1 / 5

Analiza cel putin la fel de riguroasa ca la un credit standard

Dupa mai bine de o luna de la lansarea programului guvernamental Prima Casa s-au publicat si modificarile la normele de implementare ale acestuia, precum si modelul conventiei de garantare ce este incheiata intre banca si fondul de garantare si al contractului de garantare, realizat tripatit intre client, banca si fondul de garantare.

“S-au lamurit toate aspectele programului si acum pasii pe care ii parcurge un dosar pentru Prima Casa sunt pusi la punct. Acesti pasi trebuie sa fie cunoscuti pentru ca oamenii sa stie la ce sa se astepte atunci cand depun un dosar de Prima Casa si sa isi negocieze un termen rezonabil pentru incheierea contractului de vanzare-cumparare”, a explicat Traian Stancu (foto), seful departamentului juridic din cadrul Kiwi Finance.

Perioada de timp de la momentul in care clientul se duce la banca sa isi depuna dosarul si pana cand intra in posesia primei locuinte este destul de lunga, iar din acest motiv este de dorit ca beneficiarul sa negocieze un termen suficient de mare in ante-contractul de vanzare-cumparare pentru a evita sa piarda avansul.

“Noi sfatuim clientii fie sa isi negocieze in ante-contracte un termen cat mai mare sau sa isi prevada o clauza prin care sa fie indreptatiti sa solicite restituirea avansului daca li se respinge cererea de credit sau daca nu li se aproba suma solicitata ori evaluarea este mai mica decat pretul tranzactiei”, mentioneaza reprezentantul Kiwi Finance.

In plus, “clientii ar trebui sa se astepte la o analiza a creditului pentru Prima Casa cel putin la fel de riguroasa ca la un credit standard. S-a mai indus si aceasta idee in piata, ca fiind vorba de o garantie oferita de stat bancile nu vor mai fi atat de riguroase in analiza dosarului. Dimpotriva, semnalele pe care le avem noi sunt in sens contrar, bancile sunt foarte riguroase cu analiza acestor dosare, pentru ca in conventia de garantare se prevad anumite situatii in care pot sa nu fie despagubite de catre stat”, a detaliat Traian Stancu.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri