1 / 4

Cu 50% mai multe credite in 2009

Ponderea creditelor neperformante in portofoliul GarantiBank Romania este de 2% in acest an, sub media pietei, a spus directorul pe partea de retail a bancii, Okan Yurtsever (foto). Un procent bun in contextul in care un raport al JP Morgan publicat la inceputul anului arata ca "intr-un scenariu pesimist, am putea vedea rata creditelor neperformante in portofoliile bancilor din Romania la un varf intre 15 si 20%" in acest an, iar la alte banci locale creditele neperformante au ajuns sa reprezinte, la finalul lunii septembrie, peste 10% din totalul portofoliului de imprumuturi pe care le gestioneaza.

Fara a preciza ponderea finantarilor restructurate in totalul portofoliului, bancherii de la GarantiBank au operat restructurari de credite, pentru a ajuta clientii cu probleme la rambursarea imprumuturilor. Astel, cel mai mare credit restructurat, acordat unei companii, are o valoare de 5-6 milioane euro. “Este vorba de o companie de retail”, spune directorul general al bancii, Murat Atay.

In schimb, pe sectorul imobiliar, banca nu a intampinat mari probleme pana acum, datorita precautiei.

Soldul creditelor acordate de GarantiBank a urcat la 510 milioane euro la finalul lui noiembrie, in crestere cu 45% fata de finalul lui 2008, iar banca estimeaza o crestere la finalul acestui an de 50% fata de acelasi termen de referinta. Pe partea de depozite, banca a ajuns la un sold de 310 milioane euro.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri