Bani eliberati

Bani eliberatiConsiliul de administratie al bancii centrale a decis sa reduca dobanda de politica monetara de la 9,5% la 9%, in conformitate cu asteptarile, insa a surprins piata in ceea ce priveste nivelul rezervelor minime, pe care le-a redus atat la pasivele in lei, cat si la cele in valuta.

Astfel, nivelul rezervelor minime obligatorii pe care bancile trebuie sa le constituie la Banca Nationala a Romaniei scade, incepand cu perioada de constituire 24 iulie-23 august, de la 18% pana la 15% din resursele atrase (pasive) in lei si de la 40% la 35% la cele in valuta.

Reducerea ratelor rezervelor minime obligatorii la pasivele in lei si valuta elibereaza in piata circa 9 miliarde lei (2,1 miliarde euro), din care aproximativ 4 miliarde lei provin din scaderea RMO la pasivele in moneda nationala, a precizat, citat de NewsIn, dupa anuntarea deciziei, Napoleon Pop, membru in Consiliul de Administratie al BNR.

Economistii estimeaza ca masura de reducere a rezervelor minime obligatorii va imbunatati lichiditatea din piata fara a crea, insa, un exces si fara a schimba comportamentul BNR, care va continua sa gestioneze nivelul lichiditatii prin operatiuni de piata.

"Pe segmentul creditarii populatiei, estimam ca, la nivel de piata, gradul de indatorare este de aproximativ 20%, in conditiile in care gradul de indatorare al celor efectiv imprumutati este de aproximativ 40%. Pe segmenul companiilor, contextul economic actual face dificila o activitate de creditare puternica", a declarat, potrivit NewsIn, economistul sef al Raiffeisen Bank Romania, Ionut Dumitru.

El se asteapta ca bancile sa foloseasca o parte din banii eliberati pentru investitie in titluri de stat, cu atat ma mult daca Finantele vor incepe sa emita si obligatiuni in valuta.

Segmentul care va fi imediat accesibil pentru creditare va fi cel al imprumuturilor date prin programul Prima Casa.

Politica pasilor marunti a BNR

Politica pasilor marunti a BNREconomistul de la Raiffeisen considera ca suma eliberata in piata, de circa 9 miliarde lei, nu va crea supralichiditate si ca BNR va continua sa utilizeze operatiunile de tip repo, pentru injectii de lichiditate in piata.

Seful departamentului de cercetare al Volksbank Romania, Melania Hancila, spune ca, desi decizia BNR privind rezervele minime a fost neasteptata pentru piata, tinand cont de politica "pasilor marunti" pe care banca centrala a practicat-o pana in prezent, masura este normala, avand in vedere starea actuala a economiei romanesti.

"Toate bancile centrale au luat masuri similare. Cele doua decizii, referitoare la dobanda de politica monetara si la rezervele minime, reprezinta o relaxare puternica a politicii monetare si vor duce la imbunatatire a lichiditatii in piata si la o scadere a dobanzilor, in prima faza pentru pasive (depozite n.r.) si apoi pentru active (in care intra creditele n.r.)", a afirmat Hancila.

Referitor la cursul de schimb, economistul de la Volksbank spune ca decizia de reducere a RMO nu va avea un impact semnificativ, intrucat investitorii urmaresc in primul rand nivelul dobanzilor, pentru care decizia BNR a fost cea anticipata de piata.

"Suma in euro va duce la coborarea dobanzilor, insa cei care vor credite in euro se vor expune in continuare riscului valutar. Nici bancile nu stiu cat de mult vor dori sa se expuna acestui risc", a declara Nicolaie Alexandru Chidesciuc, senior economist al ING Bank Romania.

El a mentionat ca banii eliberati prin reducerea RMO pentru pasivele in lei vor stimula creditarea in moneda nationala, dar, pe de alta parte, clientii se vor confrunta in continuare cu dobanzi mai mari decat la euro, "deci e nevoie de taieri suplimentare de dobanda, dar si de o noua scadere a RMO la lei, care sa echilibreze creditarea in valuta cu cea in lei".

In ceea ce priveste modul in care vor fi investiti banii de catre banci, Chidesciuc a explicat ca sumele in lei vor avea ca destinatie atat creditarea economiei reale, cat si plasamente in titluri de stat.

"Valuta va merge catre titluri de stat, avand in vedere ultimele semnale privind emisiunea de eurobonduri, dar si in creditarea economiei. Nu exclud posibilitatea ca o parte din bani sa iasa din tara, pentru ca bancile trebuie sa faca ceva cu ei. Ultima ipoteza nu mi se pare, insa, o situatie ingrozitoare", a mai spus economistul de la ING.

Citi: Decizia reflecta ingrijorarea BNR pentru contractia economiei

Citi: Decizia reflecta ingrijorarea BNR pentru contractia economieiScaderea ratelor pentru rezervele minime obligatorii (RMO) de catre BNR reflecta ingrijorarea crescuta a bancii centrale pentru slabiciunile economiei romanesti, considera analistii grupului Citi, care estimeaza contractia cu 6% a PIB-ului in 2009.

Potrivit unui raport BNR, contractia economiei este mai problematica in Romania decat in alte tari, din cauza nivelului mic al PIB/locuitor, iar riscul ca reducerea activitatii economiei sa conduca la dezinvestitii si cresterea somajului pericliteaza si mai mult procesul de reducere a decalajelor fata de UE.

De asemenea, analistii de la Citi isi mentin prognoza de scadere a ratei dobanzii de politica monetara pana la 7,25% la finalul anului, in conditiile in care banca centrala a decis sa taie dobanda cheie de la 9,5% la 9% pe an.

