1 / 7

Majorarea impozitelor alimenteaza inflatia, mai puternic in cazul TVA

Majorarea impozitelor, ca modalitate de corectie a dezechilibrelor economice, are si costuri inflationiste, a spus guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, adaugand ca o crestere a TVA poate provoca un "soc inflationist".

Vorbind despre corectia dezechilibrelor externe, guvernatorul BNR a spus ca aceasta se poate realiza prin cursul de schimb, prin credit sau prin majorarea de impozite si a precizat ca toate cele trei solutii pot pune presiune pe inflatie.

"Corectia dezechilibrelor are costuri inflationiste daca se face prin cursul de schimb. Un alt caz ar fi daca se face prin scaderea creditarii, este si cazul tarii noastre, si de asemenea prezinta costuri inflationiste. Daca se face prin majorarea de impozite, de asemenea avem si costuri inflationiste", a spus Isarescu, citat de NewsIn.

El a afirmat ca o crestere a TVA poate cauza un "soc inflationist", in timp ce majorarea altor impozite, precum cele pe venituri, "are efecte mai difuze, dar care apar totusi, pe cresterea economica, dar si pe inflatie".

Isarescu a precizat ca ajustarea dezechilibrelor nu se poate face fara o temperare a cresterii economice."Nu poti face corectia dezechilibrelor externe si sa pastrezi cresterea economica, vad ca societatea romaneasca nu vrea sa inteleaga acest lucru", a continuat guvernatorul bancii centrale.

In plus, majorarea unei taxe importante este "total neavenita" si nu se justifica nicio discutie pe aceasta tema, in conditiile in care un impozit mai mare pe o baza de impozitare mai mica ar avea efecte negative asupra economiei, a mai spus guvernatorul BNR.

"In asemenea momente, chiar o discutie pe aceasta tema este total neavenita, pentru ca ar debusola societatea si economia. Nu se justifica nici macar discutia de majorare a unor impozite importante, chiar daca vorbim pentru la anul sau peste doi ani, pentru ca nu ar aduce niciun castig, ci ar accentua scaderea", a spus Isarescu.

El a mentionat ca majorarea unor impozite importante, in conditiile unei baze de impozitare mai mici, ar avea efecte negative asupra economiei

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri