Caderea guvernului pune presiune pe curs

Caderea guvernului pune presiune pe cursAprobarea motiunii de cenzura “11 pentru Romania!” a PNL, PSD si UDMR a condus la prima cadere a unui guvern postdecembrist, amplificand criza politica din Romania, dar si presiunile asupra monedei nationale. Totusi, cursul de schimb s-a mentinut in apropierea pragului de 4,3 lei/euro, desi dealerii consultati de Wall-Street suspecteaza interventia Bancii Nationale a Romaniei pentru a sustine leul.

Dealerii din banci sustin ca abia astazi vom vedea daca leul reuseste sa reziste presiunilor puternice de depreciere sau daca nivelul cursului de schimb va urca peste pragul de 4,3 lei/euro, aparat de banca centrala.

Pentru astazi BNR a anuntat un curs de referinta de 4,2897 lei pentru un euro, in usoara urcare fata de cel din sedinta anterioara. Analistii se asteapta ca deprecierea leului sa continue si nu exclud nici posibilitatea de a se atinge un nou maxim al cursului de schimb.

Marti, 13 octombrie 2009, a fost adoptata motiunea de cenzura "11 impotriva Romaniei", 254 de parlamentari votand pentru, in timp ce 176 au votat impotriva, iar patru voturi au fost anulate, dintr-un total de 448 parlamentari prezenti.

Ramaneti pe Wall-Street pentru a afla starea negocierilor pe axa Cotroceni – PNL – PSD – UDMR – PDL.

Pozitia FMI si a agentiilor de rating

Pozitia FMI si a agentiilor de ratingIn tot acest timp, reprezentantii Fondului Monetar International se asteapta ca Romania sa-si respecte angajamentele asumate la incheierea acordului de finantare externa, indiferent de formatiunea aflata la guvernare, a precizat Tonny Lybek, reprezentantul FMI, potrivit NewsIn.

"Avem un program cu Romania, nu cu un anumit guvern. Ne asteptam ca statul sa-si indeplineasca angajamentele indiferent de cine face parte din Executiv", a spus reprezentantul regional al FMI pentru Romania si Bulgaria, intrebat daca estimeaza ca exista riscuri mai mari ca Romania sa rateze tintele asumate in acordul cu FMI pentru finalul acestui an in urma caderii guvernului.

Totusi, ratingul de tara al Romaniei va fi pus sub noi presiuni de coborare daca situatia actuala se transforma intr-un blocaj politic, prin care guvernul sa nu-si poata indeplini programul de consolidare economica si fiscala, a explicat analistul Standard&Poor's Frank Gill, citat de NewsIn.

"Daca situatia politica actuala se transforma intr-un blocaj politic, prin care Guvernul nu-si poate indeplini programul de consolidare economica si fiscala, iar situatia finantelor publice se inrautateste, ratingurile atribuite Romaniei vor fi puse sub noi presiuni de coborare", a spus Frank Gill.

Marile agentii de rating S&P si Fitch au coborat, in toamna anului trecut, calificativul Romaniei la nivel speculativ (junk), in timp ce Moody's este singura din cele trei mari agentii de evaluare financiara care mai acorda Romaniei rating investitional.

Marele risc al caderii guvernului, bugetul pe 2010

Noul guvern trebuie sa urgenteze discutiile cu sindicatele pentru un acord privind reducerea ponderii cheltuielilor salariale in PIB de la 9,2% la 8,7% in buget de stat pe 2010, care este o conditie pentru acordarea celei de-a treia transe de la FMI, a declarat liderul Cartel Alfa.

"Cel mai mare risc, odata cu caderea noului Guvern, este ca Romania sa nu mai primeasca in luna decembrie cea de-a treia transa din acordul cu FMI. Exista o clauza in acordul cu Fondul care stipuleaza clar ca pana in luna decembrie trebuie sa se regaseasca in bugetul de stat pe 2010 prevederile prin care se reduc cheltuielile salariale ca pondere in PIB de la 9,2% la 8,7%. Fondul Monetar International nu va acorda cea de-a treia transa Romaniei daca nu se respecta aceasta clauza", a afirmat presedintele Cartel ALFA, Bogdan Hossu.

Liderul sindical sustine ca Legea pensiilor nu reprezinta un risc pentru rupereea acordului cu FMI si adauga ca aceasta varianta, sustinuta in ultimul timp de premierul Emil Boc, reprezinta doar o dezinformare a publicului.

Un nou motiv de incertitudine la Bursa

Un nou motiv de incertitudine la BursaCaderea guvernului Boc 2 va aduce o stare de incertitudine la Bursa de Valori Bucuresti.

Specialistii consultati de Wall-Street spun ca investitorii vor intra in expectativa, lucru ce se va vedea in lichiditate scazuta si evolutii nehotarate ale cotatiilor. Mai mult, ei se feresc sa faca estimari privind evolutia viitoare, pentru ca actualul context are foarte multe necunoscute.

“Orice e posibil acum”, spune Adi Lupsan, director adjunct la Intercapital Invest.

In incercarea de a face estimari privind evolutiile viitoare, trebuie tinut cont si de faptul ca pietele externe au evoluat pozitiv in ultima perioada, in timp ce BVB a avut mai multe zile de scaderi.

“Chiar daca avem un context politic instabil, exista posibilitatea sa vedem reveniri ale Bursei, in incercarea de a recupera decalajul fata de pietele straine. Informatia caderii guvernului actual era deja incorporata in pret”, explica Lupsan.

Inainte de votarea motiunii, Bursa a avut o evolutie incerta, cu lichiditate slaba si scaderi generalizate.

“Initial, a aparut informatia ca guvernul nu s-a aratat favorabil legii de modificare a pragului la SIF-uri, si acestea au scazut. Dar imediat dupa stirea ca motiunea a trecut, bursa a inceput sa creasca si cred ca motivele au legatura cu demiterea guvernului. Probabil si din speranta ca aceasta criza a coalitiei s-a incheiat si va veni un alt guvern care ar putea fi mai flexibil in privinta legii societatilor de investitii financiare”, spune Marcel Murgoci, director de tranzactionare la Estinvest Focsani.

In opinia sa, este o chestiune de nuanta, pentru ca inca exista o criza economica si la nivelul guvernarii planeaza incertitudinea.

Mai mult, evolutiile vor fi in continuare corelate cu pietele internationale si orice scadere de afara va genera pierderi si la BVB.

“Este foarte greu sa estimez ce se intampla, pentru ca sunt multe necunoscute si fiecare are ipoteza sa. Cu siguranta, vom vedea lichiditate scazuta, pentru ca nimeni nu este convins de ce va urma”, a mai spus Murgoci.

Cititi mai multe in Bursa, intre caderea guvernului si prelungirea sedintei