Ei apreciaza ca principalii factori de risc pentru perspectivele de coborare a dobanzii cheie sunt intreruperea abrupta a corectiei deficitului extern si eventuale presiuni puternice de depreciere a leului.

"Ajustarea brusca a dezechilibrelor externe, cresterea deficitului de productie si diminuarea riscurilor pe termen scurt, datorita programului de finantare de catre FMI si UE, sunt argumente pentru relaxarea politicii monetare", arata analiza publicata ieri.

Economistii de la Citi mai subliniaza ca, in continuare, atentia ramane concentrata in sfera fiscala - mai ales pe masurile de reforma structurala - in conditiile in care economia se poate comprima in acest an cu 6%. Ei mai spun ca prima evaluare a FMI din septembrie constituie un test important pentru Romania.


Decizia, explicata de BNR

Decizia, explicata de BNRBNR a decis reducerea ratei rezervelor minime obligatorii la pasivele in lei si valuta pentru a sprijini creditarea economiei si anticipeaza ca relaxarea politicii monetare va contribui la revenirea graduala a dobanzilor practicate de bancile comerciale "la pozitia fireasca fata de dobanda cheie".

"In vederea fluidizarii fluxurilor de lichiditati, alinierii graduale la standardele Bancii Centrale Europene si sprijinirea unui proces sustenabil de creditare in economia romaneasca, Consiliul de Administratie al BNR a hotarat totodata reducerea ratei rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei ale institutiilor de credit la nivelul de 15 % de la 18% si a celei aplicabile pasivelor in valuta la nivelul de 35% fata de 40%, ambele pentru scadentele reziduale de sub doi ani, incepand cu perioada de aplicare 24 iulie-23 august 2009", se arata in comunicatul detaliat publicat de BNR.

De asemenea, CA al BNR considera ca "aceste decizii vor contribui la asigurarea unui nivel adecvat al lichiditatii si la revenirea graduala a ratelor dobanzilor practicate de bancile comerciale, atat la depozite cat si la credite, la pozitia functionala fireasca in raport cu rata dobanzii de politica monetara".

Oficialii BNR au insistat in repetate randuri, ca, in mod normal, dobanzile platite de banci pentru depozitele atrase ar trebui sa se plaseze sub rata dobanzii de politica monetara, pe care banca centrala a decis marti sa o reduca de la 9,5% la 9% pe an.

In acest sens, BNR subliniaza ca ratele medii ale dobanzilor la depozitele noi la termen si la creditele noi, desi au consemnat evidente ajustari descendente, raman distorsionate comparativ cu nivelul dobanzii de politica monetara.

Pe de alta parte, "rata medie a dobanzii interbancare s-a apropiat de nivelul ratei dobanzii de politica monetara".

In acelasi timp, a avut loc o temperare semnificativa a volatilitatii cursului de schimb al leului pe fondul refacerii graduale a apetitului global pentru risc al investitorilor financiari si al scaderii accentuate a deficitului de cont curent al Romaniei in prima parte a anului curent, precum si in contextul incheierii de catre Romania a aranjamentului multilateral de finantare externa cu Fondul Monetar International, Uniunea Europeana si alte institutii financiare internationale.

Totodata, CA al BNR reitereaza ca "implementarea ferma si consecventa a mix-ului echilibrat de politici macroeconomice - monetara, fiscala, de venituri, precum si a reformelor structurale convenite in cadrul aranjamentului multilateral de finantare externa de la institutiile financiare internationale este esentiala pentru consolidarea procesului de dezinflatie si a stabilitatii financiare".

BNR va monitoriza atent evolutiile interne si ale mediului economic international astfel incat, prin adecvarea instrumentelor de care dispune, sa asigure realizarea si mentinerea stabilitatii preturilor pe termen mediu si a stabilitatii financiare.


Alarmant: Cresterea creditului acordat sectorului privat a atins minimul ultimilor 7 ani

Alarmant: Cresterea creditului acordat sectorului privat a atins minimul ultimilor 7 aniCresterea creditului acordat sectorului privat, mai ales firmelor, a atins minimul ultimilor 7 ani, la nivel agregat, dar si pe componente, arata comunicatul detaliat privind deciziile Consiliului de Administratie al BNR.

"In planul evolutiilor monetare, se remarca incetinirea semnificativa a cresterii creditului acordat sectorulului privat, in special in ceea ce priveste imprumuturile catre firme, dinamica anuala a acestuia atingand minimul ultimilor sapte ani, atat la nivel agregat, cat si pe componente", conform comunicatului Bancii Nationale a Romaniei (BNR).

Volumul creditelor acordate de banci populatiei si firmelor a scazut pentru a treia luna consecutiv in mai, cu 0,7% fata de luna precedenta, la 199,08 miliarde lei (47,6miliarde euro), ritmul anual de crestere coborand la 15,9%, calculat in termeni nominali, de la 18,9% in aprilie, arata datele BNR.

In acelasi timp, estimarile sustin continuarea procesul de dezinflatie, pe fondul temperarii dinamicii preturilor administrate si a celor volatile, sustine BNR.

"Analiza celor mai recente date statistice evidentiaza continuarea procesului de dezinflatie, rata anuala a inflatiei coborand la nivelul de 5,95% in luna mai 2009 fata de 6,45% in luna aprilie, pe fondul temperarii dinamicii preturilor administrate si a celor volatile", mai arata comunicatul.

Pe de alta parte, BNR subliniaza ca ajustarea deficitului de cont curent a evoluat mai rapid fata de estimari si a avut loc in corelatie cu accentuarea declinului activitatii economice interne, in contextul manifestarii efectelor crizei economice si financiare pe plan mondial.