Pensiile private, solutia unui trai decent la batranete

Pensiile private, solutia unui trai decent la batranete„La aceasta data, pensiile sunt "vedeta zilei" in Romania. Dincolo de jocurile politice, trebuie sa spunem lucrurilor pe nume: viitorul nu arata deloc bine pentru pensionari. A sosit momentul pentru clasa politica romaneasca sa recunoasca importanta pensiilor private, ca alternativa unica la sistemul public de pensii, care trebuie profund reformat" , a declarat Crinu Andanut (foto), presedintele Asociatiei pentru Administrarea Pensiilor Private (APAPR) si CEO Allianz-Tiriac Pensii Private.

El a adaugat ca asteapta ca si cetatean sa fie recunoscuta si de Executiv importanta pensiilor private, in special in aceasta perioada de criza politica. "Din pacate, pe fondul lipsei de informare si a promisiunilor populiste, romanii au inca o incredere nejustificat de mare in veniturile pe care le vor avea din pensia de stat. Ca urmare, presiunea politica pentru sustinerea sistemului privat este foarte mica, iar discursul public merge in continuare pe calea usoara a promisiunilor electorale fara acoperire in realitatile economiei”.

Andanut a explicat ca randamentele obtinute de fondurile de pensii private, de la lansare pana acum, sunt bune chiar si pentru timpuri de crestere economica.

„Din pacate, in aceste conditii, nici mediul politic, nici structurile executivului n-au facut niciun fel de calcule de impact privind efectele pe care inghetarea contributiilor le va produce asupra veniturilor viitorilor pensionari", a tinut sa precizeze Andanut, care alaturi de celelalte autoritati prezente la eveniment si impreuna cu ceilalti jucatori din piata a cerut, in vederea asigurarii unei pensii decente, cel putin, respectarea calendarului initial privind cresterea contributiei cu 0,5% in fiecare an.

Inghetarea la 2% a contributiei a condus spre o diminuare cu circa 15% a viitoarei pensii, potrivit unor studii citate de APAPR.

Sustinerea tot mai importanta in contextul demografic negativ mondial

Sustinerea tot mai importanta in contextul demografic negativ mondialIncurajarea si sustinerea pensiilor private de catre mediul politic este cu atat mai importanta cu cat perspectivele demografice sunt, potrivit studiilor, mai mult decat ingrijoratoare. Toate studiile arata o viitoare imbatranire a populatiei.

Astfel, Romania va ajunge la un raport de 0,4 salariati la 1 pensionar in 2050, de la 3,3 salariati la 1 pensionar in 1990. Pe langa aspectul demografic, inversarea ingrijoratoare a acestui raport are loc in Romania si din cauza pensionarii unor angajati inainte de limita de varsta, a mai explicat Andanut, adaugand ca anul acesta, raportul este de 0,94 salariati la un pensionar.

"Pensionarea anticipata, inainte de limita de varsta, era de 27,7% din totalul pensionarilor in 1990, ajungand pana la 34% in acest an", a spus Andanut.

El a adaugat ca pensionarea anticipata cu sau fara stagiu complet de cotizare a reprezentat mai mult de jumatate (54,9%) din totalul pensionarilor in 1990, ajungand pana la 59% in iunie 2009. Mai putin de jumatate (41%) din totalul pensionarilor s-au pensionat la limita de varsta si stagiu complet.

Seful APAPR a mai semnalat si un alt factor de ingrijorare. Acesta consta in faptul ca exista cazuri de abuzuri in ce priveste pensionarea, prin apelarea la unele "portite" din sistem cum ar fi invaliditatea. „Unul din cinci pensionari figureaza in acte ca fiind invalid. Potrivit datelor Casei Nationale de Pensii, circa 900.000 de pensionari sunt invalizi, din totalul de pensionari, de aproximativ 4,8 milioane. Varsta medie reala de pensionare este de 54 de ani, desi varsta limita este 58 ani si 8 luni pentru femei si 63 ani si 8 luni pentru barbati”, a subliniat Andanut.

Bugetul public de pensii are un deficit in acest an de 15%, adica peste 1,5 miliarde de euro. Potrivit datelor CNPAS, aproape 3,9 milioane pensionari primesc sub 1.000 lei pe luna, adica 81% din total, si doar 44.000 de pensionari au pensii de peste 2.000 lei pe luna (0,9% din total).

