2 / 7

De ce sunt bancile reticente?

“La fiecare banca exista sentimentul ca se personalizeaza o vina minora. Anii trecuti am avut boom in toate domeniile si creditele au fost acordate fara sa se anticipeze si eventualitatea ca putem avea corectii majore. De aceea, exista intarzieri la nivelul bancilor in acest proces”, explica Bogdan Nichisoiu, partner la Consilium Advisors.

El sustine ca suntem complet decuplati de ce a fost inainte, companiile au luat credite pe baza unor ipoteze total diferite de realitatea actuala.

“Trebuie remodelat acest debt service (n.red.: valoarea de cash flow disponibil pentru a putea plati toate datoriile anuale), daca business-ul este viabil. Asa intervenim noi, garantam viabilitatea afacerii, dar in contextul redefinirii lui, pentru a-si continua activitatea”, a explicat Nichisoiu.

Practic, serviciile oferite de compania de consultanta Consilium Advisors inseamna implicarea in relatia cu toti creditorii si cu furnizorii principali, fara sa se implice in procesul de turn around (n.red.: administrare speciala) al respectivei companii, proces care se poate intinde pe o perioada de pana la 12 luni.

Specialistii spun ca restructurarea nu este un proces simplu, pe care sa il faca orice manager, care sa solicite o perioada de gratie motivand doar ca este perioada de recesiune, ori ca vanzarile au scazut si ca sunt intarzieri la plata facturilor.

“Nu e asa de usor sa soliciti o restructurare a datoriilor, e nevoie de consultanti care sa efectueze un due diligence al firmei, o diagnoza dupa care sa creionezi si sa sustii un plan de restructurare”, spune Urzica.

Clientul poate alege intre reprezentarea deplina si sustinerea planului de restructurare de catre firma de consultanta in toate discutiile si negocierile cu creditorii si furnizorii, comisionul platit fiind un comision mai mare, un comision de succes si intre a beneficia doar de un plan de restructurare, intocmit de specialisti (contra unei sume mai mici), plan sustinut de client in fata creditorilor si furnizorilor.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri