Ghetau, Capital Partners: Scaderea economiei ar putea fi mai mare de 8%

Ghetau, Capital Partners: Scaderea economiei ar putea fi mai mare de 8%Seful delegatiei Fondului Monetar International (FMI) in Romania, Jeffrey Franks, prognozeaza o crestere modesta a economiei in 2010, intre 0,5 si 1%, estimand ca punctul maxim al recesiunii va fi atins in urmatoarele doua - trei trimestre.

“Cand am negociat programul in martie, ne asteptam ca PIB-ul Romaniei sa scada cu 4,1% in 2009, iar acum credem ca declinul va fi cuprins intre -8 si -8,5%, ceea ce inseamna o recesiune foarte severa care a lovit Romania”

Ciprian Ghetau (foto), directorul departamentului M&A al casei de investitii Capital Partners, sustine ca aceasta prognoza a Fondului Monetar International este realista, scaderea economiei romanesti putand fi chiar mai mare.

“Sunt de aceeasi parere, punctul minim al crizei nu a fost inca atins”, a mai spus Ghetau, pentru Wall-Street.

In primele sase luni ale anului, piata locala de fuziuni si achizitii arata dezolant. Primul semestru a marcat un declin de peste 75% al valorii pietei de fuziuni si achizitii (M&A) din Romania, corespunzand unei scaderi de 18% a numarului tranzactiilor comparativ cu perioada similara a anului precedent

“Vom vedea in septembrie ce se va intampla cu investitorii. Acum e perioada de vara, de vacante, e cam greu de spus daca lipsa de raspunsuri vine din lipsa de interes sau din prezenta redusa la job. Oricum, volumul de tranzactii este foarte redus in prezent si nici nu sunt foarte optimist pentru lunile urmatoare”, a mai spus Ghetau.




Matei Paun, BAC: Nu ma astept la o revenire a investitorilor financiari

Matei Paun, BAC: Nu ma astept la o revenire a investitorilor financiariMatei Paun (foto), managing partner al BAC Investment Bank, admite ca prognoza este realista, mai mult, o considera normala, el asteptandu-se la o depreciere a economiei romanesti de pana la 10%.

“Punctul minim nu a fost atins, sunt de acord cu teoria ca va fi simtit in urmatoarele doua-trei semestre si apoi vom incepe o oarecare revigorare, dar slaba, nicidecum spectaculoasa. Ma astept ca situatia sa se agraveze in toamna si sper ca, spre mijlocul anului viitor, vom asista la reveniri usoare”, a declarat Paun.

El spune ca nu toti investitorii vor fi speriati de aceste stiri, in conditiile in care multi le anticipau. In plus, seful BAC a spus ca are in lucru cateva mandate de vanzare ce si-au gasit potentiali cumparatori.

“Depinde foarte mult de firma vizata de un investitor. De obicei, ei au o arie foarte larga si investesc pentru 20-30 de ani. Aceasta prognoza poate fi un factor decisiv pentru unii, dar, pe termen foarte lung, lucrurile se vad altfel”, sustine Paun.

Insa, investitorii financiari nu mai exista de mult in piata si nici nu se asteapta sa revina prea curand.

“Rolul misiunii FMI este foarte dificil, ei aflandu-se intre ciocan si nicovala. Ciocanul este recesiunea severa, amplificata si de inabilitatea clasei politice de a reactiona la timp, iar nicolava este ordinul de a fi flexibili si intelegatori”, a concluzionat proprietarul bancii de investitii.





Tescaru, Altria Capital: Din T4 ar trebui sa incepem sa ridicam ancora

Tescaru, Altria Capital: Din T4 ar trebui sa incepem sa ridicam ancora“Previziunea FMI privind contractia economiei este realista”, spune Marian Tescaru, managing partner al casei de investment banking Altria Capital.

El crede ca minimul va fi atins in urmatoarele luni, cand rezultatele din agricultura vor fi atasate Produsului Intern Brut.

“Din trimestrul al patrulea ar trebui sa incepem sa ne ridicam ancora”, sustine el.

Reticenta investitorilor nu provine doar din aceste prognoze proaste, care oricum nu sunt foarte bine primite. Teoretic, daca investitorii au bani, ar trebui sa intre sa cumpere ceva de calitate, la pret mic.

“Pana acum, fondurile de investitii se imprumutau de la banci ca sa cumpere mai mult, dar acum suma de bani alocata investitiilor s-a diminuat dramatic si de aceea sunt mai reticente. Fac mai putine tranzactii si se vad nevoite sa analizeze mai mult si mai bine”, explica bancherul de investitii.

Totusi, Tescaru are si o doza de optimism in declaratii, daca revenirea Statelor Unite ale Americii se va dovedi sustenabila.

