1 / 4

Speculatorii pe cursul de schimb nu mai au spatiu de manevra

Desi situatia economiei romanesti nu este tocmai buna, iar datele recente indica o contractie economica de 8,7% din PIB in trimestrul al doilea din acest an, presedintele Bancpost, Mihai Bogza (foto), vede si unele evolutii pozitive. Cele mai importante sunt ajustarea semnificativa a deficitului de cont curent, stabilizarea cursului de schimb si ameliorarea situatiei lichiditatii din piata.

„A avut loc o ajustare semnificativa a deficitului de cont curent, sigur ca ea s-a realizat cu un pret, dar avantajul faptului ca aceasta reducere s-a petrecut foarte abrupt este ca diminueaza potentialul viitor pentru mentinerea unor tensiuni in economie”, a declarat Mihai Bogza.

Majoritatea prognozelor pentru acest an indica o reducere a deficitului de cont curent al Romaniei pana la aproximativ 5%, de la aproape 14% cat era in 2008.

„In plus, avem o stabilizare a cursului de schimb pe fondul faptului ca rezervele bancii centrale au crescut, si ca urmare a programului cu FMI, care a imbunatatit perceptia de risc de tara, dar si datorita faptului ca ajustandu-se rapid deficitul de cont curent exista mai putin loc pentru manevra celor care doresc sa faca speculatii pe moneda nationala. Probabil, nivelul de curs de schimb de acum este unul de echilibru, si este mult mai greu ca acesta sa fie modificat doar prin actiuni speculative”, explica seful Bancpost, una dintre primele zece institutii de credit din Romania dupa valoarea activelor de la finalul anului 2008.

Presedintele Bancpost a mai subliniat ca situatia lichiditatii din piata bancara s-a ameliorat si, desi a fost nevoie de ceva timp pentru a se intampla acest lucru, acum nu mai exista amenintari inerente.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri