1 / 5

Bancpost a mizat pe depozite inca din 2008, la indemnul bancii mama

„Am spus de la inceputul acestui an ca ceea ce urmarim in 2009 este, in primul rand, stabilitatea si siguranta bancii, si mai putin profitabilitatea. De altfel, inca din prima parte a anului 2008, cand criza parea sa ocoleasca Romania, la indemnul bancii mama (n.r. – EFG Eurobank EFG) am inceput sa acordam o atentie crescuta atragerii depozitelor, pentru a reduce dependenta de finantarile de la banca-mama”, a declarat Mihai Bogza (foto), presedintele Bancpost.

„Am atins, astfel, un raport credite/depozite subunitar, de 90% la sfarsitul anului trecut, in conditiile in care media la nivel de sistem bancar era foarte ridicata, de 142%”, explica seful bancii.

Mihai Bogza a realizat si o descriere a situatiei surselor de finantare pe care le aveau bancile inainte de inceperea crizei si care a fost motivul ce le-a determinat sa-si regandeasca strategia de finantare.

„Sa ne amintim ca in ultimii ani inainte de criza majoritatea bancilor din Romania se dezvoltau pe surse ieftine atrase de la bancile mama, ceea ce avea foarte mult sens. Bancile mama se puteau imprumuta mult mai ieftin, ne dadeau noua banii pe care ii plasam in Romania si obtineam randamente mai bune decat ar fi obtinut ei in tarile lor. Insa lucrurile s-au schimbat cand a inceput criza pentru ca accesul la lichiditate nu mai era garantat pentru nimeni, nici macar pentru cele mai mari banci din lume, iar bancile din Romania care sunt banci mici si nu au acces usor pe pietele internationale au fost nevoite sa-si regandeasca strategia”, a declarat Bogza.

Totusi, in procesul de a-si asigura o lichiditate confortabila, banca si-a asumat si costuri mai ridicate, deoarece cresterea mai rapida a depozitelor se traduce si prin cheltuieli mai mari cu dobanzile.

„Incepand din octombrie anul trecut am asistat la un salt foarte mare al dobanzilor la depozite. Ca urmare, noi, care aveam o baza mai larga de depozite, am suferit un impact financiar negativ”, explica seful Bancpost.

Bancpost este una dintre bancile care au oferte foarte avantajoase de economisire din punct de vedere al dobanzilor si, in plus, nu blocheaza banii clientilor pe o anumita perioada de timp.

„Trebuie spus ca noi nu am trecut decat in parte costul substantial majorat al acestor depozite asupra clientilor care aveau credite. Am majorat intr-o anumita masura pretul creditelor pe care le-am dat si care erau deja in portofoliu, dar nu in proportia in care ni s-au majorat costurile depozitelor”, sustine presedintele institutiei de credit.

Explicatia pentru acest lucru este ca dincolo de un anumit pret al creditelor unii clienti nu si-ar mai fi putut rambursa datoriile.

„Mediul economic ostil a creat probleme mari companiilor romanesti, ca si persoanelor fizice care au datorii la banci, si asta se observa din faptul ca nivelul creditelor neperformante a crescut foarte mult pe ansamblul economiei de la inceputul crizei. Este evident ca, daca am fi majorat si mai mult dobanzile la credite, clientii ar fi fost si mai mult afectati, iar neperformanta ar fi crescut si mai rapid. Astfel, am preferat sa suportam noi cea mai mare parte a impactului cresterii dobanzilor la depozite, decat sa il transferam asupra clientilor si sa ajungem la provizioane mai mari”, detaliaza seful bancii, care a adaugat: „Chiar si asa, provizioanele au crescut substantial si la noi, la fel cum au crescut in tot sistemul bancar si acest lucru ne-a afectat profitabilitatea”.

Afacerile din Romania ale grupului EFG Eurobank au generat in semestrul I din 2009 o pierdere neta de 7,6 milioane euro, fata de un profit de 23,5 milioane euro in intervalul similar din 2008 si o pierdere neta de 4,1 milioane euro in primele 3 luni ale acestui an.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri