1 / 5

Capital Partners, scadere dramatica a profitului: -87%

Cea mai mare casa independenta de investitii din Romania, Capital Partners, a inregistrat o scadere dramatica a profitului in 2008, cu 87%, de la 1,5 milioane de euro in 2007, la 224.000 de euro anul trecut.

Cifra de afaceri a avut tot o traiectorie negativa, comprimandu-se cu 65 de procente, de la 4,4 milioane de euro la 1,79 milioane in 2008.

Doru Lionachescu (foto), partener principal la Capital Partners, justifica aceste cifre prin negocierile cu Piraeus care au acoperit 10 luni din 2008, pe langa criza profunda declansata dupa prabusirea Lehamna Brothers, in septembrie.

“Cifrele pe 2008 reflecta situatia speciala in care am operat in anul respectiv – aproape 10 luni din 2008 au durat discutiile si negocierile cu Piraeus, chestiune care inevitabil a fost principala prioritatea a partenerilor. De asemenea, primavara anului 2008 a marcat inghetarea pietei de tranzactii imobiliare, unul dintre sectoarele importante de activitate ale companiei”, a declarat el, pentru Wall-Street.

In luna iulie a anului trecut, Piraeus Bank urma sa preia 51% din firma cipriota Finnagan Holdings Limited, care detine 100% din Capital Partners. Tranzactia, estimata la 32 de milioane de euro, nu a mai avut loc, iar cele doua parti au decis sa mearga la finalul anului trecut pe un acord de asistenta.

In plus, ultimele patru luni ale anului trecut au fost dominate de criza profunda declansata de prabusirea Lehman Brothers in septembrie, care a generat in Romania evaporarea interesului investitional si tranzactional – situatie cu care ne confruntam inca, spune Lionachescu.

Anul acesta nu se arata a fi mai bun, mai ales ca in prima parte, tranzactiile au fost extrem de reduse, ajungand la valorile asemanatoare cu anul 2004 si premisele de revenire sunt sunt prea vizibile.

“Uitandu-ma la cum au mers primele 7 luni ale anului si in limita vizibilitatii pe care o am pentru sfirsitul anului, cred ca vom avea cam aceeasi performanta ca si anul trecut”, a conchis Doru Lionachescu.

Capital Partners este cea mai cunoscuta casa de investitii independenta de pe piata locala. In luna iulie, firma avea sapte mandate active, in diverse faze de executie, dintre care unul de cumparare, conform datelor furnizate de Doru Lionachescu, partener principal al bancii de investitii. Anul trecut, Capital Partners a intermediat tranzactii de 262 milioane de euro.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri