Maxim al creditelor neperformante in 2010

Maxim al creditelor neperformante in 2010“Ponderea creditelor neperformante in total credite va continua sa creasca pe masura ce rata somajului va creste si mai mult daca vom mai vedea si o depreciere suplimentara a leului”, a declarat, pentru Wall-Street, Nicolae Alexandru Chidesciuc, senior economist in cadrul ING Bank Romania.

Numarul somerilor a crescut cu 23.632 in luna iulie, pana la un nivel de 572.562, rata somajului urcand pana la 6,3%, potrivit datelor Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca.

“Varful este probabil sa fie atins in cea de-a doua parte a anului 2010 si imbunatatirea ar putea sa se vada incepand cu 2011”, estimeaza economistul ING.

Creditele restante si indoielnice aveau, in aprilie, o pondere de 0,85% in portofoliul total de credite din sistemul bancar romanesc, potrivit ultimelor date publicate de BNR.

“Tendinta creditelor neperformante este clara de crestere, dar cred ca nu suntem foarte departe de un maxim al acestora”, a explicat, pentru Wall-Street, Laurian Lungu, managing partner in cadrul Macroanalitica.

Si economistul Daniel Daianu se asteapta la o crestere a creditelor neperformante, pe fondul deteriorarii economiei romanesti, insa fostul ministru de Finante este linistit.

“Nu sunt ingrijorat de evolutia viitoare a creditelor neperformante pentru bancile mama ale institutiilor de credit de pe piata locala, care sunt intr-o situatie foarte buna. In plus, rata solvabilitatii din sectorul bancar local este foarte buna”, a explicat, pentru Wall-Street, Daniel Daianu.

Restantele la credite insumau, in luna mai, 5,753 miliarde lei si erau cu 151% mai mari fata de aceeasi luna din 2008, cand erau de doar 2,286 miliarde lei. In plus, in perioada mai 2008 – mai 2009, numarul restantierilor, atat persoane fizice cat si juridice, s-a dublat, urcand de la 100.674 pana la 200.191.

Sistemul bancar ramane solid, in ciuda creditelor neperformante

Sistemul bancar ramane solid, in ciuda creditelor neperformante"Daca economia continua sa se comprime, creditele neperformante vor creste in partea a doua a lui 2009 si in prima parte a lui 2010, însa nu ma astept la o explozie a acestora, poate putin mai rapid decat pana acum”, a declarat Cristian Popa, viceguvernatorul Bancii Nationale a Romaniei.

Viceguvernatorul a mai precizat ca cele mai multe credite care au provocat probleme bancilor au fost cele de valoare redusa si fara garantii acordate populatiei.

“Desi se va inregistra o crestere, nu ma astept sa apara probleme in sistemul bancar din cauza creditelor neperformante. Bancile au inceput sa aduca bani pentru recapitalizari inca din toamna anului trecut si nu vor avea probleme. In plus, in prezent, banca nationala a solicitat bancilor un nivel minim al solvabilitatii de 10%”, a mai explicat Popa.

Restantele la creditele in lei ajunsesere la finalul lunii iunie 2009 la 3,25 miliarde lei, in crestere cu 166% fata de perioada similara din 2008, cand acestea erau de doar 1,22 miliarde lei. La creditele in valuta restantele (exprimate in lei) s-au situat la 2,24 miliarde lei la 30 iunie 2009, cu 373% fata de luna iunie de anul trecut, cand erau sub jumatate de miliard de lei.





Calitatea portofoliului la sase luni

Calitatea portofoliului la sase luniRata creditelor neperformante ar putea atinge un varf la inceputul lui 2010, in conditiile in care pentru urmatoarele sase luni se intrevad putine semne de imbunatatire a situatiei din piata, a declarat recent presedintele executiv al BCR, Dominic Bruynseels.

La jumatatea acestui an, creditele neperformante reprezentau 6,2% din totalul portofoliului de credite acordate de Banca Comerciala Romana (BCR), rata de acoperire a creditelor neperformante fiind de aproximativ 126%, potrivit raportului financiar publicat de banca.

Bruynseels a mentionat ca cele mai multe credite neperformante au venit de pe segmentul creditelor de consum, in conditiile in care, pe partea de imprumuturi ipotecare, situatia s-a stabilizat dupa ce leul s-a oprit din depreciere.

In cazul UniCredit Tiriac Bank, calitatea portofoliului bancii s-a deteriorat in primul semestru al anului 2009, similar industriei globale si pietei bancare din Romania, totusi in limite controlate si departe de periclitarea capacitatii bancii de generare a profitului.

Profitul net operational pentru primele 6 luni acopera de 3,2 ori costul riscului. Costul anualizat al riscului este de 114 puncte de baza, gradul de acoperire cu provizioane al expunerilor bilantiere este de 3,24% iar ponderea creditelor neperformante este de 3,96%.