1 / 4

Reesalonarea ratelor

Pentru clientii aflati in dificultatea de a plati ratele lunare, societatile de leasing recomanda o reesalonare a ratelor. Astfel, la sfarsitul lui septembrie 2009, VB Leasing a avut in portofoliu 24.360 de contracte, din care 2.173 pe segmentul de autoturisme si autoutilitare, 2.108 pe camioane si utilaje de constructii si 513 pe partea de echipamente.

Din total portofoliu, 27% din clientii VB Leasing au solicitat in perioada ianuarie-septembrie reesalonari. “Clientii trebuie sa devina constienti de beneficiul lor din momentul in care vor aplica conceptul “plata la timp = reducere de costuri“. Astfel, costurile suplimentare foarte mari cauzate de penalitati, care sunt emise automat de majoritatea institutiilor financiare, vor fi evitate, iar clientul va fi in castig”, detaliaza Peter Demmer (foto).

Apoi, numarul in crestere de bunuri recuperate este o alta problema cu care companiile de leasing se confrunta tot mai mult pe fondul crizei.

“Numarul de obiecte recuperate este unul dinamic, acesta variind lunar in functie de obiectele valorificate si cele noi intrate in stoc. De la inceputul anului si pana la inceputul lui octombrie au fost recuperate 1.050 de autoturisme si 39 de echipamente", a declarat Demmer.

Costurile de administrare ce reies din recuperarea obiectelor de leasing sunt extraordinar de mari, de aceea procedura de recuperare a obiectelor este ultima varianta folosita de companiile de leasing pentru a-si recupera investita facuta, spune Demmer.

“Aceste costuri nu pot fi recuperate numai prin valorificarea obiectelor respective, ci se considera pierderi. Acesta a fost unul din motivele pentru care VB Leasing a fost obligata sa isi imbunatateasca intr-o masura si mai mare canalele de vanzare”, explica Demmer, adaugand ca din acest motiv a fost introdusa si o platforma electronica (Motrada, accesibila pe site-ul companiei n.r.) pentru ca bunurile sa poata fi revandute cat mai repede.

Valoarea bunurilor finantate de VB Leasing se ridica, la sfarsitul lunii septembrie a anului in curs, la valoarea de 58 milioane de euro, ceea ce reprezinta o scadere de 55% fata de aceeasi perioada din 2008, cand compania finantase bunuri in valoare de 131,5 milioane de euro.

“Cum 2009 este marcat de criza economica in care ne aflam cu totii, telul este dublarea valorii de pe semestrul I, ceea ce inseamna aproximativ 78 milioane de euro”, a mai declarat Demmer.

In perioada ianuarie-septembrie 2009, VB Leasing a semnat 2.725 de contracte noi, fara novatii (preluari de leasing), inregistrand o scadere foarte mare fata de aceeasi perioada a anului trecut, reprezentand, de asemenea, o scadere de 62% fata de perioada similara a anului trecut cand compania a semnat 7.152 contracte.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri