5 / 6

Optimism pentru 2010

Piata mondiala de fuziuni si achizitii va creste cu 35% in 2010, pe fondul imbunatatirii conditiilor economice, un lucru bun pentru banci de investitii ca Morgan Stanley si Goldman Sachs, potrivit firmei de cercetare Sanford C. Bernstein, citata de Reuters.

Serviciile financiare vor reprezenta cel mai activ sector in piata globala de M&A si in 2010, cand activitatea de fuziuni si achizitii se va concentra si pe real estate si restructurarea datoriilor. Spre exemplu, in prima jumatate a anului 2009 s-a inregistrat un volum extrem de scazut de fuziuni si achizitii (M&A) in domeniul serviciilor financiare din Europa. Cu toate acestea, pe masura ce se apropie anul 2010, se prevede o crestere a numarului de tranzactii. „De la inceputul lui 2009 si pana in prezent piata tranzactiilor din domeniul serviciilor financiare a fost „destul de tacuta”. Cu toate acestea, putem vorbi deja despre un val de tranzactii in acest sector generat in principal de restructurari si care va creste odata cu trecerea in 2010. Noi anticipam ca institutiile financiare vor continua sa-si identifice, sa analizeze si sa vanda afacerile in subsidiarul activitatii de baza”, a declarat Radu Stoicoviciu, PricewaterhouseCoopers Romania.

In ciuda unui reviriment al activitatii de M&A dupa un an slab, analistii Bernstein nu previzioneaza nici in urmatorii patru ani o revenire a pietei la nivelul din 2007.

De pe urma unei reveniri a pietei de M&A, care se traduce prin comisioane mai mari pentru banci de investitii, vor profita jucatori ca Goldman Sachs si Morgan Stanley, companii care s-au mentinut constant in fruntea clasamentului cu cei mai puternici consultanti in fuziuni si achizitii.

Bazandu-se pe estimarile pietei de M&A in urmatorii ani, firma de cercetare Sanford C. Bernstein previzioneaza un nivel al comisioanelor incasate de banci de investitii de 17,2 mld. dolari in 2010 si o crestere pana la 22,6 mld. dolari in 2013.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri