Dobanzile la credite s-au ajustat mai incet decat cele la depozite

Dobanzile la credite s-au ajustat mai incet decat cele la depoziteDobanzile la depozite si la credite, practicate de bancile comerciale, se vor ajusta "la fel de repede cum s-a ajustat si deficitul de cont curent", iar romanii ar putea "avea surpriza de a se intoarce din vacanta si de a gasi dobanzile ajustate", declara guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, in luna iulie.

Economistii sustin ca dobanzile s-au ajustat la depozite, insa nu stiu daca suficient de mult precum se astepta guvernatorul bancii centrale.

Pe partea de credite, lucrurile sunt putin mai complicate, iar analistii sustin ca mai avem de asteptat pana cand vom vedea o reducere reala a dobanzilor.

„Dobanzile la depozite s-au ajustat semnificativ pentru ca nivelul la care ajunsesera era anormal. Nu are logica ca dobanzile la depozitele clasice in lei sa fie peste nivelul dobanzii de politica monetara. In continuare vom mai vedea o reducere a acestora pana cand ele ajunge sub rata dobanzii cheie stabilita de BNR”, a declarat, pentru Wall-Street, Ionut Dumitru, economistul sef al Raiffeisen Bank.

Rata dobanzii de politica monetara stabilita de BNR este, in prezent, de 8,5% pe an, iar cea mai mare dobanda platita de o banca la un depozit clasic in lei pe termen de sase luni este de 11,5% pe an.

„In general, dobanzile la depozite (n.r. – pasive) s-au ajustat mai rapid decat cele la credite (n.r. – active). Exista un decalaj in evolutia dobanzilor pasive si active, iar cand cele la depozite se vor stabiliza, dobanzile la credite vor mai continua sa scada pentru o anumita perioada de timp”, a explicat economistul sef al Raiffeisen Bank.

Guvernatorul BNR mai explica in iulie ca "la dobanzile actuale este clar ca nu putem avea cerere de credite".

Dobanzile la creditele in euro acordate populatiei din soldul bancilor s-au redus, in perioada iunie 2008 – iunie 2009 cu mai putin de jumatate de punct procentual, desi in acest timp indicele EURIBOR la sase luni s-a ajustat cu 4 puncte procentuale.

„Majoritatea dobanzilor la credite sunt variabile, fiind indexate dupa un indice de referinta, ROBOR sau EURIBOR la 6 luni si din aceasta cauza ele sunt actualizate la fiecare jumatate de an (in iunie sau in decembrie in general), atunci este clar ca vom vedea un decalaj pana cand se vor reduce si dobanzile la credite”, sustine Ionut Dumitru (foto).

In plus, in timp ce populatia si companiile asteptau reducerea dobanzilor, soldul creditului neguvernamental s-a micsorat cu 8,5 miliarde lei de la inceputul anului, ajungand la 197,9 miliarde lei la finalul primului semestru din 2009.

Spatiu de reducere a dobanzilor inca mai exista

Spatiu de reducere a dobanzilor inca mai exista„Dobanzile s-au ajustat cel mai vizibil la depozite si ma astept sa se reduca in continuare deoarece si dobanda de politica monetara va mai scadea”, a declarat, pentru Wall-Street, Catalina Molnar, analist sef in cadrul RBS Romania.

Dobanzile la depozite s-au reduse mai repede datorita injectiilor de lichiditate pe care banca nationala le-a facut pe piata monetara, stabilizand lichiditatea din piata bancara, concomitent cu reducerea dobanzii de politica monetara de la 10,25%, cat era la inceputul anului, pana la 8,5% in prezent.

„Loc de reducere a dobanzilor mai este, atat la credite, cat si la depozite”, a concluzionat analistul RBS Romania.



Care sunt bancile care au redus dobanzile la credite

Care sunt bancile care au redus dobanzile la crediteLibra Bank a redus din septembrie nivelul dobanzilor variabile pentru creditele in lei acordate clientilor persoane fizice autorizate si persoane juridice cu 0,75%, aceasta modificare vizand atat clientii existenti, cat si clientii noi ai banci.

In august, Millennium Bank a redus dobanzile la creditele ipotecare si la creditele de nevoi personale cu ipoteca pentru populatie cu pana la 3,5%.

Si Intesa Sanpaolo Bank a operat recent modificari semnificative in strategia de creditare pentru persoane fizice, prin diminuarea dobanzilor cu pana la 4 puncte procentuale pentru creditele de nevoi personale fara garantii si 2.25 puncte procentuale pentru creditele cu garantie ipotecara.

La mijlocul acestei veri Unicredit Tiriac Bank a redus dobanzile la Creditul pentru Orice cu pana la 4,8 puncte procentuale, totodata simplificand si procedurile de acordare a imprumutului.

Chiar si Banca Comerciala Romana, cea mai mare banca din sistem, a redus in iulie dobanzile la credite cu pana la 3 punte procentuale, ca urmare a masurilor de politica monetara adoptate de BNR, precum si a evolutiilor de pe pietele monetar-valutare.

Totusi, bancherii au explicat ca nu pot reduce dobanzile credite mai mult deoarece costul depozitelor clientilor este si el ridicat. Astfel ca desi in ultima perioada bancile au redus semnificativ dobanzile platite pentru depozitele populatiei, acestea au ramas, in continuare, extrem de atractive. Dobada la plasamentele in lei pe termen de 6 luni ajunge pana la 11,5%, in timp ce la depozitele in euro urca pana la 4,75% pe an.

Top 5 dobanzi la depozite in euro