1 / 4

Banca Transilvania, lovita de un val de provizioane

Profitul net al Bancii Transilvania a fost puternic afectat la finalul primului semestru din acest an de un val puternic de credite neperformante, acestea avand o pondere de 3,18% din totalul portofoliului de imprumuturi acordate de banca.

La nivelul sistemului bancar, imprumuturile restante si indoielnice aveau o pondere in totalul portofoliului de credite de 0,85%, dupa ce in urma cu un an aveau o cota de doar 0,27%.

Soldul provizioanelor la credite constituite de Banca Transilvania a crescut cu 94% in primul semestru din acest an, conducand la o scadere de 90% a profitului net, pana la 11 milioane lei (2,6 mil. euro). In acelasi timp, costul net al riscului de credit suportat de banca a crescut de aproape 14 ori, pana la 222 milioane lei.

“Rezistam foarte bine la aceasta perioada in care suportam un val de credite neperformante, dar am facut provizioane mari, avem si o politica de restructurare a acestor credite, astfel incat reusim sa crestem foarte frumos in continuare”, a declarat, pentru Wall-Street, Robert Rekkers, directorul general al Bancii Transilvania.

Volumul total al creditelor acordate de BT a ajuns la 11,272 miliarde lei (2,65 mld. euro), imprumuturile acordate intreprinderilor avand o pondere de 57,4%, iar cele acordate populatiei - 42,6%.

Astfel, Banca Transilvania a avut de provizionat, pana acum, credite in valoare de 358 milioane lei (84 mil. euro).

“Contractia mare a economiei pune foarte mare presiune pe clientii BT, iar ceata asta din economie nu ii ajuta. Noi rezistam bine, in primul trimestru din 2009 am restructurat mai putin de 2.000 de credite si avem, in continuare, o platforma anti-criza pentru clienti”, afirma Rekkers.

Banca Transilvania a lansat platforma “anti-criza” la inceputul acestui an si ofera prin intermediul ei facilitatea de restructurare a creditului pentru IMM-uri, creditul gata garantat, abonamentul bancar, precum si alte produse sau servicii.

Cat de periculoase vor fi pentru bancheri creditele neperformante

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri