Portofoliile de credite ale BCR si BRD au crescut cu peste 10%

Portofoliile de credite ale BCR si BRD au crescut cu peste 10%Portofoliul total de credite acordat clientelei de catre BCR a ajuns la 45,85 miliarde lei, la sfarsitul primelor sase luni din 2009, in crestere cu 12,5% fata de perioada similara din 2008 cand banca acordase credite de 40,73 miliarde lei. Comparativ cu finalul primului semestru din 2007, in prezent, BCR are un portofoliu de credite cu 62,5% mai mare.

Activitatea de creditare a BCR a fost sustinuta in primul semestru din acest an de segmentul corporate, care a urcat cu aproape 7%, datorita necesarului crescut de capital de lucru ar companiilor, in timp ce segmentul de retail a scazut cu 4% ca urmare a reducerii consumului populatiei.

BRD – Groupe Societe Generale si-a sporit si ea portofoliul de credite pana la 32,2 miliarde lei la 30 iunie 2009, inregistrand un avans asemanator, de 11% comparativ cu soldul de la finalul primului semestru din 2008, de peste 29,12 miliarde lei. Fata de valoarea de la sfarsitul semestrul intai al anului 2007, banca detinuta de grupul Societe Generale are, in prezent, un portofoliu de credite cu 54,8% mai ridicat.

Si la BRD creditarea segmentului corporate a mers bine, urcand cu 11.5% in primele sase luni din acest an, fata de perioada similara din 2008, insa, spre deosebire de BCR, banca detinuta de Societe Generale a inregistrat o crestere de 10,5% pe segmentul de retail.

Ambele banci au ponderi aproximativ egale intre cele doua linii de business, retail si corporate.

Dobanzi mari vs dobanzi mici in cursa pentru atragerea depozitelor

Dobanzi mari vs dobanzi mici in cursa pentru atragerea depozitelorIn ton cu piata, BCR a urcat, la inceputul acestui an, nivelul dobanzilor platite pentru plasamentele clientilor, reusind, astfel, sa castige teren in fata BRD, care a ales sa ramana printre putinele banci care nu au participat la fuga dupa depozite.

BCR a crescut nivelul dobanzilor la plasamentele la termen inca din luna noiembrie a anului trecut, cand oferea pana la 12,25% pentru depozitele in lei. Ulterior, in perioada 20 ianuarie – 28 februarie 2009, banca a lansat o camapanie prin care platea chiar si 14,5% pentru depozitele in lei cu scadenta la doua luni. In prezent, cel mai mult, BCR plateste 10% pentru depozitele in lei la termen de sase luni.

BRD recompensa, la sfarsitul lunii martie, depozitele la termen de trei luni in lei cu 6,6%, iar la plasementele cu scadenta la un an dobanda ajungea la 6,75% pe an. Acum, BRD ofera o dobanda similara, 6,45% pentru depozitele in moneda nationala cu scadenta la trei luni si 6,7% pe an pentru cele pe termen de un an.

Soldul depozitelor atrase de BCR a ajuns la 35,05 miliarde lei la finalul primului semestru din 2009, cu aproape 8,5% mai ridicat fata de perioada similara din 2008, cand bancile nu erau atat de interesate de a atrage economiile populatiei si ale companiilor. In sens opus, soldul depozitelor de la BRD a inregistrat o scadere de 3% in perioada analizata, ajungand la 29,1 miliarde lei la 30 iunie 2009.

Cele doua banci gestioneaza active de peste 113 mld. lei

Cele doua banci gestioneaza active de peste 113 mld. leiBanca Comerciala Romana si BRD – Groupe Societe Generale au dominat piata bancara autohtona si in primul semestru din acest an, ajungand sa gestioneze, impreuna, active de peste 118 miliarde de lei, dupa ce la sfarsitul anului trecut detineau active de 113 miliarde lei si o cota de piata de 36%.

BRD a incheiat primul semestru din acest an cu un profit net de 425 milioane lei, insa in scadere cu 17,4% fata de primele sase luni din 2008, “din cauza unei reduceri a cererii de credite si a unei cresteri accentuate a riscurilor”, dupa cum explica Patrick Gelin (foto), presedintele si directorul general al bancii. Indicatorii financiari ai BRD au fost calculati in conformitate cu standardele romanesti de contabilitate (RAS).

Grupul BCR a obtinut un profit net dupa impozitare si plata intereselor minoritare de 606,8 milioane lei, de asemenea in scadere, cu 20% fata de primul semestru din 2008, iar “aceste rezultate reflecta conditiile extrem de dificile cu care se confrunta clientii bancii”, a explicat Dominic Bruynseels.

Indicatorii financiari ai grupului BCR sunt consolidati, neauditati si au fost calculati in conformitate cu standardele internationale de raportare financiara (IFRS)