“Cu intarzierea de rigoare intre SUA si Europa, cred ca in sase luni si tara noastra ar trebui sa dea primele semne de stagnare sau chiar revigorare usoara”, a conchis seful firmei de consultanta in M&A Altria Capital, ce vizeaza centrele financiare din Asia si Emiratele Arabe Unite.


Paltineanu, Unicredit CA IB: In vremuri de criza, rutina investitionala se sparge

Paltineanu, Unicredit CA IB: In vremuri de criza, rutina investitionala se spargeCiprian Paltineanu (foto), director executiv UniCredit CA IB Romania, spune ca FMI are o perspectiva macroeconomica bine pusa la punct, atat cu privire la Romania, dar si la restul tarilor membre ale Fondului.

„Din acest motiv, este de presupus ca estimarile FMI sunt realiste, la momentul la care aceste estimari sunt date publicitatii. Orice dezvoltari macroeconomice ulterioare pot duce la ajustari corespunzatoare ale estimarilor, fara ca acest lucru sa insemne ca autorul estimarilor initiale a gresit”, a declarat Paltineanu.

Astfel, el considera ca fiind realista prognoza de scadere a PIB cu pana la 8,5% in 2009, urmata de cresterea cu circa 0,5% anul viitor.

„Este important de vazut si cum se concretizeaza datele economice pe cel de-al doilea trimestru al anului, ce urmeaza a fi publicate in cateva zile”, explica directorul Unicredit CA IB.

Bancherul de investitii spune ca majoritatea investitorilor sunt inca in expectativa, asteptand si analizand ultimele rezultate economice.

„Expectativa este cumva justificata de perioada de vara, dar – foarte important – si de incertitudinea cu privire la revirimentul economic in tara de origine a investitorilor. Sunt destule cazuri in care tranzactii in derulare se suspenda sau anuleaza in urma unor decizii venite de la sediul central al investitorilor, nu datorita situatiei companiei-tinta, ci a companiei-mama”.

In Statele Unite, ultimele date macro cat si sondajele de opinie indica fundamentarea unui punct de cotitura in trimestrul al treilea, cand se prefigureaza sfarsitul perioadei de recesiune economica.

„Perioada necesara pentru a sterge efectele negative ale crizei, si a reveni la marimea economiei de dinainte de criza, este insa – in continuare – incerta. Paul Krugman, laureat al premiului Nobel, estimeaza ca va fi nevoie de cel putin doi ani pentru o redresare globala completa, dar sunt si variante mai pesimiste”, explica Paltineanu.

Inca nu exista un consens nici cu privire la „forma” redresarii – U. V sau W – desi majoritatea intrevad o revenire in forma de U in Statele Unite.

„Cum Romania a intrat in criza mai tarziu decat SUA si alte economii dezvolate, intuitiv vorbind, ar fi normal sa isi si revina mai tarziu. Luand si acest ‹‹lag›› in considerare, ma astept ca Romania sa atinga punctul minim undeva in prima jumatate a anului viitor”, a mai spus Paltineanu.

Mai mult, in opinia sa, este relevant si cat timp va trece pana la o redresare completa in Romania.

“In conditiile in care strategia de crestere economica se focalizeaza pe investitii, infrastructura, export (inclusiv de produse agricole) si castiga momentum prin utilizarea fondurilor europene in aceste domenii, este posibil ca revirimentul economic domestic (de la recesiune maxima pana la redresare completa) sa fie chiar mai rapid decat cel global”.

Paltineanu declarata ca se pot gasi oportunitati interesante de investitii chiar si intr-o economie in recesiune, in primul rand pentru ca investitorii, atat startegici cat si financiari, investesc pentru viitor, nu pentru trecut.

„Investitia se bazeaza pe estimarile de crestere viitoare, iar trecutul este folosit ca si referinta pentru a se confirma sau infirma varianta de baza a estimarilor de crestere. In mod evident, este greu de crezut ca o companie care a fost mai tot timpul pe pierdere isi va reveni spectaculos si va creste exponential. Dar nu este imposibil, au mai fost cazuri, doar ca atunci e nevoie de un catalizator care sa induca acesta crestere spectaculoasa. Daca investitorul este convins ca acel catalizator functioneaza, isi va asuma riscul si va lua decizia de investire”, spune Paltineanu.

In plus, exista un gen de companii de care investitorii vor ramane intotdeauna interesati: „cele eficiente, care care au crescut in maniera sustenabila, fara excese si chiar beneficiaza de recesiune si de iesirea de pe piata a competitorilor pentru a castiga market share, chiar in conditiile in care piata pe care activeaza acestea se contracta”.

„Rutina investitionala se sparge in aceste momente de criza (si din punct de vedere al tintei cat si al investitorilor). Acum, este mult mai usor ca si companiile interesante sa se diferentieze de marea masa a celor ce au crescut odata cu piata. Tot asa cum devine mai usor pentru investitorii vizionari (strategici sau financiari) sa se diferentieze de restul plutonului”, a conchis Ciprian Paltineanu.