Procesul investitional - principala preocupare

Procesul investitional - principala preocupareStrategia investitionala a companiei de pensii Aviva continua sa aiba ca prioritate cresterea activelor participantilor, sustine Iulius Postolache (foto).

“Cel mai probabil vom mentine in continuare o strategie care sa limiteze riscul asumat si sa permita o dinamica sustenabila a fondurilor si in viitor. In acelasi timp, vom continua sa ne concentram din punct de vedere tactic asupra acelor clase de active in care consideram ca avem un avantaj si in care riscurile la care ne expunem sunt controlabile", a explicat Postolache.

Noul director de investitii al Aviva Pensii atrage atentia asupra unei tendinte de a judeca randamentele fondurilor de pensii pe un orizont de timp scurt, fiind trecut cu vederea faptul ca acestea sunt companii care, prin specificul lor, investesc pe termen lung.

“In mod normal nu performanta pe care o vom obtine pana la sfarsitul anului sau in urmatoarele trei sau sase luni este cea care conteaza, pentru ca discutam despre un sistem de pensii, in care pentru marea majoritate a participantilor orizontul de timp al fondurilor date spre administrare se masoara in zeci de ani. As vrea sa mai reamintesc si faptul ca performanta zilnica, saptamanala, lunara sau trimestriala trecuta nu reprezinta o garantie pentru performanta viitoare, iar orizontul de timp ramas este unul foarte mare”, detaliaza Postolache.

El subliniaza ca este foarte important ca fondurile sa se concentreze pe consolidarea si dezvoltarea unor strategii investitionale care sa tina cont de orizontul de timp real al procesului investitional.

“Cred ca intregul sistem de pensii din Romania va evolua. Sunt convins ca vom evolua impreuna cu intregul sistem si mi-am propus o dezvoltare coerenta si corecta a echipei cu care lucrez, cat si o dezvoltare ce are la baza doi piloni pe care ii consider extrem de importanti in orice domeniu al pietelor financiare: verticalitate (iar aici ma gandesc la notiuni precum etica profesionala si respectarea mandatului dat de catre participanti) si profesionalism”, detaliaza directorul de investitii al Aviva Pensii.

“Procesul investitional al companiei va continua sa tina cont intr-o foarte mare masura de orizontul de timp al fondurilor avute in administrare si de mandatul dat de catre participanti. Vom continua, in masura in care acest lucru ne este permis, sa participam cat mai activ si la dezvoltarea sistemului local de pensii si, nu in ultimul rand, ne vom dezvolta”, a mai spus Postolache.

Aviva ocupa locul 5 pe pilonul II al pensiilor private obligatorii la sfarsitul lunii septembrie, cu 314.637 participanti si active in valoare totala de 130 de milioane de lei. Pe pilonul III al pensiilor private facultative, Aviva ocupa locul 6 la finele aceleiasi luni, cu 9.446 participanti si active de 10,60 milioane de lei.

Aviva Pensii are un nou director de investitii



Randamentele fondurilor de pensii in ultimele 12 luni

Randamentele fondurilor de pensii in ultimele 12 luniRandamentele pozitve, peste inflatie, ale fondurilor de pensii, din ultimele 12 luni, au fost explicate de Postolache atat prin valorificarea oportunitatilor investitionale din aceasta perioada exceptionala, cat si printr-un cumul de riscuri relativ scazut.

Tinand cont de faptul ca prima jumatate a anului a oferit oportunitati de investire exceptionale si conditii de piata favorabile prin dobanzi foarte ridicate platite in primele luni ale anului la depozite si anumite oportunitati de investire cu randamente foarte ridicate, putem deduce, potrivit lui Postolache, ca majoritatea administratorilor de fonduri au putut beneficia de acestea expunandu-si totodata portofoliile la un cumul de riscuri relativ redus (prin natura produselor utilizate).

„As vrea sa subliniez insa caracterul exceptional al acelei perioade. Poate usor paradoxal, sunt de acord ca nivelul randamentelor din ultimul an reflecta o prudenta ridicata din partea majoritatii jucatorilor din piata de pensii private. Spun paradoxal, intrucat randamente scrise cu doua cifre indica, in mod normal, o lipsa a aversiunii la risc”, declara acesta.

Despre rezultatele obtinute de fondurile de pensii cititi mai multe aici.

Comportamentul investitional imitativ al fondurilor

Comportamentul investitional imitativ al fondurilorIn opinia lui Postolache, evolutia relativ corelata a performantei fondurilor reflecta doua aspecte. „In primul rand, accesul in aproape egala masura la oportunitatile de piata existente (iar in acest caz nu este vorba de comportament imitativ, ci de posibilitatea de a fructifica oportunitatile aparute in piata – aceeasi pentru toti participantii) si o alocare strategica a activelor relativ similara (aici putem analiza un posibil comportament imitativ). Cel putin teoretic, acesta din urma este responsabil pentru peste 90% din performanta si riscul asumat de un fond”, a explicat el.

Desigur ca exista exceptii si unele fonduri privesc in mod diferit acest proces. „Trebuie evidentiate insa aici si anumite prevederi legale care impun administratorului o performanta minima. Aceasta face ca orice strategie investitionala diferita de cea a marii majoritati sa atraga automat riscul de a devia de la performanta medie a competitiei si descurajeaza comportamentul individual al administratorilor”, a mai explicat reprezentantul Aviva Pensii.

Mai mult, el a accentuat ca fondurile ar trebui sa se concentreze mai mult asupra mandatului investitional pe care il au si asupra constrangerilor ce decurg din acesta decat asupra performantei obtinute intr-un orizont de timp scurt.

Totusi, alocarile activelor in actiuni ale fondurilor sunt diferite, Postolache a comentat ca diferentierea apetitului pentru o anumita clasa de active reflecta diferentierea apetitului pentru risc, iar, in cazul Aviva, a fost preferata o abordare prudentiala si concentrarea atentiei asupra pietelor in care administratorul a considerat ca are un avantaj si in care riscul la care se expune prin strategia de investitii este “controlabil” intr-o mare masura.

Pe de alta parte, introducerea unui sistem multifond ar putea constitui un pas important in dezvoltarea viitoare a sistemului de pensii private.

“Restrictiile de investitii actuale (necesare, de altfel, in piata pentru a limita expunerea la risc) sunt pretabile probabil unui profil de investitor de 50 de ani – din nefericire, insa, ca efect al modului de implementare a sistemului de pensii, media varstei participantilor este mult mai redusa (undeva in jurul a 30 de ani). Un sistem multifond ar solutiona aceasta problema prin separarea sau definirea mai multor profile de risc in structura investitiilor fondului pe clase de varsta”, a explicat Postolache. Urmatoarele elemente de analiza pentru sistemul de pensii ar fi gradul de libertate (daca va exista unul) in alegerea pe care participantii ar trebui s-o faca.