Bancpost a mizat pe depozite inca din 2008, la indemnul bancii mama

Bancpost a mizat pe depozite inca din 2008, la indemnul bancii mama„Am spus de la inceputul acestui an ca ceea ce urmarim in 2009 este, in primul rand, stabilitatea si siguranta bancii, si mai putin profitabilitatea. De altfel, inca din prima parte a anului 2008, cand criza parea sa ocoleasca Romania, la indemnul bancii mama (n.r. – EFG Eurobank EFG) am inceput sa acordam o atentie crescuta atragerii depozitelor, pentru a reduce dependenta de finantarile de la banca-mama”, a declarat Mihai Bogza (foto), presedintele Bancpost.

„Am atins, astfel, un raport credite/depozite subunitar, de 90% la sfarsitul anului trecut, in conditiile in care media la nivel de sistem bancar era foarte ridicata, de 142%”, explica seful bancii.

Mihai Bogza a realizat si o descriere a situatiei surselor de finantare pe care le aveau bancile inainte de inceperea crizei si care a fost motivul ce le-a determinat sa-si regandeasca strategia de finantare.

„Sa ne amintim ca in ultimii ani inainte de criza majoritatea bancilor din Romania se dezvoltau pe surse ieftine atrase de la bancile mama, ceea ce avea foarte mult sens. Bancile mama se puteau imprumuta mult mai ieftin, ne dadeau noua banii pe care ii plasam in Romania si obtineam randamente mai bune decat ar fi obtinut ei in tarile lor. Insa lucrurile s-au schimbat cand a inceput criza pentru ca accesul la lichiditate nu mai era garantat pentru nimeni, nici macar pentru cele mai mari banci din lume, iar bancile din Romania care sunt banci mici si nu au acces usor pe pietele internationale au fost nevoite sa-si regandeasca strategia”, a declarat Bogza.

Totusi, in procesul de a-si asigura o lichiditate confortabila, banca si-a asumat si costuri mai ridicate, deoarece cresterea mai rapida a depozitelor se traduce si prin cheltuieli mai mari cu dobanzile.

„Incepand din octombrie anul trecut am asistat la un salt foarte mare al dobanzilor la depozite. Ca urmare, noi, care aveam o baza mai larga de depozite, am suferit un impact financiar negativ”, explica seful Bancpost.

Bancpost este una dintre bancile care au oferte foarte avantajoase de economisire din punct de vedere al dobanzilor si, in plus, nu blocheaza banii clientilor pe o anumita perioada de timp.

„Trebuie spus ca noi nu am trecut decat in parte costul substantial majorat al acestor depozite asupra clientilor care aveau credite. Am majorat intr-o anumita masura pretul creditelor pe care le-am dat si care erau deja in portofoliu, dar nu in proportia in care ni s-au majorat costurile depozitelor”, sustine presedintele institutiei de credit.

Explicatia pentru acest lucru este ca dincolo de un anumit pret al creditelor unii clienti nu si-ar mai fi putut rambursa datoriile.

„Mediul economic ostil a creat probleme mari companiilor romanesti, ca si persoanelor fizice care au datorii la banci, si asta se observa din faptul ca nivelul creditelor neperformante a crescut foarte mult pe ansamblul economiei de la inceputul crizei. Este evident ca, daca am fi majorat si mai mult dobanzile la credite, clientii ar fi fost si mai mult afectati, iar neperformanta ar fi crescut si mai rapid. Astfel, am preferat sa suportam noi cea mai mare parte a impactului cresterii dobanzilor la depozite, decat sa il transferam asupra clientilor si sa ajungem la provizioane mai mari”, detaliaza seful bancii, care a adaugat: „Chiar si asa, provizioanele au crescut substantial si la noi, la fel cum au crescut in tot sistemul bancar si acest lucru ne-a afectat profitabilitatea”.

Afacerile din Romania ale grupului EFG Eurobank au generat in semestrul I din 2009 o pierdere neta de 7,6 milioane euro, fata de un profit de 23,5 milioane euro in intervalul similar din 2008 si o pierdere neta de 4,1 milioane euro in primele 3 luni ale acestui an.

Banca vizeaza o reducere cu 10% a cheltuielilor totale in 2009

Banca vizeaza o reducere cu 10% a cheltuielilor totale in 2009Ca urmare a unor costuri in crestere cu dobanzile platite la depozite, Bancpost a initiat un program cuprinzator de reducere a altor costuri, precum salariile si cheltuielile materiale.

