Statul se imprumuta de la banci de 4 ori mai mult decat acum un an

Statul se imprumuta de la banci de 4 ori mai mult decat acum un anStatul roman s-a vazut nevoit, in ultimul an, sa apeleze tot mai des la imprumuturile de la banci, dupa ce nu a mai putut sa controleze evolutia veniturilor si cheltuielilor bugetare.

Bancile s-au aratat extrem de incantate de aceasta situatie, astfel ca soldul creditelor guvernamentale a ajuns, la sfarsitul lunii iunie din acest an, la 44,98 miliarde lei, de peste patru ori mai mare fata de 11,22 miliarde lei, cat era in iunie 2008.

Bancherii prefera sa imprumute statul, desi la dobanzi mai reduse, deoarece riscul asociat acestor credite este cel mai mic posibil, iar titlurile de stat achizitionate de la ministerul de Finante le ajuta sa-si imbunatateasca rata solvabilitatii.

Totusi, si in relatia dintre banci si Ministerul de Finante au aparut mici neintelegeri. Finantele incearca sa forteze „mana invizibila” a bancherilor pentru ca acestia sa accepte randamente din ce in ce mai mici, eventual cu o singura cifra, la licitatiile de titluri de stat cu scadenta la un an. Recent, Ministerul Finantelor a refuzat toate ofertele primite de la banci, motivand ca nivelul randamentului cerut de banci este „neacceptabil”.


Creditul neguvernamental continua sa se micsoreze

Creditul neguvernamental continua sa se micsoreze

Soldul creditului neguvernamental, adica al imprumuturilor acordate populatiei si companiilor din Romania, s-a micsorat cu 8,5 miliarde lei de la inceputul anului, ajungand la 197,9 miliarde lei la finalul primului semestru din 2009.

Astfel, volumul creditelor acordate de banci populatiei si firmelor a scazut in iulie cu 0,1% fata de luna precedenta, calculat la valoarea in lei, pana la 197,9 miliarde lei, iar ritmul anual de crestere s-a temperat la 10,8%, in termeni nominali, de la 11,2% in iunie, arata datele publicate de Banca Nationala a Romaniei.

Creditul in lei s-a diminuat in iulie cu 1,2% (1 miliard lei) fata de iunie, ajungand la 79,92 miliarde lei (19 miliarde euro), iar valoarea creditelor in valuta acordate populatiei si firmelor, exprimata in lei, a crescut, in schimb, cu 0,7% in iulie fata de iunie, la 117,98 miliarde lei ( 28 miliarde euro).

Avansul anual al depozitelor a urcat la 13%

Avansul anual al depozitelor a urcat la 13%Depozitele in lei si valuta ale populatiei si companiilor din Romania si-au continuat cresterea si in luna iulie, inregistrand un avans de 0,4% fata de iunie, pana la 158,634 miliarde lei (37,66 miliarde euro), pe fondul majorarii economiilor in valuta, potrivit datelor furnizate de Banca Nationala a Romaniei. Ritmul anual de crestere a valorii depozitelor facute la banci a urcat in iulie la 13%, de la 12,3% in iunie.

In ultimul an bancile au platit dobanzi extrem de generoase pentru depozitele romanilor si ale companiilor, insa, in prezent, tendinta acestora este de scadere, atat pentru plasamentele in lei cat si pentru cele in euro.

Astfel, pe componenta in lei, depozitele bancare s-au redus in iulie cu 0,3% fata de finalul lui iunie, pana la 101,46 miliarde lei (24,08 miliarde euro). Comparativ cu aceeasi perioada din 2008, depozitele in lei au crescut cu 9,9%.

Depozitele bancare in valuta, exprimate in lei, au inregistrat in iulie un avans de 1,5% fata de luna precedenta, pana la 57,17 miliarde lei, iar, exprimate in euro, depozitele in valuta au crescut cu 1,4%, pana la 13,57 miliarde euro.

Fata de finalul lui iulie 2008, depozitele in valuta ale populatiei si firmelor au urcat cu 19,1%, in termeni nominali si la valoarea echivalat in lei. Exprimate in euro, economiile in valut ale rezidentilor s-au diminuat cu 0,1%.