Caracteristici generale ING Acasa si Prima Casa

Caracteristici generale ING Acasa si Prima CasaPrimul lucru la care trebuie sa ne gandim, imediat dupa ce ne-am decis ca vrem sa achizitionam o locuinta sau sa construim una, este cum stabilim ce solutie financiara ni se potriveste cel mai bine. Daca deja avem banii necesari, atunci lucrurile sunt simple, dar, in caz contrar, trebuie apelat la un credit ipotecar.

Pentru a putea decide ce solutie financiara vi se potriveste cel mai bine, Wall-Street va prezinta o comparatie realizata de compania de brokeraj bancar Credit Zone intre oferta ING si creditul Prima Casa.

ING Bank Romania a lasat creditul ipotecar ING Acasa pentru finantarea achizitiei unei locuinte cu o valoare extinsa fata de cea din programul Prima Casa, pana la 80.000 euro.

In plus, pentru creditul ING pot aplica si persoanele care au deja in posesie o alta locuinta, cu singura conditie ca cea achizitionata cu ajutorul imprumutului de la ING sa devina resedinta principala.


Parametri
ING Acasa Prima Casa
Scop
Achizitia unei locuinte Achizitia primei locuinte
Limita Credit
Min 10.000 EUR
Max 80.000 EUR

Max 57.000 EUR
Avans Minim
25% 5%
Moneda
EUR EUR, RON
Dobanda anuala variabila
5.50%
Rata de referinta de 4% in prezent plus 1,50% marja de profit a bancii.
EURIBOR la 3 luni + marja de profit de maxim 4%
ROBOR la 3 luni + marja de profit de maxim 2,5%
Ipoteca
Ipoteca de rang I in favoarea ING Bank Ipoteca de rang I in favoarea Ministerului de Finante
Depozit colateral - Depozit colateral pe toata perioada creditului egal cu 3 rate

O alta diferenta intre cele doua credite se intalneste la perioada de timp dupa care locuinta poate fi instrainata. Conditiile creditului Prima Casa prevad ca locuinta nu poate fi vanduta mai devreme de 5 ani, si nu oricui, ci unei persoane care sa indeplineasca conditiile de eligibilitate ale programului. In schimb, ING nu are asemenea conditii, iar casa poate fi vanduta dupa minim un an de la achizitie.

Ce comisioane presupun cele doua credite?

Ce comisioane presupun cele doua credite?Comisionul de acordare platit de clienti in cazul unui credit Prima Casa este de cele mai multe ori 0%, cu exceptia BCR, care solicita un comision de 0,5% din valoarea creditului, explica brokerii de la Credit Zone. ING Bank Romania percepe un comision de acordare de 1% aplicat la soldul creditului.

In schimb, ING nu percepe comision anual de gestiune, in timp ce conditiile programului Prima Casa mentioneaza existenta unui comision anual de gestiune de 0,37%.
Parametri ING Acasa Prima Casa
Comision de acordare 1% 0 - 0,5%
Comision analiza dosar 215 RON 0,15% aplicat la valoarea promisiunii de creditare (perceput doar in cazul constructiilor neterminate )
Comision anual de gestiune 0% 0,37%
Comision de rambursare anticipata 0% 0%

Care sunt pasii pentru a lua un credit Prima Casa?

Care sunt pasii pentru a lua un credit Prima Casa?Programul guvernamental Prima Casa a inceput extrem de rapid, dar nici statul si nici bancile nu s-au grabit sa isi informeze clientii cat mai bine despre cum pot obtine un credit prin acest program. Traian Stancu, seful departamentului juridic din cadrul Kiwi finance, a explicat recent, pentru cititorii Wall-Street, care sunt pasii ce trebuie urmati pentru creditul Prima Casa si la ce trebuie sa fie atenti clientii.

• Analiza dosarului de credit in banca
• Evaluarea imobilului
• Aprobarea finala in banca si transmiterea dosarului care fondul de garantare
• Fondul de garantare emite in 5 zile lucratoare o decizie ce o transmite bancii. Daca acestea este favorabila atunci transmie si factura aferenta comisonului de garantare.
• Banca achita comisionul de garantare, transmite dovada catre fond si incheie contractul de credit cu clientul.
• Fondul redacteaza contractul de garantare si il transmite bancii.
• Dupa primirea acestui contract, banca si clientul au la dispozitie 5 zile lucratoare pentru a-l semna si a-l remite fondului de garantare.
• In maxim 3 zile lucratoare fondul semneaza contractul de garantare si il transmite inapoi bancii.
• In final, banca pune la dispozitie creditul, iar clientul poate semna contractul de vanzare-cumparare a locuintei.

“In total se ajunge la un termen de aproximativ o luna, o luna si o saptamana, dar timpul va fi diferit in functie de perioada scursa pana la obtinerea aprobarii dosarului de credit de catre banca”, a concluzionat Traian Stancu.