1 / 3

BNR: Bancile trebuie sa-si asume greselile din trecut, chiar daca le scade profitul

Bancile trebuie sa isi asume greselile din trecut si sa nu isi mai penalizeze clientii, chiar daca acest lucru le va aduce o diminuare a profiturilor, a atras atentia economistul sef al Bancii Nationale a Romaniei, Valentin Lazea (foto), mentionand ca o marja de dobanda de 7,3% „enorm de mare”.

Marja de dobanda aferenta creditelor noi pentru populatie in moneda nationala (diferenta intre dobanzile la imprumuturi si cele la depozite) a crescut puternic in acest an, ajugand la 7,3% in august 2009, de la 2,4% in decembrie 2008. Tot in aceasta perioada, marja de dobanda intre creditele si depozitele noi pentru populatie in euro a urcat la 4,1%, de la un nivel de 1,7%.

„Bancile omoara gaina care ar putea sa le aduca oua de aur prin cresterea exagerata a marjelor la creditele in lei. Ele sunt atat de concentrate pe creditarea in lei a sectorului guvernamental, incat este logic si firesc sa fie descurajat creditul neguvernamental din moment ce bancile pot investi fara risc in titluri de stat in moneda nationala si nu mai trebuie sa-si asume riscul cu clientii privati”, a declarat Valentin Lazea, in cadrul unei conferinte organizate de Ziarul Financiar si CEC Bank.

Economistul sef al BNR a mai avertizat bancile ca „sa acoperi prin aceste marje ridicate pierderile din trecut nu face bine nimanui".

De asemenea, si finantarile in lei pe care bancile le obtin au scazut, datele prezentate de economistul sef al BNR indicand o diminuare a raportului intre creditele si depozitele in lei, de la 0,85 in decembrie 2008, pana la 0,8 in septembrie 2009.

"Cred ca o explicatie pentru aceasta scadere ar fi faptul ca are loc o migratie dinspre depozitele in lei spre cele in euro, ceea ce este in regula, insa incurajeaza bancile sa continue sa dea credite in valuta", a adaugat Valentin Lazea.

In cazul monedei europene, raportul intre credite si depozite a coborat de la 2,09 la finalul anului trecut la 1,85 in septembrie 2009, in timp ce pentru creditul in alte valute raportul credite-depozite a urcat la 2,82 in luna septembrie a acestui an de la 2,79 la finalul lui 2008. La nivel de sistem raportul intre credite si depozite a coborat la 1,23 in septembrie 2009, fata de un nivel de 1,31 in decembrie 2008.

Top 10 judete cu cele mai mari restante la credite

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri