile personale, sa venim sa explicam cum functioneaza sistemul, care sa duca la intelegerea riscurilor si arhitecturii modelului multipilon si care, finalmente, sa creasca increderea in sistem”, a detaliat Oancea.

Initiativa de informare va fi dificil de realizat, in opinia sa, din cauza lipsei de fonduri, in contextul crizei financiare mondiale si perioadei mici de timp de cand CSSPP este activa, insa Oancea ramane increzator ca prin explicatiile si discutiile care vor fi generate oamenii vor ajunge sa inteleaga sistemul din ce in ce mai mult, odata cu trecerea timpului.

„Este importanta aici si pregatirea agentilor de marketing, si un proiect pe care il vom putea accesa prin fonduri din afara. Este un proiect mai vechi care consta in infiintarea unui institut de pregatire si evaluare profesionala in domeniul pensiilor private (evaluare care sa se faca o data sau la 2-3 ani) si sa se faca pe fiecare domeniu, astfel incat sa fie mereu o persoana avizata care merge in fata participantului”, a subliniat Oancea.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri