Peste 50% din profit provine din activitatile de pe piata monetara

Peste 50% din profit provine din activitatile de pe piata monetara
Desi reducerea cheltuielilor a avut o contributie majora la profitul brut realizat de EximBank, peste 50% din acesta a fost realizat din operatiuni de trezorerie, mai exact operatiuni pe piata monetara.

Activele EximBank au urcat in primele opt luni ale acestui an la 4 miliarde de lei, cu aproape 40% mai mult fata de finalul anului trecut, expunerea totala a bancii majorandu-se in aceeasi perioada cu 22% pana la 1,028 miliarde de lei, de la 843 milioane de lei cat era la 31 decembrie 2008.

De asemenea, EximBank si-a majorat cota de piata, de la 0,94% la finele anului 2009, pana la 1,24% la sfarsitul lunii august 2009.

“In aceasta perioada de criza, cand celelalte banci comerciale au restrans creditarea, am incercat sa ne crestem cota de piata pentru ca atunci cand vor veni vremuri mai bune, acestea sa ne gaseasca cu o baza solida de clienti. Avem rezultate bune si fonduri care ne permit sa crestem in continuare”, a declarat Ionut Costea, presedintele EximBank.

Seful EximBank: Dobanzile noastre sunt la limita inferioara din piata

Seful EximBank: Dobanzile noastre sunt la limita inferioara din piata
“Ca si masuri anti-criza incercam sa venim in sprijinul comaniilor prin produse, dar si dobanzi si comisioane avantajoase, iar in acest sens noi tinem nivelul dobanzilor in limita de jos din sistemul bancar si oferim aproximativ 40 de produse”, a spus Ionut Costea, seful EximBank, adaugand ca banca primeste foarte multe solicitari si se asteapta ca cererea sa creasca.

Totusi, desi banca are numeroase produse in oferta, conducerea bancii a observat la inceputul mandatului ca foarte putine persoane cunosteau aceste produse, astfel ca a initiat anumite campanii pentru a le promova. EximBank a mai demarat si un program prin care intentioneaza sa isi imbunatateasca fluxurile interne operationale pentru a putea scurta perioada de timp in care este analizat un dosar depus de un potential client.

“In ceea ce priveste dobanzile, as vrea sa mentionez faptul ca dobanda medie la creditele in lei aflate in portofoliul bancii in 2009 a scazut de la 14,71% in ianuarie la 12% in august, in conditiile in care dobanda medie la creditele in sold pe sistemul bancar pe primele opt luni ale acestui an era in jur de 17% pentru societatile nefinanciare”, a mai declarat Ionut Costea.

EximBank are, in prezent, 9 sucursale si 2 agentii si urmeaza sa mai deschida o sucursala in perioada urmatoare, dar a inghetat alte investitii in extinderea retelei.

Banca vrea sa lanseze un credit pentru exportatorii care au de incasat TVA

Banca vrea sa lanseze un credit pentru exportatorii care au de incasat TVA
In prezent, banca se afla in discutii cu reprezentantii Ministerului de Finante pentru a lansa un credit destinat exportatorilor care au de incasat TVA, pentru a le usura situatia financiara, a mai explicat presedintele EximBank.

Mai mult, banca negociaza cu Banca Europeana pentru Investitii pentru accesarea unei linii in valoare de 10 milioane euro pentru a acorda credite la dobanzi avantajoase intreprinderilor mici si mijlocii.

Creditele neperformante de la EximBank au ajuns la 0,6% din portofoliu, sub media sistemului bancar, iar seful bancii a explicat ca incearca sa restructureze aceste imprumutri si sa apeleze la executarea silita doar in cazurile in care companiile isi inceteaza activitatea si nu se mai poate face altceva.

Banca de Export-Import a Romaniei, EximBank, este o institutie specializata prin care se deruleaza activitati de sustinere a mediului de afaceri romanesc si a tranzactiilor international. EximBank ofera finantari, cofinantari, refinantari, asigurari, reasigurari, garantii, destinate sa contribuie la dezvoltarea infrastructurii si a utilitatilor de interes public, dezvoltarea regional, sustinerea activitatii de cercetare-dezvoltare, protectia mediului inconjurator.