1 / 4

Statul se imprumuta de la banci de 4 ori mai mult decat acum un an

Statul roman s-a vazut nevoit, in ultimul an, sa apeleze tot mai des la imprumuturile de la banci, dupa ce nu a mai putut sa controleze evolutia veniturilor si cheltuielilor bugetare.

Bancile s-au aratat extrem de incantate de aceasta situatie, astfel ca soldul creditelor guvernamentale a ajuns, la sfarsitul lunii iunie din acest an, la 44,98 miliarde lei, de peste patru ori mai mare fata de 11,22 miliarde lei, cat era in iunie 2008.

Bancherii prefera sa imprumute statul, desi la dobanzi mai reduse, deoarece riscul asociat acestor credite este cel mai mic posibil, iar titlurile de stat achizitionate de la ministerul de Finante le ajuta sa-si imbunatateasca rata solvabilitatii.

Totusi, si in relatia dintre banci si Ministerul de Finante au aparut mici neintelegeri. Finantele incearca sa forteze „mana invizibila” a bancherilor pentru ca acestia sa accepte randamente din ce in ce mai mici, eventual cu o singura cifra, la licitatiile de titluri de stat cu scadenta la un an. Recent, Ministerul Finantelor a refuzat toate ofertele primite de la banci, motivand ca nivelul randamentului cerut de banci este „neacceptabil”.


Inapoi la articol

Setari Cookie-uri