Afaceri mai mici cu 6% la sfarsitul lui 2009

Afaceri mai mici cu 6% la sfarsitul lui 2009Astfel, liderul asigurarilor generale din Romania, apreciaza pentru acest an o scadere a veniturilor din prime brute subscrise cu 6%, desi in urma cu cateva luni estima o scadere de 3%. Inrautatirea prognozei a fost facuta pe baza deteriorarii contextului macroeconomic.

Allianz a inregistrat in 2008 afaceri de 1,39 miliarde de lei (378,4 mil. de euro).

"Estimam o scadere a veniturilor din prime brute subscrise cu 6% la sfarsitul anului comparativ cu 2008", a afirmat Cristian Constantinescu (foto), directorul general al Allianz Tiriac Asigurari, adaugand, de asemnea, ca asteapta un declin al profitului pentru acest an comparativ cu anul trecut, insa nu a dorit sa detalieze mai mult. Profitul Allianz Tiriac Asigurari s-a ridicat anul trecut la 9 milioane de euro.

In 2010, Constantinescu se asteapta la o crestere a afacerilor pe segmentul de asigurari de viata (ca urmare a restructurarii portofoliului cu un focus accentuat pe asigurarile traditionale mai putin expuse turbulentelor economice si a fortei de vanzari) si la o stagnare pe partea de asigurari generale.

La nivelul intregii piete autohtone de asigurari, seful Allianz estimeaza pentru 2009 o pierdere agregata neta cel putin egala cu cea inregistrata anul trecut, cand pierderile anuntate de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) a fost de 582,46 milioane de lei (158 mil. de euro). "In 2009, pierderea agregata neta pentru piata va fi cel putin egala cu cea de la nivelul lui 2008", a declarat Constantinescu.

De altfel, rezultatele la noua luni sustin estimarea facuta de oficialul companiei pentru finalul anului. Astfel, in primele noua luni din 2009 veniturile din prime brute subscrise ale asiguratorului au fost de 971 milioane de lei (229,6 mil. euro), in declin cu 6% fata de aceeasi perioada din 2008.

Potrivit companiei, 93% din aceste venituri au provenit din activitatea de asigurari generale, segment pe care primele brute subscrise au insumat 905 milioane de lei, cu 46 milioane de lei mai putin decat in primele noua luni din 2008.

Declinul afacerilor din asigurarile generale cu 5% a fost generat in special de scaderea vanzarilor de polite Casco destinate masinilor cumparate in leasing, in conditiile in care vanzarile de masini noi au scazut dramatic in acest an.

Totodata, gradul de reinnoire a politelor s-a redus, ca urmare a corelarii primelor de asigurare cu profilul de risc al clientilor, care a insemnat scumpirea politelor pentru clientii cu istoric de daunalitate ridicat, arata datele furnizate de companie.

"Pierderea de venituri determinata de procesul de 'curatare' a portofoliului Casco a fost una asumata, el avand efecte pozitive asupra profitabilitatii acestei clase de asigurari", a declarat Constantinescu.

Primele brute subscrise pe segmentul Casco s-au ridicat in primele noua luni 547 milioane de lei, in scadere cu 33 de milioane lei fata de aceeasi perioada din 2008, ceea ce reprezinta 60% din portofoliul de asigurari generale, in timp ce segmentul RCA a adus afaceri de 166 milioane de lei, mai mari cu 12%.

In privinta castigurilor, grupul a anuntat un profit brut la noua luni pe activitatea de asigurari generale de 18 milioane de lei (4,25 mil. euro), in timp ce segmentul asigurarilor de viata au generat un castig brut de 8 milioane de lei (1,89 mil. euro), reprezentand o crestere de 25%.

La nivel de grup, Allianz SE, cel mai mare grup de asigurari din Europa, a anuntat ca profitul net din al treilea trimestru a crescut cu 143%, dupa ce profiturile din investitii au revenit, recuperand pierderile de anul trecut, relateaza Bloomberg.

