Reesalonarea ratelor

Reesalonarea ratelorPentru clientii aflati in dificultatea de a plati ratele lunare, societatile de leasing recomanda o reesalonare a ratelor. Astfel, la sfarsitul lui septembrie 2009, VB Leasing a avut in portofoliu 24.360 de contracte, din care 2.173 pe segmentul de autoturisme si autoutilitare, 2.108 pe camioane si utilaje de constructii si 513 pe partea de echipamente.

Din total portofoliu, 27% din clientii VB Leasing au solicitat in perioada ianuarie-septembrie reesalonari. “Clientii trebuie sa devina constienti de beneficiul lor din momentul in care vor aplica conceptul “plata la timp = reducere de costuri“. Astfel, costurile suplimentare foarte mari cauzate de penalitati, care sunt emise automat de majoritatea institutiilor financiare, vor fi evitate, iar clientul va fi in castig”, detaliaza Peter Demmer (foto).

Apoi, numarul in crestere de bunuri recuperate este o alta problema cu care companiile de leasing se confrunta tot mai mult pe fondul crizei.

“Numarul de obiecte recuperate este unul dinamic, acesta variind lunar in functie de obiectele valorificate si cele noi intrate in stoc. De la inceputul anului si pana la inceputul lui octombrie au fost recuperate 1.050 de autoturisme si 39 de echipamente", a declarat Demmer.

Costurile de administrare ce reies din recuperarea obiectelor de leasing sunt extraordinar de mari, de aceea procedura de recuperare a obiectelor este ultima varianta folosita de companiile de leasing pentru a-si recupera investita facuta, spune Demmer.

“Aceste costuri nu pot fi recuperate numai prin valorificarea obiectelor respective, ci se considera pierderi. Acesta a fost unul din motivele pentru care VB Leasing a fost obligata sa isi imbunatateasca intr-o masura si mai mare canalele de vanzare”, explica Demmer, adaugand ca din acest motiv a fost introdusa si o platforma electronica (Motrada, accesibila pe site-ul companiei n.r.) pentru ca bunurile sa poata fi revandute cat mai repede.

Valoarea bunurilor finantate de VB Leasing se ridica, la sfarsitul lunii septembrie a anului in curs, la valoarea de 58 milioane de euro, ceea ce reprezinta o scadere de 55% fata de aceeasi perioada din 2008, cand compania finantase bunuri in valoare de 131,5 milioane de euro.

“Cum 2009 este marcat de criza economica in care ne aflam cu totii, telul este dublarea valorii de pe semestrul I, ceea ce inseamna aproximativ 78 milioane de euro”, a mai declarat Demmer.

In perioada ianuarie-septembrie 2009, VB Leasing a semnat 2.725 de contracte noi, fara novatii (preluari de leasing), inregistrand o scadere foarte mare fata de aceeasi perioada a anului trecut, reprezentand, de asemenea, o scadere de 62% fata de perioada similara a anului trecut cand compania a semnat 7.152 contracte.

Piata isi va reveni treptat in urmatorii 2 ani

Piata isi va reveni treptat in urmatorii 2 aniPiata romaneasca de leasing se numara printre cele mai afectate industrii de criza, de aceea conducerea VB Leasing asteapta o incheiere a anului mult sub nivelul anului trecut, estimand, in acelasi timp, o revenire treptata in urmatorii doi ani a pietei de profil.

La jumatatea anului piata de leasing era in scadere cu 75% si, confrom celor declarate de Demmer, este foarte probabil ca acest procent sa se mentina pana la sfarsitul lui 2009.

“Dupa estimarile noastre, piata isi va reveni in urmatorii doi ani, treptat, desigur, avand in vedere contextul politic local, cat si situatia la nivel regional”, adauga seful VB Leasing.

La sfarsitul lui 2008, piata de leasing din Romania a avut o valoare de 4,9 miliarde de euro. Semestrul intai al anului aflat in desfasurare a inregistrat o valoare de 761 milioane de euro. “Ne asteptam ca valoarea totala a pietei sa fie de 1,3 miliarde de euro la sfarsitul acestui an, ceea ce semnifica o scadere dramatica fata de 2008. Scaderea este datorata in primul rand lipsei de incredere, insa odata ce increderea va reveni, situatia se va ameliora cu siguranta”, a declarat Demmer.




Raportarea IFN-urilor la CRB va diminua considerabil numarul fraudelor

Raportarea IFN-urilor la CRB va diminua considerabil numarul fraudelorDesi reprezentantul VB Leasing asteapta o diminuare importanta a numarului de fraude incepand cu ianuarie 2010, cand va incepe raportarea IFN-urilor catre Centrala Riscurilor Bancare (CRB), acestea avand totodata accesul la datele privind comportamentul de plata al clientilor, Peter Demmer crede ca vor fi incercate noi cai de fraudare a societatilor de leasing de pe piata locala.

“Prin accesul la baza de date a CRB, completata si actualizata si de societatile de leasing, potentialii clienti vor fi evaluati mult mai detaliat, avand la indemana informatii importante despre comportamentul lor la plata, inexistente pana la acel moment, care vor duce la diminuarea drastica a cazurilor de frauda. Fraudele care existau pana la acest moment datorita lipsei de informatii din baza de date CRB vor fi evitate aproape in totalitate, insa este cert ca odata eliminate situatiile acestea, se vor incerca alte cai de a frauda societatile de leasing, urmand intr-un flux normal masurile de contracarare a acestora”, explica Demmer.

Pana la acest moment au existat situatii in care clientul incheia un contract de leasing, fara a declara alte credite sau datorii, astfel ajungandu-se la intarzieri de plata sau chiar la imposibilitatea de a-si mai respecta in vreun fel obligatiile contractuale.

“Analiza de risc care evalueaza daca un potential client este sau nu eligibil pentru creditare este atat in avantajul companiei de leasing, cat si a clientului care isi va putea evalua astfel cat mai realist situatia financiara”, detaliaza Demmer.

De asemenea, se vor evita situatii de frauda, ca de exemplu in cazul celor in care clientii au incheiat in acelasi timp contracte de leasing ce aveau un obiect de leasing comun, la mai multe companii.

Pe de alta parte, seful VB Leasing crede ca prin aceasta masura de raportare a IFN-urilor catre CRB se va constitui o siguranta generala, care va creste increderea in Romania ca tara si va deschide noi porti pentru investitorii straini, al caror numar a scazut in contextul crizei financiare mondiale.