"Depreciera leului nu face bine"

"Depreciera leului nu face bine"Deprecierea in continuare a leului nu este nici necesara din punctul de vedere al ajustarii deficitului de cont curent si nici "nu face bine" economiei, a spus, ieri, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu.

"Mai intervenim verbal pentru ca stim foarte multe despre piata, citim rapoarte si vrem sa calmam. Nu e nici nevoie, nici bine ca deprecierea leului sa continue", a spus Isarescu.

In acest sens, el a mentionat ca deprecierea leului la un curs de 5 sau 6 lei/euro, dupa cum estimeaza unii analisti, ar insemna o ajustare puternica a deificitului de cont curent, "ar insemna un surplus, ceea ce este imposibil pentru o tara emergenta, pentru ca avem nevoie de investitii straine".

Totodata, "miscarile de 2-4% ale cursului de schimb nu au fost semnificative din punct de vedere economic", a spus Isarescu.

"Nu ne ambitionam prea mult si asta va fi tendinta si in viitor", a adaugat el.

"Nu as accepta functia de prim ministru"

"Nu as accepta functia de prim ministru"Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a raspuns ca nu ar accepta functia de prim ministru, intrebat ce ar decide daca i s-ar propune sa preia conducerea executivului, scrie NewsIn.

Romania se confrunta in prezent cu probleme politice, in conditiile in care iesirea PSD de la guvernare a lasat un guvern minoritar PDL.

Numele lui Isarescu a fost vehiculat de unii politicieni ca varianta pentru conducerea unui eventual guvern de tehnocrati.

Isarescu a mai fost prim ministru in 1999-2000.


Reformele si fondurile europene sunt miza acordului cu FMI

Reformele si fondurile europene sunt miza acordului cu FMIIn cadrul acordului incheiat de Romania cu FMI si CE, nu rambursarea banilor imprumutati este problema, ci felul in care autoritatile vor utiliza sumele, inclusiv pentru atragerea de fonduri UE, a spus guvernatorul BNR, subliniind ca incheierea acordului a fost inevitabila in cazul Romaniei.

"Pentru a linisti opinia publica - pare sa fie foarte multa preocupare in prezent fata de felul in care vom rambursa banii -, spun ca nu este aceasta problema, ci felul in care autoritatile vor folosi imprumuturile pentru reforme si pentru atragerea de fonduri europene. Noi ne-am imprumutat de 20 de miliarde (euro) si avem de luat de la UE 30 de miliarde de euro", a afirmat Isarescu, in cadrul audierilor din Parlament pentru constituirea noului Consiliu de Administratie al BNR.

Guvernatorul a mentionat ca cele doua acorduri, cu FMI si Comisia Europeana, "au fost benefice Romaniei, chiar inevitabile", luand in considerare corectia peste asteptari a deficitului extern.

Deficitul de cont curent este estimat sa ajunga la 5,5% din PIB in acest an, de la 12,3% in 2008.

"Este vorba despre peste 10 miliarde de euro. Ce s-ar fi facut Romania fara resursele imprumutate? Miza acordului nu a fost doar credibilitatea, ci si nevoia de a inlocui capitalul privat cu capitalul public de la aceste organizatii financiare internationale", a spus Isarescu.

El a completat ca flexibilitatea FMI in cadrul actualului acord de tip stand-by este corelata cu rolul pe care il are aceasta institutie in prezent si nu trebuie raportata neaparat la abordarea FMI in cadrul acordurilor anterioare.

Inflatia ramane in interiorul tintei BNR, in jur de 4%

Inflatia ramane in interiorul tintei BNR, in jur de 4%Inflatia in Romania se va situa la finalul lui 2009 "in jur de 4%", intrand astfel in tinta stabilita de banca centrala, de 3,5% plus sau minus un punct procentual (2,5-4,5%), a declarat guvernatorul BNR.

"Potrivit datelor preliminare pe care le avem referitor la inflatia in luna septembrie, indicele preturilor de consum s-a situat sub nivelul de anul trecut. In consecinta, rata inflatiei in septembrie va fi semnificativ sub 5%. Ne asteptam ca acest lucru sa se intample si in octombrie, cu o scadere chiar mai pronuntata si sa ne apropiem astfel de tinta pentru sfarsitul anului. Pe final de 2009, inflatia va fi in jur de 4%", a afirmat Isarescu.

Potrivit ultimului raport asupra inflatiei, prognoza BNR pentru finalul anului este de 4,3%.

Isarescu a reamintit ca banca centrala este preocupata de stabilitatea preturilor, subliniind in acest sens ca este important ca tendinta actuala sa fie una de durata.

In plus, guvernatorul BNR a explicat ca prin politici echilibrate si "serioase", Romania se poate apropia pe termen mediu de inflatia medie in Uniunea Europeana.