„Daca profitabilitatea nu este principala noastra prioritate in 2009, evident ca nu este nici ultima. Si daca nu putem influenta conditiile de mediu externe, in schimb exista si lucruri care sunt la indemana noastra – cum ar fi reducerea cheltuielilor operationale. Ca atare, dupa declansarea crizei am initiat un program amplu de ajustare a cheltuielilor, in vederea calibrarii acestora la noile volume de activitate, care datorita crizei sunt mai reduse decat le-am avut in vedere in strategia initiala. In plus, un astfel de program are sens si din punct de vedere moral - este foarte greu sa ii explici clientului ca trebuie sa stranga cureaua pentru a-ti putea rambursa creditul, daca tu insuti nu esti dispus sa faci la randul tau astfel de eforturi”, explica seful bancii.

Astfel, Bancpost intentioneaza sa reduca raportul dintre costuri si venituri (costurile inainte de provizionare) pana la nivelul de 50% la sfarsitul acestui an.

„Chiar daca impactul programului de reducere a costurilor se va resimti mai ales in a doua parte a anului, ne asteptam ca pe ansamblul anului 2009 sa fim cu cel putin 10% sub nivelul cheltuielilor totale de anul trecut, iar aceasta diminuare speram sa ne asigure un cost-to-income ratio de 50% in trimestrul IV al acestui an”, a declarat Mihai Bogza.

In activitatea bancara, ca si in intreaga economie, criza actuala impune restructurari

In activitatea bancara, ca si in intreaga economie, criza actuala impune restructurariUltimul an pare a fi adus regandiri insemnate in strategiile din tot sistemul bancar romanesc. Astfel, restructurarea a pornit de la numarul de salariati din banci, dupa care a trecut la reteaua de unitati bancare si inca nu s-a finalizat.

„Trebuie sa fim realisti, sectorul bancar a avut o perioada in care totul parea sa mearga intr-o singura directie: crestere. Ca urmare, s-au facut multe investitii, in sedii, selectarea si pregatirea personalului, sisteme informatice... De exemplu, costurile cu salariile au crescut foarte mult, in sectorul bancar in general, nu numai in Bancpost, in conditiile in care bancile se luptau sa isi asigure specialistii necesari pentru a-si sustine dezvoltarea. Evident, criza a modificat radical lucrurile in aceasta privinta”, spune presedintele Bancpost.

Bancpost si-a redimensionat in aceasta perioada personalul, ajustande-se pentru necesitatile actuale de pe piata bancara locala. Institutia de credit a renuntat la unele dintre facilitatile pe care le acorda angajatilor si a introdus concediu fara plata pe cinci zile din acest an pe baza voluntara.

Reducerile au continuat si in zona cheltuielilor materiale, astfel ca Bancpost a renegociat chiriile, precum si tarifele la produsele si serviciile pe care le primeste.

„Pana in urma cu un an, chiriile pentru locatiile bancare au cunoscut un boom excesiv, in conditiile in care toate bancile doreau sa isi creasca reteaua, iar spatiile potrivite erau limitate. Acum trebuie recunoscut ca suntem intr-o alta piata, intr-o alta conjunctura economica. Ca urmare, actualele niveluri ale chiriilor trebuie coborate”, explica Mihai Bogza, care a mai adaugat: „Astfel de ajustari ale costurilor se intampla in toata economia, inclusiv in zona presei, dupa stiinta mea”.


Bancpost are suficient capital si este deschisa la orice stres test

Bancpost are suficient capital si este deschisa la orice stres testPentru urmatoarea perioada Bancpost isi va ajusta activitatea in functie de evolutia pietei bancare din Romania si va reactiona rapid in functie de semnale.

„Cred ca cel mai important atu in stabilirea unei strategii pe perioada aceasta de criza il constituie flexibilitatea, capacitatea de a lua decizii strategice intr-un interval foarte scurt pentru a te adapta la realitatile pietei”, considera presedintele bancii.

Adecvarea capitalului la Bancpost era la sfarsitul lunii iunie din acest an de 14,5% pe standardele romanesti de contabilitate, iar pe standardele internationale era de peste 20%.

„Am asigurat stabilitatea bancii pe partea de lichiditate si ne-am straduit sa o asiguram si pe partea de solvabilitate. Aici am avut un sprijin foarte important din partea bancii mama, care a participat la doua majorari de capital in acest an”, a declarat Bogza.

Capitalul social al Bancpost a fost majorat in acest an pana la 1,092 miliarde lei.

In ceea ce priveste viitoarele hotarari pe care le-ar putea lua Banca Nationala a Romaniei si ce ar influenta bancile, Mihai Bogza considera ca, daca programul de dezinflatie va continua sa mearga bine pana la sfarsitul acestui an, atunci mai exista potential de reducere a dobanzii de politica monetara.

De asemenea, in conditiile in care BNR va mai incasa si alte transe din imprumutul de la Fondul Monetar International, va exista si posibilitatea de a reduce in continuare rezervele minime obligatorii pentru a elibera lichiditate in sistem.