Majorarea TVA-ului vine cu injumatatirea profitului

Majorarea TVA-ului vine cu injumatatirea profituluiEfectuarea unor teste de stres la nivelul Allianz Tiriac Asigurari au aratat ca majorarea taxei pe valoare adaugata (TVA) pana la 22% de la 19%, in prezent, ar injumatati profitul asiguratorului, in contextul in care rata daunei ar creste semnificativ din cauza costurilor mai mari cu service-ul auto, au declarat reprezentantii companiei.

"Majorarea TVA-ului cu 3% ne va manca aproape jumatate din profit. TVA-ul se regaseste in orice plata de despagubire. O factura a unui service are TVA, pretul oricarei piese de schimb are TVA", a tinut sa sublinieze Constantinescu.

Un alt test de stres arata ca in cazul concretizarii unui scenariu economic negativ, solvabilitatea asiguratorului este de 300%. „Solvabilitatea este de 3 ori mai mare decat nivelul minim cerut”, au detaliat oficiali companiei.

Cresterea tarifelor la RCA va fi de cel putin 20% la politele pentru 2010

Cresterea tarifelor la RCA va fi de cel putin 20% la politele pentru 2010Allianz a anuntat, de asemenea, ca va majora tarifele pentru politele de raspundere auto obligatorie (RCA) valabile din 2010. Majorarile vor fi facute intr-o limita minima de 20% si o limita maxima care poate fi si de peste 100%, a spus Constantinescu.

"Majoram tarifele pentru toate politele care incep de la 1 ianuarie, mai ales in functie de varsta, locatie, doi factori care dau diferente foarte mari in ce priveste nivelul primelor. Apoi, prima de baza este calculata in functie de fiecare tip de masina", explica Constantinescu, adaugand ca tarifele la RCA ar trebui sa se majoreze cu circa 30% la nivel de piata pentru politele valabile de la 1 ianuarie 2010, mai ales din cauza cursului de schimb.

In acelasi timp, pe sectorul RCA, rata bruta a daunei a atins in primele noua luni cel mai inalt nivel inregistrat vreodata de compnaie, de circa 100%.

Asiguratorul motiveaza aceasta evolutie prin cresterea costurilor cu piesele si manopera in service-urile auto, marirea frecventei notificarilor de daune si majorarea semnificativa a ponderii indemnizatiilor pentru vatamari corporale si daune morale. Pe segmentul RCA, dauna medie a fost de 5.100 lei pentru persoane fizice si de 6.500 lei pe segmentul corporate.

Fata de acelasi interval din 2008, indemnizatiile pentru vatamari corporale si daune morale au crescut de trei ori, ajungand sa reprezinte peste 11% din daunele totale pe segmentul RCA, fata de 5% in 2008, conform societatii de asigurari.

Dauna medie pe vatamari corporale a fost in primele noua luni de 43.000 de lei, comparativ cu 26.000 de lei, anul trecut. Compania a inregistrat anul acesta 350 de cazuri, in timp ce anul trecut a avut 170 de cazuri, iar tendinta asteptata este ca cererea de despagubire in cazul vatamarilor corporale si daunelor morale sa creasca intr-un proces similar pietelor mai dezvoltate, unde nivelul este de 50%. ”Daunele de acest gen vor creste pentru ca nu avem cum sa ne distantam de Europa din total daune, iar acestea vor fi acoperite tot din prima de asigurare, din pacate acesta este mersul lucrurilor”, a detaliat Constantinescu.

Daune de 743 de miloane de lei in primele 9 luni

Daune de 743 de miloane de lei in primele 9 luniAllianz-Tiriac Asigurari a platit daune totale de 743 milioane de lei in primele noua luni din acest an, in crestere cu 19% comparativ cu perioada similara a anului trecut, pe fondul cresterii daunei medii, influentata de cursul de schimb.

Pe segmentul de asigurari generale, Allianz a platit daune de 700 milioane de lei in primele noua luni, iar pe cel de asigurari de viata daunele platite au fost de 43 milioane lei. Anul trecut, compania platise daune de 624 milioane lei, respectiv 595 milioane lei pe segmentul de asigurari generale si 29 milioane lei pe cel de viata.

"Valoarea daunelor totale platite de companie a crescut in primele noua luni, mai ales pe fondul cresterii daunei medii cu 15-17% pe segmentul RCA fata de acelasi interval din 2008", au explicat oficialii companiei.