Proiectul de buget pe 2010 prevede majorarea contributiei la 2,5%

Proiectul de buget pe 2010 prevede majorarea contributiei la 2,5%Totusi, in acest context de turbulente economice si politice, proiectul de buget pe 2010 prevede majorarea contributiei la pensiile private obligatorii (pilonul II) cu 0,5 puncte procentuale, pana la 2,5% din salariul mediu brut al participantilor, dupa cum a declarat vicepresedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private, Ion Giurescu (foto).

"In proiectul de buget e prinsa pentru anul viitor aceasta crestere cu 0,5%. Nu cred ca va mai fi vreo modificare a acestui 0,5%, cresterea pana la 3% este putin probabila (prevazuta pentru 2010 in calendarul initial si ceruta de piata n.r.)", a spus Giurescu.

Mihai Seitan, secretar de stat in Ministerul Muncii, a mentionat la randul sau ca "nimeni nu va fi de acord cu o crestere pana la 3%, insa macar sa fie 2,5%". El spera ca recuperarea procentului de 0,5%, cu care trebuia majorata contributia pe pilonul II in acest an, se va face in anii viitori, astfel incat sa se ajunga intr-un timp mai scurt la 6% sau chiar mai mult.

Bugetul pe 2009 a blocat nivelul contributiei virate catre fondurile de pensii private obligatorii la 2% din salariul brut in acest an in luna februarie desi, potrivit legii, incepand cu 1 ianuarie a fiecarui an, dupa implementarea sistemului de pensii private obligatorii, cota de contributie la sistemul pensiilor obligatorii urma sa creasca anual cu 0,5%, pana la 6% din venitul brut al salariatilor, intr-un interval de opt ani.

La sfarsitul lui septembrie, piata pensiilor private obligatorii (pilonul II) a ajuns la active nete de 1,995 miliarde lei (475,4 milioane euro).

Pe langa cresterea contributiei pe pilonul II o alta prioritate se refera la colectare in contextul cresterii numarului de someri si scaderii veniturilor participantilor din sistem.

"Pe termen scurt, atat pentru sistemul public, cat si pentru cel privat, prioritatea absoluta este colectarea. Toate entitatile din pensiile private trebuie sa faca corp comun ca sa obtina cresterea contributiilor. Mediul economic se confrunta in acest moment cu o situatie foarte dificila, ceea ce face ca sansele de a reintra in calendarul initial de crestere a contributiilor, la nivelul de 3%, sa fie extrem de reduse. Este insa absolut necesar sa se realizeze cel putin cresterea la 2,5%, pentru a nu afecta si mai mult sansele generatiilor actuale de a avea o pensie decenta", a subliniat Mihai Seitan.

Un alt proiect de lege aflat pe lista scurta de prioritati a autoritatilor care reglementeaza sistemul de pensii private este legea Fondului de Garantare. Reprezentantii industriei au enuntat necesitatea implementarii cat mai rapide a legii pentru ca acesta ar aduce o nota semnificativa de incredere in sistem.

De asemenea, CSSPP va publica in circa doua saptamani un proiect de norma privind constituirea provizioanelor. „Aceste plase de siguranta sunt necesare. Tehnic, provizioanele sunt mai importante decat Fondul de Garantare, fara a-i nega importanta”, a mai declarat Giurascu.

Garantiile oferite pe termen scurt sunt "devastatoare"

Garantiile oferite pe termen scurt sunt "devastatoare"Prezenta la eveniment, Chris Verhaegen, secretar general al European Federation for Retirement Provisions (EFRP), a explicat cat de daunatoare ar fi pentru viitoarele pensii private o eventuala garantie pe termen scurt (propunerea de garantare a nivelului randamentelor fondurilor de pensii a fost reluata anul acesta de catre Grupul de economie Aplicata si sindicate n.r.)

"Oferirea garantiilor pe termen scurt este extrem de costisitoare si produce efecte de-a dreptul devastatoare asupra randamentelor obtinute de fondurile de pensii", a declarat Verhaegen, secretar general EFRP.

