4 / 5

In cat timp trebuie rambursati banii?

O masura cu efect pozitiv a fost introdusa prin Ordinul mentionat mai sus, care a avut ca efect pozitiv limitarea in timp a controlului incrucisat la maxim 90 de zile. Astfel, in principiu, tot procesul de rambursare a TVA ar putea dura doar 135 de zile, spun specialistii.

"Legea prevede ca rambursarea sa fie acordata in termen de 45 de zile de la data inregistrarii solicitarii. Insa, inspectia fiscala poate fi suspendata. Daca se suspenda pentru efectuarea unui control incrucisat, termenul maxim de suspendare este de 90 de zile. Anterior, putea fi suspendata pe termen nedeterminat. Asadar, teoretic, in 135 de zile, agentul economic poate primi rambursarea TVA-ului”, spune Teampau.

Cu situatia curenta referitoare la intarzierile la rambursarea TVA firmele se confrunta de mai bine de un an, timp in care reactia autoritatilor s-a lasat mult asteptata, insa de la intentie si pana la fapta se pot intampla multe. Insa, in toata aceasta perioada, agentii economici chiar au nevoie de resurse pentru a face fata crizei economice.

De curand, ANAF a facut publice informatii referitoare la situatia rambursarilor de TVA. Din datele furnizate de aceasta institutie, la 30 iunie a.c., suma TVA deja restanta este de 2,5 miliarde de lei. Un procentaj de peste 90% din aceasta suma are termenul de rambursare intarziat cu pana la 9 luni de zile.

"Exista, la acest moment, doar promisiuni de plata sau compensare din partea autoritatilor", concluzioneaza Adrian Teampau, pentru Wall-Street.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri