2 / 5

Peisaj dezolant in M&A

Ingredientele tranzactiilor au fost vanzatorii presati sa vanda companii in dificultate – de multe ori active non-core (aceasta putand fi explicatia prevalentei tranzactiilor de real estate), de valori mici, in tranzactii despre care putem presupune ca nu au necesitat finantare bancara, mai spune Ioana Filipescu.

In conditiile absentei unei megatranzactii, dar si a oricarei interventii guvernamentale sau privatizari, tranzactia medie a cifrat numai 9 milioane de euro, un nivel minim al ultimei decade. "In conditiile reducerii valorii medii a tranzactiilor de la peste 38 milioane de euro, putem vorbi despre blocarea pietei de M&A locale", crede Ioana Filipescu.

Peisajul este dezolant, in opinia consultantului pe M&A: o treime dintre tranzactii, de valoare medie in jur de 5 milioane euro au fost realizate de investitori financiari, reprezentand in general mici proiecte de real estate, in timp ce investitorii strategici au facut achizitii a caror valoare medie poate fi estimata intre 5 si 15 milioane de euro in functie de prezenta sau absenta in analiza a valorii estimate a tranzactiei KazMunai Gaz.

Sectoarele cu activitatea cea mai intensa, atat in valoare, cat si in volum au fost cele de real estate, servicii financiare si cel industrial.



Sursa: Raiffeisen Investment

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri