1 / 4

Maxim al creditelor neperformante in 2010

“Ponderea creditelor neperformante in total credite va continua sa creasca pe masura ce rata somajului va creste si mai mult daca vom mai vedea si o depreciere suplimentara a leului”, a declarat, pentru Wall-Street, Nicolae Alexandru Chidesciuc, senior economist in cadrul ING Bank Romania.

Numarul somerilor a crescut cu 23.632 in luna iulie, pana la un nivel de 572.562, rata somajului urcand pana la 6,3%, potrivit datelor Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca.

“Varful este probabil sa fie atins in cea de-a doua parte a anului 2010 si imbunatatirea ar putea sa se vada incepand cu 2011”, estimeaza economistul ING.

Creditele restante si indoielnice aveau, in aprilie, o pondere de 0,85% in portofoliul total de credite din sistemul bancar romanesc, potrivit ultimelor date publicate de BNR.

“Tendinta creditelor neperformante este clara de crestere, dar cred ca nu suntem foarte departe de un maxim al acestora”, a explicat, pentru Wall-Street, Laurian Lungu, managing partner in cadrul Macroanalitica.

Si economistul Daniel Daianu se asteapta la o crestere a creditelor neperformante, pe fondul deteriorarii economiei romanesti, insa fostul ministru de Finante este linistit.

“Nu sunt ingrijorat de evolutia viitoare a creditelor neperformante pentru bancile mama ale institutiilor de credit de pe piata locala, care sunt intr-o situatie foarte buna. In plus, rata solvabilitatii din sectorul bancar local este foarte buna”, a explicat, pentru Wall-Street, Daniel Daianu.

Restantele la credite insumau, in luna mai, 5,753 miliarde lei si erau cu 151% mai mari fata de aceeasi luna din 2008, cand erau de doar 2,286 miliarde lei. In plus, in perioada mai 2008 – mai 2009, numarul restantierilor, atat persoane fizice cat si juridice, s-a dublat, urcand de la 100.674 pana la 200.191.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri