Sectoarele ne-ciclice, asigurarile sau leasingul?

Sectoarele ne-ciclice, asigurarile sau leasingul?Imobiliarele si mediul financiar, sectoarele-vedeta ale pietei de fuziuni si achizitii din anii trecuti sunt, in 2009, cele mai afectate de criza financiara.

Astfel, sectoarele ne-ciclice, serviciile, dar si restructurarile pot fi considerate oportunitatile anului.

Matei Filipidescu, Senior Associate la Raiffeisen Investment Austria, crede ca fondurile de investitii se vor concentra anul acesta pe sectoarele neciclice, precum industria alimentara sau servicii medicale.

„Daca luam in considerare potentiale spin-off de business non-core, exit-uri din piete noncore, atunci putem vedea activitate si in industrie si in materiale de constructii – in cazul ultimului sector, sunt jucatori ce considera ca e bine sa investesti jos, la baza negativa a ciclului, astfel incat cresterea va fi si mai mare”, a explicat Filipidescu, pentru Wall-Street.

Mihai A. Pop, partener la Osprey Parners se asteapta ca energia si serviciile sa fie domeniile atractive din 2009, dar si cele atinse de criza in tranzactii rapide, sau vanzari de active.

Marian Tescaru, managing partner al firmei de consultanta in M&A Altria Capital, vede oportunitati pentru anul in curs in servicii medicale, de suport, intretinere-curatenie. “Cred ca si in industria bunurilor de larg consum sunt segmente interesante, cele cu volum si rulaje foarte mari, precum sucurile sau apele minerale”, a explicat el, pentru Wall-Street.

Criza aduce in prim-plan un aspect al M&A-ului specific acestei perioade de turbulente economice si financiare: restructurarile.

“Cele mai multe deal-uri vor veni din sfera restructurarilor. Majoritatea firmelor vor cauta parteneriate strategice pentru a-si consolida pozitia”, a declarat Igor Jitta, fondatorul si directorul executiv al companiei de consultanta Sequoia, afiliata Sequoia Amsterdam si Sequoia Londra

El sustine ca din zona financiara, asigurarile si leasing-ul sunt cele mai expuse, fiind si nevoite sa se restructureze.

Chiar daca acest sector este unul din cele mai afectate de criza, oportunitatile nu au disparut in totalitate, nici din banking, nici din asigurari sau leasing, crede reprezentantul Raiffeisen Investemnt.

„Cu siguranta, nevoile de capital si de lichiditate vor accelera procesul de consolidare, insa nu cred ca fiecare jucator va fi salvat in vreun fel sau altul, din neferice se poate sa vedem si insolvente si falimente”, considera Filipidescu.

In acest sens, Mihai Pop crede ca nu este inca momentul asigurarilor, ci abia in 2-3 ani, cand se vor cerne mai bine jucatorii si se vor realiza noi evaluari.

Wall-Street, cel mai citit cotidian online de business, organizeaza, alaturi de Nexia International, conferinta
M&A Outlook 2009, cel mai important eveniment dedicat industriei de M&A din prima jumatate a anului 2009.

Mediul online un posibil generator de deal-uri?

Schimbarea valorilor de business din Romania si din intreaga lume ar putea duce si la o reorientare a investitorilor strategici si a fondurilor de private equity. Specialistii considera ca mediul online si piata IT ar putea reprezenta oportunitati interesante de investitie in aceasta perioada.

Parerile sunt insa impartite. Igor Jitta nu se asteapta la tranzactii importante in aceste sectoare, dar vede parteneriate strategice.

Partenerul Osprey sustine insa, ca este un moment al mediului online, mai ales ca s-au facut tranzactii pe aceasta zona, in 2009.

Tranzactia anului in IT a fost anuntata la sfarsitul lunii aprilie, cand Asesoft Distribution, una din cele mai mari firme de distributie de pe piata romaneasca, a cumparat 51% din liderul pietei de comert online, eMAG, valoarea tranzactiei nefiind publica.

Matei Filipidescu este mai reticent in a estima tranzactii surpriza pe acest sector. El considera ca mediul online este putin dezvoltat iar, pe de alta parte, criza si numarul mare de utilizatori de Internet vor determina o mutare a cheltuielilor de media catre online.

“Insa nu ne vom mai intalni curand cu multiplii tranzactiilor de anii trecuti. Se poate asadar sa avem de a face cu un blocaj determinat de diferentele de intelegere a pretului intre vanzatori si cumparatori – aici tranzactiile sunt destul de mici in valoarea absoluta ca disponibilitatea finantarea achizitiei sa nu fie determinanta”, a explicat el.

In opinia sa, Romania si regiunea in sine sunt o mare oportunitate, avem de recuperat un decalaj care nu poate fi facut peste noapte, „asa ca si in criza si dincolo de criza (pana la urmatoare criza) vor fi oportunitati”.


Domenii afectate de restructurari

Domenii afectate de restructurariIn plina criza, restructurarile devin aproape inevitabile in majoritatea sectoarelor. Desi nu sunt cele mai fericite miscari ale unui actionariat, ele sunt necesare in conditiile reducerii consturilor si eficientizarii activitatii.

„Timpurile se schimba. In timpul crizei serviciile furnizate se incadreaza mai mult in sfera de corporate finance, conectate cu restructurare si consolidare. La reevaluarea tranzactiilor (nu este necesar sa coincida cu finalul crizei) sunt oportunitati pentru mandate in special pe partea de cumparare. Ne asteptam ca in a doua jumatatea anului 2009 sa aiba loc tranzactii generate in special de criza economica si implicit de nevoia de restructurare”, a declarat Igor Jitta.

El crede ca sectoarele de retail, transport, constructii, asigurari si leasing vor suferi restructurari majore.

In opinia lui Matei Filipidescu, domeniile cele mai afectate, in care, implicit, vom asista la restructurari, sunt retailul nealimentar, sectorul chimic, industria, servicii, „In general acele business-uri care traiesc din linii de credit (adica au nevoi de capital circulant mari) si se hranesc cu cerere sustinuta de creditare”, a explicat el.

De asemenea, imobiliarele, logistica, retailul, IT si orice business cu marje mici sunt predispuse acestui proces, sustine Mihai Pop.