Este restructurarea o solutie in perioada de criza?

Este restructurarea o solutie in perioada de criza?In plina criza, restructurarile devin aproape inevitabile in majoritatea sectoarelor de activitate. Desi nu sunt cele mai fericite miscari ale unui actionariat, restructurarile sunt necesare pentru a reduce costurile si cu scopul de a eficientiza operatiunile.

Ciprian Paltineanu (foto), director executiv UniCredit CA IB Romania, a explicat ca restructurarea corporatista reprezinta una dintre solutii pentru antreprenori, subliniind ca business-urile romanesti de familie nu constientizeaza eficienta acestui proces.

Implicarea activa a actionariatului, initierea de tranzactii, renuntarea la atitudinea de asteptare si pornirea unei restructurari sunt miscari importante intr-o companie, in contextul unui declin economic, in opinia bancherului de investitii.

Restructurarea interna a companiei, reorganizarea afacerilor, fuziunea cu alte firme de profil ori vanzarea afacerii sunt solutii pe care Marius Stancescu, presedintele Riff Holding International, le identifica drept oportune pentru orice companie intr-o perioada de reducere a turatiei.

“Restructurarile interne au ca obiect remodelarea juridica a puterii in interiorul unui grup, cu scopul de a modifica organizarea interna si a face fata imperativelor de dezvoltare ale companiei”, explica Stancescu.

In schimb, reorganizarea afacerii are in vedere regandirea interactiunilor cu piata, in scopul exploatarii cu eficienta a relatiilor comerciale, coroborat cu o mai buna gestionare a resurselor firmei.

Fuziunea se realizeaza, in principal, din ratiuni de optimizare a costurilor de operare, dar si in scopul consolidarii portofoliului de clienti, fapt realizat prin eliberarea unor sinergii pozitive orientate catre new-business, a continuat el.

“Vanzarea afacerii reprezinta testul suprem de maturitate pentru orice antreprenor”, subliniaza Stancescu.



Restructurarile noi oportunitati de business?

Restructurarile se clasifica in trei mari clase: initiate de management, de ultim moment si dupa faliment, explica Tony A. Romani (foto), bancher de investitii la Freeman&Co.

Componentele cheie ale unei restructurari sunt strategia de business pe termen lung, ce include readaptarea la mediul actual, identificarea avantajelor competitive si structura capitalului.

Restructurarea initiata de management include invariabil schimbarea strategiei si a operatiunilor. Ca avantaje, implica un timp relativ suficient pentru gasirea unei solutii optime si tinde sa afecteze valoarea capitalului propriu intr-o masura mica. Pe de alta parte, presiunea pietei asupra managementului poate afecta negativ procesul de restructurare”, a declarat Tony Romani.

El a prezentat studiul de caz al unei companii de asset management din Statele Unite ale Americii cu birouri in 8 orase, care pierduse in ultimul trimestru din 2008 circa 25% dintre clienti si 35% din active, pe profit negativ.

Restructurarea a presupus inchiderea a cinci birouri, disponibilizarea a 40% din personal, renegocierea conditiilor de creditare si reducerea cheltuielilor cu 60%.

Pentru 2009, compania preconizeaza un profit net de -85% fata de 2008, iar pretul actiunilor la bursa a crescut cu peste 160% din februarie 2009, dupa ce scazuse 75%.

Restructurarea de ultim moment
implica, in 995 din cazuri, vanzare ca unica solutie posibila, a explicat Romani.

Astfel, strategia, operatiunile si structura capitalului vor fi complet afectate dupa vanzare, iar gasirea unei solutii nu este posibila intotdeauna.

Pe de alta parte, simplitatea identificarii solutiei poate fi un avantaj.

Un exemplu concludent prezentat de bancherul de investitii este cel al unui conglomerat financiar, cu birouri in 30 de tari si in jur de 58.000 de angajati.

Partenerii de afaceri erau in pragul intreruperii relatiilor, iar potentialii investitori inghetasera orice negocieri. In acest context, cinci echipe diferite de consultanti au fost angajate imediat sa coordoneze gasirea unei solutii. Apoi, compania a fost achizitionata de unul dintre partenerii sai importanti, pentru un pret echivalent cu 23% din pretul maxim atins de actiunile Beta, cu suportul Federal Reserve.

Restructurarile dupa faliment presupun pierderi complete ale actionarilor si partiale ale creditorilor, care permit, totusi, suficient timp pentru vanzarea activelor la preturi rezonabile.

Exemplul este o companie de management cu vehicule de investitii, cu birouri in 6 orase si 80 de angajati. In urma incapacitatii de a plati creditorii, falimentul a fost declarat, iar activele au intrat in administrarea unui alt manager desemnat de Comitetul Creditorilor.

Actionarii nu au putut recupera nimic din investitie, iar creditorii au recuperat circa 38% din ceea ce ar fi trebuit sa recupereze (incluzand dobanzile), a explicat Tony Romani.

In cadrul unei restructurari, specialistii M&A pot oferi servicii de renegociere a creditelor existente, asistenta pentru renegocierea structurii de capital, pentru vanzarea de active, identificarea de noi investitori, parteneri strategici sau fonduri de private equity.