1 / 5

Dobanda de politica monetara a fost redusa la 8%

Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) a taiat dobanda de politica monetara cu inca 0,5 puncte procentuale, in sedinta de ieri, nivelul acesteia ajungand la 8% pe an, aceasta fiind a cincea reducere realizata in acest an.

Semnalul BNR este de a incuraja reducerea dobanzilor din piata, mai exact intai dobanzile la depozite si apoi cele la credite, insa, desi banca centrala a redus dobanda cheie cu 2,25 puncte procentuale de la inceputul anului, bancherii nu au redus in acelasi ritm si cu o viteza similara ratele de dobanda.

Astfel, in conditiile in care rata anuala a inflatiei este usor sub 5%, rata reala a dobanzii se situeaza, dupa decizia BNR, usor peste 3%.

In piata inca exista banci care ofera 11% pentru depozitele populatiei in lei, desi nivelul dobanzii platite de banci pentru plasamente ar trebui, teoretic, sa fie sub cel al dobanzii stabilite de BNR. Prin urmare, dobanda reala incasata de deponent ajunge chiar si la 6%, ceea ce este “un lux” in opinia guvernatorului BNR, Mugur Isarescu.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri