1 / 4

Sectoarele ne-ciclice, asigurarile sau leasingul?

Imobiliarele si mediul financiar, sectoarele-vedeta ale pietei de fuziuni si achizitii din anii trecuti sunt, in 2009, cele mai afectate de criza financiara.

Astfel, sectoarele ne-ciclice, serviciile, dar si restructurarile pot fi considerate oportunitatile anului.

Matei Filipidescu, Senior Associate la Raiffeisen Investment Austria, crede ca fondurile de investitii se vor concentra anul acesta pe sectoarele neciclice, precum industria alimentara sau servicii medicale.

„Daca luam in considerare potentiale spin-off de business non-core, exit-uri din piete noncore, atunci putem vedea activitate si in industrie si in materiale de constructii – in cazul ultimului sector, sunt jucatori ce considera ca e bine sa investesti jos, la baza negativa a ciclului, astfel incat cresterea va fi si mai mare”, a explicat Filipidescu, pentru Wall-Street.

Mihai A. Pop, partener la Osprey Parners se asteapta ca energia si serviciile sa fie domeniile atractive din 2009, dar si cele atinse de criza in tranzactii rapide, sau vanzari de active.

Marian Tescaru, managing partner al firmei de consultanta in M&A Altria Capital, vede oportunitati pentru anul in curs in servicii medicale, de suport, intretinere-curatenie. “Cred ca si in industria bunurilor de larg consum sunt segmente interesante, cele cu volum si rulaje foarte mari, precum sucurile sau apele minerale”, a explicat el, pentru Wall-Street.

Criza aduce in prim-plan un aspect al M&A-ului specific acestei perioade de turbulente economice si financiare: restructurarile.

“Cele mai multe deal-uri vor veni din sfera restructurarilor. Majoritatea firmelor vor cauta parteneriate strategice pentru a-si consolida pozitia”, a declarat Igor Jitta, fondatorul si directorul executiv al companiei de consultanta Sequoia, afiliata Sequoia Amsterdam si Sequoia Londra

El sustine ca din zona financiara, asigurarile si leasing-ul sunt cele mai expuse, fiind si nevoite sa se restructureze.

Chiar daca acest sector este unul din cele mai afectate de criza, oportunitatile nu au disparut in totalitate, nici din banking, nici din asigurari sau leasing, crede reprezentantul Raiffeisen Investemnt.

„Cu siguranta, nevoile de capital si de lichiditate vor accelera procesul de consolidare, insa nu cred ca fiecare jucator va fi salvat in vreun fel sau altul, din neferice se poate sa vedem si insolvente si falimente”, considera Filipidescu.

In acest sens, Mihai Pop crede ca nu este inca momentul asigurarilor, ci abia in 2-3 ani, cand se vor cerne mai bine jucatorii si se vor realiza noi evaluari.

Wall-Street, cel mai citit cotidian online de business, organizeaza, alaturi de Nexia International, conferinta
M&A Outlook 2009, cel mai important eveniment dedicat industriei de M&A din prima jumatate a anului 2009.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri