1 / 5

O lamurire asteptata, dar suficienta?

Ordinul 1308/2009 a adus, potrivit specialistilor, anumite lamuriri suplimentare in ceea ce priveste procedura de rambursare sau de compensare a TVA.

„Insa, daca Ordinul nu va fi respectat de catre organele competente ale statului, la fel cum s-a intamplat si cu procedura anterioara, mult asteptatul efectul benefic va fi zero pentru agentul economic”, explica Adrian Teampau, senior consultant, tax advisory services in cadrul Mazars Romania.

Sunt insa si aspecte pozitive aduse in prim plan de acest act normativ, si anume faptul ca daca este solicitat un control incrucisat in cadrul procesului de rambursare a TVA, termenul de solutionare a acestuia fiind de maxim 90 de zile.

„Controlul incrucisat este una din metodele des utilizate de inspectorii fiscali prin care sunt controlate documentele contabile si fiscale ale altui agent economic aflat in relatii contractuale cu cel ce solicita rambursarea pentru a se verifica astfel inregistrarea si plata TVA catre stat. Acesta era unul din pretextele prin care inspectiile fiscale in scopul rambursarii erau suspendate la nesfarsit, deoarece pana la aparatia acestui Ordin nu exista un termen maxim de suspendare sau solutionare a acestor controale incrucisate”, adauga Teampau.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri