ING: Norma CSSPP incalca legea in vigoare

ING: Norma CSSPP incalca legea in vigoare„Recenta norma emisa de CSSPP este fara indoiala o incalcare a legislatiei primare (Legea nr. 411/2004), in care se mentioneaza in mod expres principiul care sta la baza repartizarii aleatorie a persoanelor care nu au aderat in termenul legal (primele 4 luni de la prima angajare n.r.) la un fond de pensii private.

In plus, excluderea fondurilor de pensii private cu cote de piata de peste 20% din participanti din procesul de repartizare aleatorie este un exemplu de discriminare fata de ceilalti jucatori de pe piata. Consider ca fiecare administrator trebuie sa aiba aceleasi sanse, drepturi si obligatii ca oricare altul din piata pensiilor private, iar reusita sa in atragerea participantilor nu trebuie sa fie privita ca o bariera sau o ratiune negativa”, declara Cornelia Coman (foto), presedinte al consiliului de administratie al ING Fond de Pensii si CEO al ING Asigurari de Viata.

Ea mai citeaza studiile companiei, care arata ca Fondul ING este alegerea preferata a aproximativ 40% dintre romani. „Mai mult, in 2009, un procent de circa 30% dintre romani au ales deja ING ca administrator al pensiei lor private. Aceste cifre sunt in mod cert o expresie a cotei de piata pe care o detinem, sustinuta de o experienta, expertiza si soliditate care fac diferenta in alegerile publicului”, detaliaza Coman.

Crinu Andanut, CEO-ul Allianz –Tiriac Pensii, seful celui de-al doilea jucator de pe piata pensiilor private autohton si al doilea fond afectat de decizie, a atras de asemenea atentia asupra incalacarii legislatiei, respectiv a legii 411/2004 care prevede clar regulile de desfasurare a repartizarii aleatorii.

"De asemenea, decizia CSSPP nu tine cont de faptul ca aproape 60% dintre clientii fondurilor de pensii private obligatorii au ales in mod activ si constient primele doua fonduri, ING si Allianz-Tiriac si penalizeaza acum rezultatele acestor fonduri in atragerea de clienti. Nu trebuie uitat ca in acest fel se restrange si sansa participantilor de a fi alocati aleatoriu la doua din cele mai performante fonduri de pe piata", explica Andanut.

Seful Allianz -Tiriac Pensii a adaugat ca sunt intelese intentiile CSSPP de a intensifica concurenta pe piata, pentru atragerea de noi participanti si deci pentru o informare si educare mai buna a clientilor, insa considera ca acest deziderat poate fi atins prin cu totul alte metode, cum ar fi ridicarea calitatii actului de marketing in pensii si stimularea vanzarilor directe, printr-o larga si consistenta educare a viitorilor participanti, nu prin decizii administrative cum este cea anuntata ieri. "Vom analiza mai in detaliu situatia si vom hotari ce actiuni vom intreprinde pe viitor", a mai declarat Andanut.


Potrivit normei Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), care va intra in vigoare la data de 1 ianuarie a anului viitor, ING si Allianz-Tiriac, singurele fonduri care au cote de piata de peste 20% nu vor mai primi noi participanti, in urma repartitiei aleatorii, timp de doi ani.

La sfarsitul lunii octombrie, ING Pensii avea pe pilonul II o cota de piata de 33,2% dupa numarul participantilor (1,6 mil. participanti), in timp ce Allianz -Tiriac Pensii avea, de asemenea, dupa numarul participantilor, o cota de piata de 25,5% (1,2 mil. participanti).

Din cele 9 fonduri care vor ramane pe piata in urma finalizarii tuturor fuziunilor anuntate pe piata, situatia avantajelor si dezavantajelor de pe piata este impartita. Primii doi jucatori, ING si Allianz-Tiriac, sunt cei mai afectati de aceasta masura, pentru ca nu vor mai primi deloc clienti in urma „loteriilor” lunare. Intr-o situatie asemanatoare se afla insa si alti 3 jucatori (AIG, Aegon si BRD – Aegon si BRD fiind in acelasi timp si cei mai mici jucatori dintre cei 9), care ar urma sa primeasca, procentual, mai putini clienti decat pana acum, intrucat adeziunile noi la aceste fonduri sunt in cota mai mica decat cota existenta de piata.

Pentru alti doi jucatori, Eureko si Aviva, balanta este relativ echilibrata, in sensul ca modificarea regulilor nu pare sa produca efecte semnificative. In schimb, marii castigatori ai acestei masuri sunt fondurile BCR si Generali, care au adeziuni noi intr-o cota net superioara celei prezente.

Consideratiile de mai sus iau in calcul adeziunile noi din perioada de aderare continua, adica ultimul an si jumatate. Eventuala schimbare a strategiilor de marketing, ca urmare a acestei modificari legislative, ar putea aduce pe piata situatii diferite fata de observatiile de mai sus.

Propunerea de eliminare a primilor doi jucatori de la repartizarea aleatorie de noi clienti a venit prima data din partea CSSPP la inceputul anului trecut, in aprilie 2008. La acea data, CSSPP a publicat un proiect de norma de aderare care elimina fondurile cu cote mai mari de 20% din piata (tot ING si Allianz-Tiriac) de la primirea de noi clienti. Prevederea nu a mai aparut insa si in varianta finala, adoptata, a normei.

Surse din piata au confirmat, pentru Wall-Street, ca in aprilie 2008 Consiliul Concurentei a avizat negativ propunerea CSSPP, iar legislatia a ramas astfel neschimbata.

La repartizarea aleatorie ajung angajatii care in termen de patru luni de la prima angajare nu si-au ales fondul de pensii private la care vor sa contribuie. Participantii care nu adera in cunostinta de cauza sunt repartizati (repartizarea se face proportional cu cotele de piata ale fondurilor la aceasta data n.r.) in mod aleatoriu de catre Casa Nationala de Pensii la unul din fondurile de pe piata.

Potrivit noii reglementari a CSSPP, dupa 1 ianuarie 2010, repartizarea se va face, de asemenea, proportional cu felia de piata a fondurilor, insa vor fi excluse fondurile administrate pe pilonul II de ING Pensii si Allianz-Tiriac Pensii, singurele fonduri ale caror cota de piata depaseste 20%.

Intentiile CSSPP, reconfirmate de luna trecuta

Intentiile CSSPP, reconfirmate de luna trecutaCu ocazia Conferintei Nationale de Pensii Private, care a avut loc la jumatatea lunii trecute, vicepresedintele CSSPP, Ion Giurescu (foto), declara ca arbitrul pensiilor private intentioneaza sa modifice mecanismul de distributie aleatorie a noilor intrati in sistemul pensiilor private obligatorii (pilonul II), in vederea reducerii concentrarii pietei.

Aceeasi explicatie este data de Arbitrul pietei si in comunicatul oficial in care este anuntata intrarea in vigoare a noii norme la inceputul anului viitor. „Precizam ca modificarile propuse cu privire la repartizarea aleatorie au in vedere considerente ce tin pe de o parte de incurajarea efortului depus de acei administratori care se implica activ in atragerea de noi participanti si in informarea acestora cu privire la sistemul de pensii private, iar, pe de alta parte, de evitarea riscului de concentrare a participantilor catre unele fonduri.

Ion Girescu explica in acel moment ca aproximativ 80% dintre participantii noi la sistem sunt distribuiti aleatoriu. "Este o concentrare prea mare a pietei. Trebuie sa gasim solutii ca piata sa fie echilibrata", declara vicepresedintele CSSPP.

Giurescu sustinea ca nu ar fi corect ca jucatorii cu cea mai mare cota de piata, la care au ajuns in urma perioadei initiale de patru luni, sa beneficieze automat de cel mai mare numar de participanti.

Solutia pe care o propunea atunci oficialul Comisiei era distribuirea in cote egale a participantilor intre administratori sau, pe o perioada limitata de trei ani, jucatorilor cu o cota de piata peste o anumita limita sa nu li se mai distribuie noi participanti. Giurescu argumenta, de asemenea, ca administratorii nu mai depun eforturi in informarea viitorilor participanti si pe atragerea lor, ci se bazeaza pe faptul ca au o anumita cota de piata.

In cadrul aceleiasi sedinte, CSSPP a decis includerea in Registrul participantilor la fondurile de pensii administrate privat a datelor referitoare la domiciliul tuturor participantilor aflati in evidenta CNPAS si obligatia angajatorilor sa puna la dispozitia CSSPP si a administratorilor de fonduri din sistemul Pilonului II datele si documentele necesare pentru identificarea participantilor la fondurile de pensii administrate privat.

Activele nete administrate de cele 12 fonduri de pensii au ajuns la sfarsitul lunii octombrie la aproape 2,12 miliarde de lei (493 mil. de euro).