1 / 6

Top 10 consultanti/Valoarea tranzactiilor

Banca de investitii Merrill Lynch este consultantul financiar care a intermediat cele mai valoroase tranzactii in 2008 si pe parcursul primului trimestru din 2009, iar compania de consultanta si audit Deloitte a asistat cele mai multe deal-uri (9, in valoare totala de de 770 milioane de dolari), potrivit unei analize a companie de cercetare DealWatch.

Conform metodologiei DealWatch, au fost luate in considerare tranzactiile de tipul fuziuni si achizitii si IPO-urile (ofertele publice initiale) mai mari de un milion de dolari.

Banca americana de investitii Merrill Lynch a fost consultant doar pentru doua tranzactii, in valoare totala de 3,165 mld. dolari, fiind urmata in clasamentul consultantilor financiari implicati in piata de fuziuni si achizitii de JP Morgan Chase, cu trei tranzactii in valoare de 2,868 mld. dolari. Printre cele mai mari tranzactii in care JP Morgan Chase a fost implicata se numara a doua mare tranzactie corporate din 2008: preluarea integrala a asiguratorului romanesc Unita de catre Uniqa.

Erste Bank Corporate Finance ocupa locul trei in topul companiilor de consultanta intocmit pe baza valorii tranzactiilor intermediate si a IPO-urilor consiliate pe piata locala. Locul patru este ocupat de banca de investitii europeana Rothschild, consultantul Asiban in procesul de preluare de catre Groupama.

Banca de investitii este prezenta pe piata romaneasca a serviciilor de consultanta din 1998, iar din 2000 are un senior country advisor, pe Florin Olteanu, insa Arielle Malard, managing director la Rotschild, biroul din Paris, s-a implicat in mod direct in aceasta tranzactie.

“Pretul a fost singurul criteriu pe care l-am urmarit, in calitate de reprezentant al vanzatorilor. Am obtinut cel mai bun pret deoarece am folosit contractul de SPA (Share Purchase Agreement – n.red. ) ca mecanism al tranzactiei”, declara anul trecut, pentru Wall-Street, baroneasa Arielle Malard, managing director la Rotschild.

Top consultanti financiari/valoare deal-uri
Pozitie Companie Valoare (mil. dolari)
Nr. tranzactii
1. Merrill Lynch 3,165 2
2. JP Morgan Chase 2,868 3
3. Erste Bank Corporate Finance 2,270 1
4. Rothschild 1,084 1
5. Deutsche Bank 895 1
6. Raiffeisen Group 832 7
7. Deloitte 770 9
8. Royal Bank of Scotland 585 3
9. BNP Paribas 572 1
10. Arjil SAS 542 1

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri