1 / 3

Majorarea TVA - o solutie pe termen scurt

Dupa 20 de ani de reforme, Romania inca nu a intrat in rand cu lumea occidentala in ceea ce priveste principiul impozitarii.

“Din foarte multe puncte de vedere, gradul de sofisticare fiscala dintr-o tara este direct proportionala cu nivelul de maturitate a economiei respective. In Romania, fiscalitatea a traversat numeroase etape de dezvoltare, incercand sa raspunda cerintelor mediului de afaceri. Companiile cu care am vorbit au recunoscut progresele inregistrate si au punctat foarte clar o serie de avantaje fiscale. In continuare, exista insa motive de ingrijorare cu privire la interpretarea, stabilitatea, aplicabilitatea si transparenta procedurilor si reglementarilor”, a declarat Rodica Segarceanu (foto), partener Deloitte Tax si coordonator al echipei International & Corporate Tax.

Specialistii Deloitte considera ca Romania are un cadru legislativ incomplet din care lipsesc normele cu privire la tratamentul practic al unor situatii specifice si in care se intalneste necorelarea prevederilor diferitelor impozite. De asemenea, multitudinea reglementarilor impune unificarea legislativa a contributiilor sociale.

“Pot spune ca procesul legislativ din Romania este foarte apropiat de standardele Uniunii Europene. Cu toate acestea, modul de executie a acestor reguli nu este intotdeauna in spiritul Uniunii Europene. Potrivit Bancii Mondiale, nivelul impozitarii, reglementarea si administrarea fiscal sunt elemente cheie pentru mediul de afaceri, in momentul luarii unei decizii de investitii. Romania si-a dezvoltat sistemul fiscal in ultimii 20 de ani, insa reforma este in continuare incompleta, iar acest lucru se reflecta in nivelul de atractivitate pentru investitorii straini si in evolutia mediului de afaceri local”, a declarat Pieter Wessel, partener Deloitte Tax si coordonatorul echipei de TVA.

In contextul in care deficitul bugetar este extrem de ridicat, iar veniturile de la bugetul de stat sunt tot mai mici, George Mucibabici (foto), presedintele Deloitte Romania, considera ca Fondul Monetar International si autoritatile romane ar putea alege majorarea Taxei pe Valoare Adaugata (TVA), desi optim pentru economie ar fi mentinerea nivelului actual al acesteia.

"Cred ca taxa pe valoare adaugata se va majora pentru ca este o solutie rapida si pentru ca, pe de alta parte, de cota unica nu se atinge nimeni, este o lupta castigata la nivel politic. Trebuie sa tinem cont si de ceea ce se intampla in jurul nostru, multe state europene opteaza pentru aceasta solutie de cota unica in care noi am fost pionieri", a declarat seful Deloitte Romania.

De asemenea, George Mucibabici considera ca statul roman ar trebui sa gaseasca modalitati de imbunatatire a colectarii taxelor pe modelul american, in care autoritatile fiscale analizeaza veniturile contribuabililor si in raport cu bunurile pe care acestia le au in posesie.

Totodata, Pieter Wessel a subliniat ca majorarea TVA, pana la 22%, reprezinta o solutie la indemana statului in conditiile in care pentru acest tip de taxa certitudinea unei colectari rapide este mai mare.

Astfel, majorarea TVA reprezinta raul cel mai mic din punctul de vedere al companiilor, deoarece nu presupune o crestere a costurilor de productie. Pe de alta parte, daca s-ar modifica alte taxe si ar creste costul cu forta de munca pentru angajator, acest lucru s-ar reflecta si in costul de productie.

Din perspectiva consumatorului, o crestere a cotei TVA este nefavorabila si va conduce la o scadere si mai accentuata a consumului, in acelasi timp afectand si rata inflatiei.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri