Perspectivele pietei leasingului de echipamente medicale

Perspectivele pietei leasingului de echipamente medicaleAnul trecut, piata leasingului de echipamente medicale s-a ridicat la valoarea de 60-70 de milioane de euro, fara a fi luate in considerare creditele acordate de banci sau de furnizorii de astfel de produse.

“Estimarile de crestere pentru anul acesta au fost de 20-30%, evident nu s-a intamplat acest lucru. Piata nu a mai cunoscut in 2009 acest avans, iar in momentul de fata leasingul de echipamente medicale poate sa ajunga la nivelul anului trecut daca proiectele care sunt in derulare se finalizeaza pana la finele lui 2009”, explica Daniel Badic (foto), directorul firmei de integrare si finantare de echipamente medicale.

In opinia lui Badic, exista sanse mici sa se depaseasca nivelul anului trecut, doar in urma finalizarii site-urilor de amplasare a echipamentelor medicale, iar acele echipamente medicale sa fie finantabile in 2009, pentru a nu trece la investitiile aferente anului 2010. “E foarte important sfarsitul de an, ultimele luni fiind decisive”.

Anul trecut a fost incheiat de Medical Finance cu o cifra de afaceri de aproape 16-17 milioane de euro, iar la jumatatea lui 2009 compania finantase echipamente de circa 7 milioane de euro, dar cu contracte semnate de inca 6-7 milioane de euro, pe care le are in derulare.

“Estimarile noastre au fost putin mai optimiste, mizam pe aproape 20 de milioane de euro pentru sfarsitul lui 2009, dar vom incheia anul cu o cifra de afaceri de 14-15 milioane de euro pentru ca o parte dintre proiecte au fost anulate, banii din sistem sunt mai putini pentru astfel de investitii”, explica Badic.

Pe de alta parte, spune directorul executiv al Medical Finance, serviciile medicale vor cunoaste cresteri in continuare, spre deosebire de alte domenii.

Lupta costurilor. Efectele crizei financiare

Lupta costurilor. Efectele crizei financiareVestea buna insa, in actualul context financiar, consta, dupa cum explica Badic, in faptul ca preturile raportate la dobanda, asigurare si taxa de management sunt mult mai bune decat anul trecut. Daca anul trecut dobanzile erau de aproximativ 8-9 procente, in 2009 acestea sunt situate intre 7-8%, iar taxa de management este in jurul a 1,5%, insa depinde de fiecare proiect si de aspectele calitative pe care le aduce orice medic, potrivit celor spuse de Badic.

“In primul rand, este o lupta a costurilor si a managementului in sistemul medical privat, vorbind prin prisma crizei financiare mondiale si a efectelor acesteia”.

In cazul Medical Finance, un studiu de fezabilitate medical sta la baza oricarei finantari, si, in momentul de fata, spune Badic, cu putin ajutor din partea unor furnizori care dau garantii si ajuta in structura de finantare a unui proiect de anvergura se optimizeaza sansele de reusita ale acestuia. “Studiile de fezabilitate ne-au spus ce este rentabil, ca echipament medical in care merita sa investim pentru un profit bun”, adauga Badic.

“In actualul context conteaza cu ce medic se lucreaza pe fiecare proiect in parte, care sunt potentiali investitori, ce garantii ar putea fi aduse, pentru ca banca finantatoare trateaza riscul cu foarte mare atentie. Orice banca, la momentul de fata, sufla si in iaurt”, detaliaza reprezentantul Medical Finance.

In ultima perioada, piata leasingului de echipamente medicale a incetinit ca numar de proiecte, dar le-a definit foarte bine pe cele cu capacitate de rambursare in termen scurt. “Consider, de altfel, ca se vor face, in viitorul apropiat, foarte bine diferentele intre clinicile medicale de cartier si clinicile medicale adevarate, acele mini-spitale sau spitale private in adevaratul sens al cuvantului”, detaliaza Badic.

Medical Finance finanteaza proiectele mici, iar pentru cele mari apeleaza la linii de finanatare de la bancile partenere, care la aceasta data sunt cu preponderenta BRD-Groupe Societe Generale si UniCredit Tiriac Bank.

“Ne sfatuim clientii sa investeasca in tehnica medicala de ultima generatie, pentru ca altfel nu poti profesa ca medic la standardele impuse de Uniunea Europeana. Tehnica are un ciclu mult mai larg in acest domeniu, spre deosebire de altele, sa zicem decat in IT. Un ecograf nu se schimba in fiecare an, ba chiar poate fi utilizat 7-10 ani.

