3 / 5

Ipoteca constituita asupra locuintei va fi una legala

Dupa ultimele modificari ale normelor programului Prima Casa s-a clarificat si ca ipoteca constituita asupra locuintei va fi una legala, nu conventionala, si in favoarea statutului. Astfel, nu se va semna un contract de ipoteca separat, ci ipoteca se va inscrie direct in cartea funciara in temeiul legii.

“Exista doua tipuri de ipoteci. Una conventionala care presupune semnarea unui contract de ipoteca separat si aceasta ipoteca legala, constituita in temeiul legii. Ipoteca legala va fi inscrisa in cartea funciara a imobilului pe baza unei cereri de inscriere transmisa de catre banca”, a declarat Traian Stancu.

De asemenea, a fost clarificata modalitatea prin care bancile vor putea executa o garantie daca statul are ipoteca pe imobil si refuza sa elibereze bancii garantia din cauza unui anumit motiv.

“Bancile nu aveau niciun mijloc prin care sa execute garantia. Astfel, s-a prevazut expres ca banca poate sa isi instituie un privilegiu al finantatorului. Exista un astfel de privilegiu, este un drept pe care il are cel care finanteaza achizitia imobilului, iar banca va avea dreptul sa il constituie de la inceput si sa il inscrie, ulterior, in cartea funciara, concomitent cu radierea ipotecii statului. La aceasta varianta se va ajunge doar in situatia in care fondul de garantare va refuza cererea de despagubire depusa de banca”, adauga Stancu.

Pe de alta parte, constituirea acestui privilegiu al finantatorului potrivit codului civil presupune incheierea contractului de imprumut in forma autentica. “Cel mai probabil contractul de credit va fi autentificat, adica el se va mai incheia de catre banca si client, in fata unui notar public. Aici va exista un cost, dar este ceva mai mic decat costul pe care il presupunea contractul de ipoteca”, a mai spus seful departamentului juridic din cadrul Kiwi Finance.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri