1 / 4

Anul 2009, cel mai dificil an

“A fost un an dificil pentru toata lumea, provocarile nu s-au terminat. Suntem constienti ca va fi cel putin la fel de dificil si in prima parte a lui 2010. Ne asteptam si noi ca, din punct de vedere al activelor, interesul si economisirea prin pilonul III (pensii private facultative) sa nu aiba evolutii spectaculoase, insa avem in plan schimbari pentru anul viitor”, a explicat presedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), Mircea Oancea (foto).

El adauga ca 2009 a fost cel mai greu pentru sustinerea efortului investitional, iar investitiile majore efectuate de administratorii fondurilor s-au facut pana la aceasta data de la startul sistemului.

Administratorii au investit in sistemul de pensii private 1,6 miliarde de lei (circa 450 ilioane de euro).

Seful CSSPP estimeaza ca 2010 se va incheia cu un volum al activelor in sistem in valoare de 1 miliard de euro. Pilonul II a atins un nivel total al activelor nete de 2,25 miliarde lei (526,8 mil. euro) la sfarsitul lui noiembrie din 2009.

O cifra consistenta de la nivelul careia se poate vorbi deja de politici importante pentru investitii in economie, nu doar pe piata de capital, ci si pe alte proiecte importante in economie, tot ce inseamna politici care se pot face cu Ministerul de Finante sau Guvern in ce priveste finantarea deficitului bugetar sau refinantarea datoriei publice. Nu este o surpriza ca peste tot in lume fondurile de pensii investesc preponderent in instrumente cu venit fix si in obligatiunile emise de statele in care acestea functioneaza si asteptam momentul in care fondurile de pensii din Romania vor constitui o alternativa la sistemul bancar, de finantare a politicilor statului”, a declarat Oancea.

Tot in 2010, Comisia estimeaza ca sistemul va atinge o cifra de 5 milioane de participanti in ambele piloane, iar in ceea ce priveste operatorii pe pilonul II, vor ramane 9 jucatori pe piata in urma finalizarii tuturor fuziunilor anuntate. “Nu asteptam o scadere sau o crestere a numarului de jucatori, iar in ceea ce priveste pensiile facultative avem 13 fonduri si speram sa devina functional si al 14-lea (Aviva Pensia Max), care este autorizat (dar care inca nu vinde pensii facultative)”, a explicat presedintele Comisiei.

Cat despre contributia la fondurile de pensii obligatorii (pilonul II), aceasta ar putea creste cu 1% din venitul brut al participantilor in 2011 sau 2012. "La sfarsitul lui 2010, cand se va discuta bugetul, este posibil sa se permita o crestere a contributiilor cu 1%, astfel incat sa se recupereze decalajul de 0,5%", a spus Oancea.

Bugetul pe 2009 a inghetat nivelul contributiei virate catre fondurile de pensii private obligatorii la 2% din salariul brut in acest an, recuperarea urmand sa se faca intr-un an de crestere economica. Conform legii, incepand cu 1 ianuarie a fiecarui an, dupa implementarea sistemului de pensii private obligatorii, cota de contributie la sistemul pensiilor obligatorii urma sa creasca anual cu 0,5%, pana la 6% din venitul brut al salariatilor, intr-un interval de opt ani.

De altfel, inghetarea contributiei ii costa pe participantii la sistem, potrivit calculelor Asociatiei Pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR), 15% din pensia finala, in timp ce amortizarea investitiilor va fi facuta peste 15 ani, in 2021, cand administratorii vor incepe sa faca profit.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri