Creditul in lei scade, iar cel in valuta creste doar in termeni nominali

Creditul in lei scade, iar cel in valuta creste doar in termeni nominaliSoldul creditului neguvernamental acordat de bancile de pe piata locala a crescut in octombrie cu 1,2% in termeni nominali si cu doar 0,7% in termeni reali comparativ cu luna septembrie din acest an. Astfel, creditul neguvernamental a ajuns la 201,214 miliarde lei, de la 198,914 miliarde lei, cat era la finalul lunii septembrie, potrivit datelor publicate de Banca Nationala a Romaniei.

“Cresterea creditului in octombrie fata de luna septembrie nu este una reala. Daca ne uitam la componenta in lei a creditului observam o scadere, iar daca analizam componenta in valuta si tinem cont si de deprecierea leului se observa tot o diminuare”, a explicat Ionut Dumitru (foto), economistul-sef al Raiffeisen Bank Romania.

In octombrie, creditul in lei a scazut cu 0,5% (scadere de 0,9% in termeni reali) fata de luna septembrie, soldul imprumuturilor acordate in moneda nationala coborand la 79,78 miliarde lei, de la 80,15 miliarde lei, cat era in luna precedenta.

Datele furnizate de banca centrala mai arata ca in octombrie creditul in valuta exprimat in lei a crescut cu 2,2%, insa exprimat in euro s-a inregistrat o diminuare cu 0,1%. Prin urmare, creditul in valuta acordat populatiei si companiilor a ajuns in ocombrie la 121,431 miliarde lei, fata de 118,763 miliarde lei, cat era la finalul lunii precedente.

Prea devreme pentru a spune ca activitatea de creditare isi revine

Prea devreme pentru a spune ca activitatea de creditare isi revineEste prea devreme pentru a afirma cu certitudine ca activitatea de creditare isi revine in mod clar, desi datele publicate de Banca Nationala arata o usoara creste, sustin analistii.

"In ultimele 2-3 luni s-a vazut o usoara crestere a creditului in datele publicate de Banca Nationala, mai ales pe partea de imprumuturi acordate companiilor. Deci s-a vazut o usoara revigorare, insa nu putem spune ca este ceva spectaculos si nici nu putem spune cu certitudine ca trendul s-a inversat, iar activitatea de creditare isi revine", sustine Ionut Dumitru, economistul-sef al Raiffeisen Bank Romania, adaugand: "Dupa doua luni in care creditul acordat companiilor a avansat, in octombrie acesta a scazut, deci nu putem trage concluzii clare".

Reprezentantii Bancii Nationale a Romaniei sustin ca si institutiile de credit sunt vinovate de aceasta evolutie nefavorabila a creditului, deoarece bancile "omoara gaina care ar putea sa le aduca oua de aur" prin cresterea exagerata a marjelor la creditele in lei, descurajand astfel avansul acestui tip de imprumut, in loc sa il stimuleze.

"Suntem in dreptul punctului de jos in ceea ce priveste soldul creditului, insa evolutia viitoare depinde foarte mult de ce se va intampla cu economia, atat cea nationala, cat si cea din Europa. Cand vom vedea semne de revenire economica, creditul isi va relua cresterea in termeni reali, insa este prea devreme sa discutam despre asta", explica Laurian Lungu, managing partner in cadrul Macroanalitica.

Romanii continua sa economiseasca

Romanii continua sa economiseascaDepozitele in lei si valuta ale populatiei si firmelor din Romania si-au continuat cresterea si in octombrie, pentru a saptea luna consecutiva, avansand cu 0,2% fata de septembrie, pana la 162,066 miliarde lei (aproximativ 38 mld. euro), pe fondul unei cresteri importante a economiilor in valuta, arata date publicate de banca centrala.

Ritmul anual de crestere a depozitelor constituite de populatie si companii a urcat, in octombrie, la 15,2%, de la 11,2%, cat era in septembrie.

Totusi, pe componenta in lei, depozitele bancare au scazut in octombrie cu 1,2% fata de finalul lui septembrie, pana la 99,4 miliarde lei. Comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, depozitele in lei au crescut cu 8,6%.

Pe componenta in valuta, depozitele bancare, exprimate in lei, au avansat in octombrie cu 2,5% fata de luna anterioara, pana la 62,63 miliarde lei, iar exprimate in euro, depozitele in valuta au crescut cu 0,2%, pana la 14,58 miliarde euro.

Citeste si articolul: Ce dobanzi mai platesc bancile pentru depozitele in lei sau euro.