1 / 5

Acordul. Ce se face in prezent pentru pensii?

Conform acordurilor Romaniei cu institutiile financiare internationale, aminteste Crinu Andanut (foto), presedintele Asociatiei pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR), sistemul de pensii din Romania trebuie reformat profund in urmatoarele 9 luni, pentru a-l readuce pe baze sustenabile si a asigura eficienta si corectitudinea cheltuielilor publice cu pensiile.

Institutiiile internationale, Fondul Monetar International (FMI), Uniunea Europeana (UE) si Banca Mondiala (BM) au trasat deja cateva directii de reforma in domeniu. Momentan se lucreaza la schimbarile necesare reformarii sistemului de pensii, iar reprezentantul FMI a declarat ca pana acum lucrurile functioneaza in parametrii stabiliti.

„Urmatoarea zona priveste reforma sistemului de pensii, iar aici lucrurile functioneaza. Se continua eforturile si elaborarea textelor de lege si nu intrevedem mari schimbari fata de ceea ce am avut in vedere in martie. Aceasta reforma este necesara pentru ca sa se poata asigura sustenabilitatea sistemului de pensii pe termen mediu si lung", concluziona, la inceputul saptamanii anterioare, Jeffrey Franks, seful misiunii FMI in Romania.

Schimbarile asupra carora forurile internationale atrageau atentia guvernului de la Bucuresti, in luna martie, ca fiind necesare pentru a reforma sistemul de pensii, se refera in principal la aspecte precum reducerea pensionarilor anticipate, prin penalizarea mai puternica a acestora.

Apoi, o alta masura prevede majorarea mai rapida (decat era prevazut pana acum) a varstei standard de pensionare si egalizarea acestor varste pentru barbati si femei. In acelasi timp, autoritatile internationale vedeau ca necesara decuplarea punctului de pensie de salariul mediu, masura nesustenabila in viziunea lui Andanut, si indexarea pensiilor publice doar cu rata infatiei.

Un alt punct nevralgic cu care reforma sistemului de pensii din Romania va trebui sa se confrunte, dar mai ales sa o rezolve, consta in includerea in sistemul public, contributiv, a categoriilor de pensii speciale, precum si recalcularea beneficiilor acestora, in conformitate cu regulile sistemului public.

Si nu in ultimul rand, reforma presupune, in viziunea FMI, UE si BM, accelerarea dezvoltarii Pilonului II al pensiilor private obligatorii, prin revenirea cat mai rapida la calendarul initial de contributii. „Acest lucru presupune contributii de 3% in 2010, nu de 2,5%”, atrage atentia presedintele APAPR, Crinu Andanut.

El a mai adaugat ca toate aceste masuri sunt cuprinse in acordurile Romaniei cu FMI, UE si Banca Mondiala, „deci sunt directii clare de reforma, trasate pentru Romania, la care, din ce stim, se lucreaza deja, deci este firesc ca FMI sa aprecieze pozitiv aceste aspecte”.
Potrivit datelor CNPAS (Casa Nationala de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale) in Romania la sfarsitul lunii iunie 2009 erau in total 4,7 milioane de pensionari.


Inapoi la articol

Setari Cookie-uri