Clientii companiei sunt atat cabinetele particulare, policlinicile polidisciplinare si clinicile de imagistica, cat si spitalele private mari (cu un numar destul de mare de paturi si care efectueaza diverse interventii chirurgicale).

Compania a fost lansata pe piata romaneasca in 2006, iar actionariatul Medical Finance este reprezentat in proportie de 50% de Dan Ion, director de marketing, si Lucian Paraschiv, director general cealelalte 50 de procente.

Planuri. Tendinte

Planuri. TendinteCa numar de proiecte, compania a ajuns la aproape 300 de proiecte. “Un client, o clinica oarecare, este la a patra achizitie”, spune Badic, care adauga ca Medical Finance nu incurajeaza achizitii riscante, chiar daca astfel s-ar semna un contract mare. “Nu am avut decat un singur default de la infiintarea firmei, dar pentru care s-a gasit un utilizator al echipamentului imediat”, detaliaza acesta.

Spitalul privat Pelicanul din Oradea, o investitie de aproximativ 15 milioane de euro, care constituie un proiect la cheie nu doar finantarea de echipamente medicale si care este in continuare clientul companiei, este cel mai mare proiect de pana la aceasta data al Medical Finance.

De asemenea, la nivel de piata, explica Badic, este o cerere tot mai mare de solutii la cheie in acest domeniu. ”Sfatuim clientii sa apeleze la astfel de proiecte la cheie, pentru ca altfel risti discutii intre finantator si furnizorii echipamentelor. Partea de integrare este foarte importanta la momentul de fata, iar cel mai greu in acest domeniu este sa gestionam ca finantator si consultant investitorii medicali, cu potentialii angajati.

Sunt discrepante foarte mari intre ceea ce vrea medicul, cu toate ca el nu investeste, si ceea ce propune investitorul care se gandeste la profit”, declara acesta.

Distributia produselor este facuta prin parteneri traditionali, fiind totodata diversificat portofoliul de furnizori (peste 100 la aceasta data), fiind oferite trei game de produse (bronz, silver, gold), in functie de bugetul fiecarui client.

Reprezentantii de vanzari ai Medical Finance sunt prezenti in Bucuresti, Arad, Oradea, Satu Mare, Cluj, Craiova, Iasi si, in viitorul apropiat, spune Badic, in Constanta si Galati.

“Avem colaboratori (companii furnizeaza echipamente medicale, consultanti, brokeri, care au la baza know-how-ul echipamentelor si leasingului de acest tip) Medical Finance in orasele unde nu suntem bine reprezentati, cu care facem diverse proiecte”, a mai explicat reprezentantul companiei.

El a adaugat ca de curand firma a angajat un director de dezvoltare, in vederea cautarii si dezvoltarii unor proiecte foarte mari (peste 5 mil. euro).

Asteptari 2010

Asteptari 2010Cu toate aspectele ingrijoratoare din economie, Badic este de parere ca traim vremuri mai bune in ceea ce priveste serviciile medicale private, existand in prezent proiecte de nisa de succes, in opinia sa.

“Proctomed este un asemenea exemplu. Dezvoltam toata linia de proctologie si partea de dermatologie, care credeam ca va fi de succes. Apoi, sper intr-un 2010 ceva mai favorabil pentru sistemul medical privat, dar si de stat. Sper intr-o bugetare a guvernului cat mai buna pentru serviciile medicale de calitate si catre medici de familie care stau la baza domeniului”, adauga acesta.

Totodata, spune Badic, trebuie acordate facilitati medicilor care vor sa lucreze in mediul privat, deoarece, in sistem, o mare problema este resursa umana. “Medicii se satura sa stea in spitalele de stat, cu salarii din ce in ce mai mici sau nu pot lucra in spitalele de stat pentru ca specializarea lor este slab reprezentata”, a mai spus Badic.

Si, nu in ultimul rand, conteaza si cat deconteaza CNPAS pentru serviciile medicale la stat si cat in cel privat, “pentru ca este o discrepanta mare, care favorizeaza statul si nu este corect din punct de vedere competitional”, subliniaza directorul executiv al Medical Finance.

“Sper ca in 4-5 ani sa ne putem compara cu tarile vestice in domeniul serviciilor medicale”, concluzioneaza Badic, cu optimism, pentru Wall-Street.