Ea a adaugat faptul ca este importanta asigurarea securitatii economiilor realizate de participanti, dar experienta a demonstrat ca cel mai eficient este sa utilizezi un mix de mijloace care sa convearga pentru sustinerea acestui scop: sistemul multifond, reguli prudentiale bine definite alaturi de o supraveghere performanta. "Garantiile absolute sunt foarte usor de perceput de catre public, de aceea se si bucura de un ecou pozitiv, dar costul lor este atat de mare incat saboteaza practic actiunea de economisire. Cu cat termenul peste care trebuie sa functioneze garantia este mai lung, cu atat costurile sunt mai suportabile", a mai explicat reprezentantul EFRP.

Noua lege a pensiilor va introduce inca 400.000 de participanti pe pilonul II

Noua lege a pensiilor va introduce inca 400.000 de participanti pe pilonul IIPe de alta parte, peste 400.000 de noi participanti vor intra in sistemul pensiilor private obligatorii, dupa ce modificarea legii pensiilor publice va introduce pe pilonul II si personalul din structurile militarizate si persoanele cu venituri pe cont propriu, a mai explicat Seitan.

"Persoanele care lucreaza in sisteme militarizate si care vor contribui la pilonul II sunt in jur de 200.000-250.000. Alte circa 200.000 de persoane fac venituri pe cont propriu sau sunt posesori de contracte de management pe care legea noua ii obliga sa contribuie la sistemul public de pensii si astfel la pilonul II", a declarat Seitan.

Secretarul de stat a comentat ca legea pensiilor este o conditie in acordul cu FMI si Banca Mondiala si nu crede ca vor fi multe schimbari fata actualul proiect propus de cabinetul Boc, in sensul de a nu accepta noi contribuabili in sistem.

CSSPP vrea sa limiteze concentrarea pietei

CSSPP vrea sa limiteze concentrarea pieteiO alta masura pe care CSSPP o are in vedere consta in modificarea mecanismului de distributie aleatorie a noilor intrati in sistemul pensiilor private obligatorii (pilonul II), pentru echilibrarea pietei, spune Giurescu. "Este o concentrare prea mare a pietei. Trebuie sa gasim solutii ca piata sa fie echilibrata", a spus Giurescu.

La aceasta data, distribuirea se face pe baza cotei de piata, insa Giurescu sustine ca nu ar fi corect ca jucatorii cu cea mai mare cota de piata, la care au ajuns in urma perioadei initiale de patru luni, sa beneficieze automat de cel mai mare numar de participanti.

Ca alternativa, Giurescu a propus distribuirea in cote egale a participantilor intre administratori sau, pe o perioada limitata de trei ani, jucatorilor cu o cota de piata peste o anumita limita sa nu li se mai distribuie noi participanti.

In prezent, aproximativ 80% dintre participantii noi la sistem sunt distribuiti aleatoriu si doar 20% sunt atrasi de companii si aleg in deplina cunostinta de cauza un anumit fond la care doresc sa adere.

Angajatorii trebuie sa se implice mai mult in educarea financiara

Angajatorii trebuie sa se implice mai mult in educarea financiaraAngajatorii trebuie sa se implice mai mult in educarea financiara a angajatilor pentru a alege un fond de pe pilonul II, a declarat Cornelia Coman, CEO al ING Asigurari de Viata si presedinte CA in cadrul ING Pensii.

"Sarcina de a educa publicul, informandu-l corect asupra sistemului public de pensii si ajutandu-l sa ia contact cu sistemul de pensii private, nu sta numai in sarcina Guvernului, desi este clar ca acesta are o mare responsabilitate in acest sens. In acest proces trebuie sa se implice toate componentele societatii, iar angajatorii sunt un factor-cheie", spune Cornelia Coman (foto).

Companiile financiare sunt cele care trebuie sa asigure accesul la consiliere financiara si o comunicare transparenta in legatura cu serviciile si produsele lor, iar sistemul de invatamant trebuie sa aiba un rol important in furnizarea accesului la educatia financiara, cu atat mai mult cu cat el se adreseza tinerilor, adica celor care vor resimti cel mai acut efectele evolutiilor demografice negative.

„Angajatorii au un rol si o responsabilitate deosebit de importanta. In afara implicarii prin oferirea de planuri financiare de economisire pentru pensie, ca mijloc de motivare a angajatilor si expresie a responsabilitatii sociale corporatiste, angajatorii se pot implica prin facilitatea educatiei financiare. Ei trebuie sa informeze angajatii asupra obligatiei de a adera la un fond de pensii private de pilon II si totodata sa faciliteze contactul acestora cu consultantii financiari din industria de pensii private”, a subliniat Coman.