Cu 50% mai multe credite in 2009

Cu 50% mai multe credite in 2009Ponderea creditelor neperformante in portofoliul GarantiBank Romania este de 2% in acest an, sub media pietei, a spus directorul pe partea de retail a bancii, Okan Yurtsever (foto). Un procent bun in contextul in care un raport al JP Morgan publicat la inceputul anului arata ca "intr-un scenariu pesimist, am putea vedea rata creditelor neperformante in portofoliile bancilor din Romania la un varf intre 15 si 20%" in acest an, iar la alte banci locale creditele neperformante au ajuns sa reprezinte, la finalul lunii septembrie, peste 10% din totalul portofoliului de imprumuturi pe care le gestioneaza.

Fara a preciza ponderea finantarilor restructurate in totalul portofoliului, bancherii de la GarantiBank au operat restructurari de credite, pentru a ajuta clientii cu probleme la rambursarea imprumuturilor. Astel, cel mai mare credit restructurat, acordat unei companii, are o valoare de 5-6 milioane euro. “Este vorba de o companie de retail”, spune directorul general al bancii, Murat Atay.

In schimb, pe sectorul imobiliar, banca nu a intampinat mari probleme pana acum, datorita precautiei.

Soldul creditelor acordate de GarantiBank a urcat la 510 milioane euro la finalul lui noiembrie, in crestere cu 45% fata de finalul lui 2008, iar banca estimeaza o crestere la finalul acestui an de 50% fata de acelasi termen de referinta. Pe partea de depozite, banca a ajuns la un sold de 310 milioane euro.

Miza pe retail

Miza pe retailPe langa precautia in activitatea de creditare, o alta explicatie a expunerii mai selective pe segmentul corporate ar fi faptul ca, incepand cu jumatatea lui 2007, turcii de la Garanti Bank si-au schimbat strategia, indreptandu-se si spre zona de retail, care a adus in 2009 si cea mai mare parte a cresterii pe partea de credite si clienti.

La finele lunii noiembrie, creditele acordate clientilor de retail reprezentau 40% din totalul finantarilor de 550 milioane de euro acordate, la fel ca ponderea finantarilor corporate, in timp ce IMM-urilor au fost date credite de 110 milioane de euro, adica 20% din total.

Astfel, banca a marsat in 2009 pe sectorul de retail, lansand mai multe produse. Cea mai proaspata oferta lansata are optiunea perioadei de gratie de 3 luni, la care clientii pot apela oricand pe perioada creditului, precum si un credit cu costuri reduse si perioada de gratie de 4 luni pentru profesori. "O parte dintre clienti prefera sa aleaga perioada de gratie inca de la inceputul creditului, insa altii vor sa isi lase optiunea pentru anul viitor", explica bancherii turci.

GarantiBank Romania a reusit sa obtina un avans al activelor de 70% dupa primele 11 luni din 2009, la 770 milioane euro, si seful bancii, Murat Atay, isi propune sa ajunga la 800 milioane euro la finalul anului. “Vom da mai multe credite in 2010, dar investitiile ne vor mentine pe pierdere. Speram sa intram in 2011 pe profit, a spus Murat Atay (foto).

Bancherul turc care a preluat sefia Garanti Bank Romania in urma cu opt luni caracterizeaza 2009 ca un an mai bun decat se astepta, pe fondul pierderilor care au fost mai mici decat cele din 2008.

GarantiBank Romania a deschis cinci noi unitati in 2009, numarul total al acestora ajungand astfel la 51, pentru care banca are 642 de angajati. “Fluctuatia de personal s-a redus de la 12% in 2008 la 2-3% anul acesta”, spun reprezentantii bancii.

Obiective indraznete pentru 2010

Obiective indraznete pentru 2010Banca vrea o crestere a activelor cu 40% in 2010, pe fondul unei cresteri similare a soldului creditelor acordate.

De asemenea, GarantiBank vrea sa isi dubleze numarul bancomatelor (ATM) anul viitor, in prezent in numar de 80. In privinta aparatelor pentru plata cu cardul la comercianti, banca are in prezent 4.000 de terminale POS.

"Vrem sa mai deschidem alte sase unitati in 2010, continuand planul de extindere", au spus bancherii de la Garanti.

GarantiBank este sucursala din Romania a GarantiBank International N.V., cu sediul la Amsterdam. Aceasta este detinuta in totalitate de Garanti Turcia, cea mai mare banca privata din Turcia.