Scadere dramatica in 2009

Scadere dramatica in 2009Raiffeisen Bank a acordat in ultimele sase luni, aproximativ 30% din volumul creditelor aprobate in aceeasi perioada din 2008, pe baza de retail, a spus directorul diviziei de retail, Razvan Munteanu.

"Ca o medie agregata a ultimelor sase luni, am acordat cam 30% din vanzarile pe care le aveam in 2008, referindu-ne la volum. La creditele corporate, este putin mai dificil de estimat, pentru ca trebuie sa luam in calcul si rostogolirea unor imprumuturi", a precizat Munteanu.

El a mentionat totodata ca nu se asteapta la schimbari majore nici in perioada urmatoare, "avand in vedere ca mediul ramane relativ stabil", potrivit NewsIn.

Referindu-se la un nivel sustenabil al creditarii, Munteanu sustine ca nivelul actual este semnificativ mai scazut dar "este nevoie sa se vada cat de departe suntem acum de un nivel rezonabil".

Profitul net obtinut de grupul Raiffeisen din afacerile din Romania si Moldova a coborat in primul trimestru cu 55%, la 17 milioane euro, fata de aceeasi perioada a anului trecut, in timp ce activele grupului au urcat cu 3,4% in perioada ianuarie-martie 2009.

Soldul creditelor acordate de Raiffeisen a scazut in primele trei luni fata de trimestrul IV din 2008 cu 4,79%, la 4,38 miliarde euro, in conditiile in care 39% reprezinta credite corporate, iar 61% sunt imprumuturi acordate segmentului de retail.

Seful Erste: Bancile din Romania trebuie sa aiba ca tinta scaderea dobanzilor

Seful Erste: Bancile din Romania trebuie sa aiba ca tinta scaderea dobanzilorTinta pentru piata bancara din Romania trebuie sa fie scaderea dobanzilor, a declarat miercuri directorul executiv al Erste Group, Andreas Treichl, care se asteapta ca BNR sa elibereze lichiditate in perioada urmatoare si sa asigure stabilitatea cursului de schimb.

"Cred ca banca centrala va elibera lichiditate in piata pentru perioada urmatoare. Tintaar trebui sa fie scaderea dobanzilor. De asemenea, un lucru esential este stabilitatea cursului de schimb", a spus Treichl.

El a mentionat ca subsidiara romaneasca a Erste, Banca Comerciala Romana (BCR), va incerca sa transfere cat mai mult din activitatea de creditare pe lei.

Referitor la actuala criza economica, Treichl a spus ca aceasta nu s-a terminat inca si a subliniat importanta unei bune colaborari intre mediul politic si cel de afaceri, considerand ca, pe acest palier, eforturile nu sunt, deocamdata, suficiente.

"Al Doilea Razboi Mondial nu ar fi avut loc daca nu ar fi existat contextul economic dificil si criza din anii '30. Criza nu s-a terminat, dar, deoarece autoritatile au actionat asa de rapid, riscul unei crize politice nu mai este acelasi. Exista inca lucruri la care nu ne pricepem, cum ar fi sa lucram mai bine impreuna, mediu politic si mediu de afaceri", a subliniat seful Erste, prezent la o ceremonie impreuna cu presedintele Traian Basescu.

"Ceea ce am vazut in ultimele 12 luni a fost un efort important al autoritatilor din mai multe tari pentru a combate criza economica. Stiu ca presedintele (Traian Basescu n.r.) nu a fost bucuros ca Romania sa ia finantare de la FMI si Comisia Europeana. O asemenea decizie nu este usoara. Nici noua nu ne-a facut placere sa luam bani de la stat, dar este un lucru care s-a intamplat in toate tarile", a mai spus Treichl.

Erste Bank s-a numarat printre bancile austriece care au acceptat sa recurga la pachetul de sustinere a sistemului bancar din Austria, in valoare totala de 100 miliarde euro, constand in infuzii de capital si garantii de stat.


Raiffeisen Bank intra in programul Prima Casa

Raiffeisen Bank intra in programul Prima CasaRaiffeisen Bank Romania a aprobat un plafon de 50 milioane euro pentru creditele acordate prin programul Prima Casa, volum care poate fi suplimentat, in functie de conditiile pietei, a spus Razvan Munteanu.

"In masura in care vom putea utiliza banii in functie de interesul ce va fi aratat putem suplimenta plafonul de 50 milioane euro, aprobat pentru ca sa intelegem in prima faza cum functioneaza acest program. Dobanzile sunt cele din ordonanta", a declarat Munteanu.

El a declarat, pentru NewsIn, ca nu crede ca programul Prima Casa va atrage o scadere semnificativa a dobanzilor in piata, "decat in cazul in care dobanzile depozitelor vor avea la randul lor o scadere, iar perceptia de risc a Romaniei (CDS) se va imbunatati".

"Nu ne asteptam ca proiectul Prima Casa sa aiba un impact asupra costurilor creditelor in general, dar poate contribui la reducerea stocului de apartamente, ducand la o accelerare treptata a constructiilor de apartamente destinate clasei medii", a mai spus Munteanu si a subliniat ca "este important ca forma finala a programului sa stimuleze vanzarea de apartamente noi sau inceperea de noi constructii".

Premierul Emil Boc explica la finalul sedintei de guvern din 14 iunie ca bancile care dau credite ipotecare prin programul Prima Casa pot aplica o marja de maximum 4% pe an peste rata EURIBOR la 3 luni in cazul imprumuturilor in euro, respectiv o marja de cel mult 2,5% pe an peste rata ROBOR la 3 luni la creditele in lei.

O alta conditie pe care trebui sa o indeplineasca bancile care vor sa participe la programul Prima Casa este sa aiba "acoperire teritoriala la nivel national si judetean", a mai spus Boc.

De asemenea, bancile nu vor avea voie sa perceapa comision pentru rambursare anticipata si nici sa modifice unilateral contractul de creditare. Acestea vor trebui sa constituie in favoare statului roman o ipoteca de rangul 1 a locuintei achizitionate, toate aceste drepturi urmand a fi cesionate din despagubiri, in favoarea statului roman.



Ce asteapta bancile pentru Prima Casa

Ce asteapta bancile pentru Prima CasaBancile se asteapta, pentru creditele acordate prin programul Prima Casa, sa obtina cote de piata similare celor pe care le au deja pe segmentul acordarii de imprumuturi, a declarat directorul general al Piraeus Bank Romania, Catalin Parvu.

El a precizat ca Piraeus Bank se afla printre bancile interesate de acest program, care au timp pana joi sa depuna ofertele, care includ detalii privind dobanzile practicate si suma pe care fiecare banca e dispusa sa o aloce acestui tip de imprumut ipotecar.

Parvu a adaugat ca Piraeus Bank se concentreaza, in prezent, pe administrarea portofoliului actual de credite mai mult decat pe cresterea acestuia.